Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Dzintaros diriģēs maestro Zubins Meta

Maestro Zubina Metas Izraēlas Filharmoniskā orķestra koncerts Dzintaros varētu kļūt par vasaras koncertdzīves pasākumu ar lielo burtu © Publicitātes foto

20. augustā pulksten 20 Dzintaru koncertzālē ar krāšņu programmu pirmo reizi neatkarīgās Latvijas vēsturē viesosies pasaulslavenais Izraēlas Filharmoniskais orķestris. Pie diriģenta pults stāsies leģendārais maestro Zubins Meta.

Kā Neatkarīgo informē Mārtiņš Pučka, Izraēlas Filharmoniskais orķestris ir kolektīvs ar stabilu un senu vietu pasaules izcilāko orķestru virsotnē. Tas regulāri veido dažādas koncertprogrammas un uzstājas pasaules prestižākajās koncertzālēs un festivālos. Orķestri 1936. gadā dibināja izcilais vijolnieks Broņislavs Hūbermans, bet orķestra inaugurācijas koncertu diriģēja 20. gadsimta leģenda – maestro Arturo Toskanīni.

Ar maestro Zubinu Metu Izraēlas Filharmoniskais orķestris sadarbojas kopš 1969. gada, kad viņš tika iecelts par orķestra muzikālo padomnieku. 1977. gadā Zubins Meta kļuva par tā māksliniecisko vadītāju, bet 1981. gadā Izraēlas Filharmoniskais orķestris viņu iecēla par māksliniecisko vadītāju uz mūžu. Turpinot orķestra diriģentu uzskaitījumu, jāpiebilst, ka 1988. gadā par orķestra laureātdiriģentu kļuva pasaulslavenais amerikāņu komponists un diriģents Leonards Bernsteins. 1992. gadā par goda viesdiriģentu tika iecelts izcilais maestro Kurts Mazurs, bet 2011. gadā par galveno viesdiriģentu kļuva Džanandrea Noseda.

Leģendārais maestro Zubins Meta ir dzimis Indijā, muzikālā ģimenē. Uzsācis medicīnas studijas, 18 gadu vecumā Zubins tās pameta, lai studētu mūziku Vīnē. Pēc septiņiem gadiem viņš diriģēja divus pasaules prestižākos orķestrus – Vīnes un Berlīnes filharmonijas orķestrus. Zubins Meta ir bijis mākslinieciskais vadītājs tādiem pasaulslaveniem muzikālajiem kolektīviem kā Monreālas simfoniskajam, Losandželosas Filharmonijas un Ņujorkas Filharmonijas orķestrim. Kā mākslinieciskais vadītājs vai padomnieks darbojies arī Bavārijas Valsts operā un Florencē notiekošajā festivālā Maggio Musicale Fiorentino. Viņš ir goda biedrs Vīnes Valsts un Bavārijas Valsts opernamos, goda pilsonis Florencē un Telavivā, goda diriģents Vīnes Filharmonijas, Minhenes Filharmonijas, Losandželosas Filharmonijas, Bavārijas Valsts un Teatro del Maggio Musicale Fiorentino orķestrī. Kopā ar brāli Zarinu diriģents vada Meli Metas mūzikas fondu, kas viņu dzimtajā Bombejā Rietumeiropas klasisko mūziku dara pieejamu un izglīto tajā vairāk nekā 200 bērnus.