Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Pasniedz Baltvilka balvas

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas pasniegšana šogad norisinājās Jaunā Rīgas teātra iekšpagalmā © Arno Jundze

Pagājušās nedēļas nogalē dzejnieka Jāņa Baltvilka 71. dzimšanas dienā Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas žūrija paziņoja 2015. gada laureātu vārdus.

Jau iepriekš tika atklāts, ka šā gada balvas starptautiskie laureāti ir Igaunijas rakstniece Aino Pervika, bet balvu par viņas stāstu grāmatas Prezidents tulkojumu saņēma Maima Grīnberga. Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā saņēma Luīze Pastore par sērijas Mākslas detektīvi izdevumiem Pazudušais pērtiķis un Neredzamais cilvēks. Savukārt Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā saņēma pazīstamā grāmatu māksliniece Anita Paegle par ilustrācijām trim grāmatām: Jura Zvirgzdiņa Miega pasaka un Ziemas pasaka, kā arī Jāņa Baltvilka pekstiņstāstiem Kaķuzirņi un kurmjukrārkli. VAS Latvijas valsts meži balvu Jaunaudze par debiju bērnu literatūrā saņēma Mārtiņš Zutis par grāmatu Nenotikušais atklājums. Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. LVM balvas Jaunaudze laureāts saņēma naudas prēmiju 900 eiro apmērā. Žūrijas īpašā atzinība pienācās Ingai Gailei un Anetei Melecei par izcili saskanīgo kopdarbu dzejoļu krājumā Vai otrā grupa mani dzird? Grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu vadītāja Liega Piešiņa, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, Rakstniecības un mūzikas muzeja kurators Aivars Madris un komponists Andris Sējāns.