Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienu pavadīšanai

JAUNA DZĪVE PĒC SAULGRIEŽIEM

Pirms kāda laika vasaras saulgriežos ugunskurā daudzi sadedzināja to, no kā nākamajā gadā gribam tikt vaļā ne tikai mantiski, bet arī garīgi. Nu ir klāt laiks, kad ir vērts padomāt par ieradumiem, ko varētu mainīt un ko jaunu savā dzīvē ieviest. Izdevniecība Zvaigzne ABC laidusi klajā žurnālista un daudzu grāmatu autora Džīna Stouna grāmatu Kāpēc daži nekad neslimo. 25 veselības noslēpumi. Kā dažiem tomēr izdodas neslimot? Lai atrastu atbildi, žurnālists intervējis aptuveni 100 cilvēku, kuriem slimības met līkumu, un atlasījis 25 vērtīgākos ieteikumus. Reālu cilvēku pieredzei klāt pielikts zinātnisks skaidrojums šo metožu iedarbībai. Līdzās jau zināmiem ieteikumiem grāmatā iekļauti arī tādi, kas pirmajā brīdī raisa, maigi sakot, mulsumu, taču to praktizētāji apgalvo – šīs metodes palīdz, turklāt bieži vien labāk par tradicionālās medicīnas piedāvātajiem risinājumiem.

LILIJAS DĀRZĀ UN MUZEJĀ

Līdz svētdienai Latvijas Dabas muzejā apskatāmi biedrības Lilium Balticum selekcionāru un audzētāju izlolotie ziedi. Izstādē Liliju dienas 2015 būs skatāmas vairāk nekā 200 ziedu šķirņu. Jau par tradīciju ir kļuvusi izstādes skaistākā zieda noteikšana, tādēļ arī šogad apmeklētāji tiks aicināti izvēlēties savu simpātiju un balsot, tā kopā nosakot, kurš audzētājs iegūs biedrības Lillium Balticum ceļojošo popularitātes kausu. Savukārt žūrija vērtēs sasniegumus selekcijā un izlems, kurš selekcionārs iegūs Ziemeļamerikas liliju audzētāju biedrības dāvāto ceļojošo selekcijas kausu. Izstādē audzētāji sniegs padomus ikvienam interesentam liliju kopšanā un ieteikumus kolekcijas veidošanā, apmeklētāji varēs iegādāties un pasūtīt liliju sīpolus, kā arī iepazīties ar jaunākajiem katalogiem.

UNIKĀLS SKAŅAS UN GAISMAS NOTIKUMS

Šī solās būt īpaša nedēļas nogale Cēsu Mākslas festivālā. Šovakar pulksten 19 Cēsu Vecajā tirgus paviljonā notiks koncerts Muzikālās atrakcijas ar Carion, kurā pieci atraktīvi mūziķi no Dānijas prezentēs 2015. gada jubilāra Karla Nilsena kvintetu, kā arī Žaka Ibēra, Ģerģa Ligeti, Franča Lista un Dāvida Palmkvista veidoto Dmitrija Šostakoviča vieglās mūzikas hitu popūriju SchauSPIEL Suite. Tiesa gan, šajā pūtēju kvintetā spēlē klarnetists Egīls Šēfers un obojists Egils Upatnieks. Vēlu vakarā – pulksten 22 – Cēsu Pils parkā notiks Gustava Mālera Trešās simfonijas skaņas un gaismas uzvedums, kurā piedalīsies izcilais Sanktpēterburgas mecosoprāns Oļesja Petrova, Rīgas Doma zēnu koris, Cēsu festivāla koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, pie diriģenta pults – LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga. Cēsu Pils parka estrādē režisors Dāvis Sīmanis simfonijas skanējumu savienos ar gaismas partitūru, dodot papildu dimensiju Mālera mūzikai un Nīčes tekstam. Savukārt 18. jūlijā pulksten 20 Ungurmuižā Sinfonietta Rīga mūziķi aicina uz romantiskas mūzikas vakaru Melanholiskais valsis un tango. Pirmajā daļā skanēs latviešu mūzika – Aldoņa Kalniņa, Emīļa Melngaiļa un, protams, Emīla Dārziņa skaņdarbu aranžējumi stīgu kvartetam, savukārt koncerta turpinājumā amerikāņu elektriskās džeza vijoles virtuoza Džeremija Koena miniatūras un Argentīnas tango karaļa Astora Pjacollas kompozīcijas. Savukārt Cēsu koncertzālē sestdien tiks demonstrēta viena no slavenākajām Mihaela Snova eksperimentālajām filmām – Wavelength.

TUKUMĀ ATCERAS RAINI UN ASPAZIJU

Sestdien, 18. jūlijā, Durbes pilī pulksten 14 notiks jaunas ekspozīcijas Rainis un Durbes pils atklāšana un koncerts. Pasākuma laikā ieplānots vīt vītnes, veidot ziedu pušķus un greznot pils kāpnes kā tajā laikā, kad tika atklāts pirmais Raiņa muzejs Latvijā. Lai iejustos ekspozīcijas laikmeta gaisotnē, Durbes pils muzejs aicina apmeklētājus apģērbam izmantot 20. gadsimta divdesmito gadu modes akcentus. 1928. gada 18. jūlijā Rainis un Aspazija ieradās Durbes pilī, kur viņiem bija ierīkotas dzīvojamās telpas.

Šajā dienā notika muzeja atklāšana neformālā gaisotnē, tas bija pirmais Raiņa muzejs Latvijā.

ANDRĒ RJĒ TIEŠRAIDĒ NO MĀSTRIHTAS

Laika vērotāji sola jauku nedēļas nogali, un dažādu kultūras pasākumu ir patiešām daudz, bet, ja nav vēlēšanās drūzmēties karstumā, ir iespēja 18. jūlijā pulksten 21 ieslīdēt kinoteātra Kino Citadele, lai izbaudītu slavenā mūziķa Andrē Rjē (André Rieu) uzstāšanos Māstrihtā. Jau 11. gadu Andrē Rjē sniedz tradicionālos ikvasaras koncertus, kas notiek visromantiskākajā Nīderlandes pilsētas laukumā – Māstrihtas Vrijthofā. Kā vienmēr, par valša karali dēvētajam Andrē Rjē piebiedrosies viņa slavenais Johana Štrausa orķestris, viņa soprāni, tenori un arī ļoti īpaši viesi.