Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Gaismas pili pielāgos skeitbordistu vajadzībām

© F64

Īstenojot projektu skeitbordistiem, būtiskas vizuālas izmaiņas Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) apkārtnē netiks veiktas.

Kā aģentūru LETA informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts, vēl joprojām turpinās tikšanās ar pilsētvides arhitektiem un tiek apspriesti iespējamie bibliotēkas ēkas priekšējā laukuma revitalizācijas varianti.

Pārveides kombinācijas jeb potenciālie infrastruktūras elementu labošanas un nostiprināšanas varianti ir dažādi. LNB vadība un inženieri ir iepazinušies ar dažiem pārveides piemēriem, un to īstenošanas rezultātā būtiskas vizuālas izmaiņas LNB apkārtnē nav plānots veikt. Dažas no šīm iespējām būs uzstādīt izturīgāku un biezāku flīžu segumu, nostiprināt hromētās margas, atsevišķās vietās - pie pagrabstāva jumta logiem vai pie apmales Mūkusalas un Valguma ielas krustojumā - uzstādīt nožogojumus. Tiek arī domāts par šķēršļu izvietošanu uz soliņiem, jo tie primāri ir paredzēti, lai uz tiem sēdētu, nevis "šļūktu" ar skrituļslidām.

"Nebūtu korekti domāt, ka LNB būvēs āra skeitparku. Primāri tiks veikta apkārtnes vizuālā un funkcionālā - soliņu, margu, lai pārvietotos pa kāpnēm, - atjaunošana. Protams, jāņem vērā, ka ekstrēmo sporta veidu piekritēj ir iecienījuši LNB apkārtni, tādēļ kā papildu pievienotā vērtība atjaunošanas projektam būs atsevišķu infrastruktūras elementu nostiprināšana," uzsvēra LNB pārstāvis.

Viņš norādīja, ka katrs no LNB apkārtnes atjaunošanas variantiem vispirms jāapspriež teorētiski, katram no tiem jāizstrādā vizuāls piemērs. Līdz ar to par konkrēta gala projekta termiņu šobrīd vēl ir pāragri spriest.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz ekstrēmo sporta veidu cienītāju nodarītajiem bojājumiem Gaismas pils skvēram, LNB vadība apsver iespēju ēkas ārējo infrastruktūru pielāgot skeitbordistu vajadzībām. Dažādi bojājumi esot konstatēti gan trepju hromētā metāla margām, gan labiekārtojuma elementu dabīgā akmens segumam, gan atpūtas soliņu koka detaļām. LNB veica sarunas arī ar ekstrēmo sporta veidu organizācijām.