Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienu pavadīšanai.

IEDVESMA GARŠĪGĀM BALLĪTĒM

Ja kāds vēl nav atklājis grilēšanas un dārza ballīšu sezonu, tad to ir iespējams darīt šajā nedēļas nogalē, lai arī laika ziņu prognozētāji neko jauku nesola. Ja pa ziemu iztērētas visas garšīgās un ekonomiski patīkamās receptes maltīšu gatavošanai, ir vērts ieskatīties slavenā britu pavāra Džeimija Olivera grāmatā Ietaupām kopā ar Džeimiju, ko izdevis apgāds Zvaigzne ABC. Kā jau var nojaust no nosaukuma, šī grāmata ir ekonomiskās krīzes produkts, oriģinālā pirmo reizi klajā nāca 2013. gadā. Un vēl šajā izdevumā sadarbībā ar uztura speciālistiem ir sagatavota informācija par katras porcijas kaloriju daudzumu un ēdiena uzturvērtību. Receptes ir veidotas kā sabalansētas maltītes, kas satur visas pārtikas veidu grupas. Grāmatā ir atrodami arī padomi, kā izveidot nepieciešamos krājumus un apgādāt virtuvi ar kvalitatīviem virtuves piederumiem.

NAKTS MUZEJOS KOPĀ AR ASPAZIJU UN RAINI

Sestdienas vakarā ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā notiks starptautiskā akcija Muzeju nakts, kurā Latvija piedalās jau 11. reizi. Kā zināms, šogad latviešu dzejniekiem Aspazijai un Rainim tiek svinēta 150. jubileja, tāpēc ir tikai loģiski, ka šogad Latvijas muzeji uzņēmušies misiju – lasīt, pārlasīt un atrast Raiņa un Aspazijas darbos vistuvākos, visiedvesmojošākos un aktuālākos motīvus. Lai popularizētu muzejiem nodoto kultūras mantojumu un uzrunātu Muzeju nakts apmeklētājus, muzeji aicinās gan klejot pa dzejnieku biogrāfiju dramatiskajiem līkločiem, gan meklēt viņu daiļrades atspulgus apkārtējās dzīves realitātes. Šogad akcijā plāno piedalīties 136 muzeji un 34 cita profila institūcijas visā Latvijā. Pasākums tradicionāli norit no sestdienas vakara pulksten 19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Plašāka informācija: www.muzejunakts.lv.

PA TĒVA GRĒKU PĒDĀM

Šobrīd kinoteātrī Splendid Palace skatāma dokumentālā filma Mans tēvs baņķieris, kas izraisījusi gana lielu piekrišanu publikā. Filma ir autobiogrāfisks detektīvstāsts, kurā režisore seko līdzi sava tēva TOP Bankas prezidenta Borisa Osipova gaitām pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā līdz brīdim, kad viņš 1994. gadā pazuda ar noguldītāju naudu, kas skaitāma vairākos miljonos. Visus šos gadus viņa liktenis un atrašanās vieta nebija zināma, līdz pirms trim gadiem Interpols paziņoja, ka Malaizijā pieteicies cilvēks ar filmas autores tēva vārdu un personas kodu. Filmas izveidē izmantots plašs arhīvu materiālu apjoms par filmas stāsta notikumiem, atrasti šo notikumu aculiecinieki. Filma ir versija par to, vai notikušo iespējams novērtēt pēc 20 gadiem. Ir vērts zināt, ka 19. maijā pulksten 18.15 kinoteātrī Splendid Palace notiks filmas īpašais seanss un diskusija ar tās veidotājiem – režisori Ievu Ozoliņu un operatoru Aleksandru Grebņevu.