Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Esplanādē bez maksas varēs izzināt kosmosa dzīles

© publicitātes

No 30. aprīļa līdz 10. maijam Rīgā, Esplanādē, būs skatāma Eiropas lielākā ceļojošā Kosmosa izstāde “European Space Expo”, kurā ikviens interesents bez maksas varēs izzināt, kā kosmosa nozare ietekmē mūsu ikdienu.

Esplanādē atradīsies izstādes īpašā būve – kupolveidīgs paviljons. Izstāde iepriekš apceļojusi lielākās Eiropas pilsētas, pulcējot vairāk nekā 510 000 apmeklētāju. Paviljona īpašais noformējums ar levitējošiem satelītiem un zvaigžņoto debesi ļaus apmeklētājiem pašiem sajusties kā kosmosa sastāvdaļai. Centrā novietotā interaktīvā zemeslode vien pāris minūšu laikā sniedz izpratni par cilvēku blīvumu uz Zemes, temperatūras izmaiņām gadu gaitā, lidmašīnu daudzumu debesīs un iepazīstina ar citiem interesantiem faktiem. Savukārt ārpus paviljona aizraujošu programmu piedāvās bērnu zinātnes centrs „Z(in)oo” no Cēsīm. Katram apmeklētājam būs iespēja izgatavot pašam savu gaisa raķeti un izmēģināt dažādus “Z(in)oo” centra eksponātus.

Ik dienas izstādes apmeklētājiem papildus ekspozīcijas aplūkošanai būs iespējams uzklausīt arī dažādus ekspertus un viņu stāstīto par kosmosa izpēti, jaunākajiem zinātnes sasniegumiem un lielākajiem izaicinājumiem šajā jomā. Interesenti varēs izzināt tādas tēmas kā: darbs kosmosā, Galileo pozicionēšanas pielietojumi Latvijā, operacionālās jūras prognozes, eksperimentālie aerodinamiskie pētījumi aeronautikas un kosmosa jomā un daudzas citas. Visu tematisko runu programma skatāma šeit: http://ec.europa.eu/latvia/events/2015/kosmosa_izstades_programma_1-10.5.pdfpdf

Ceļojošā Eiropas Kosmosa izstāde sniedz iespēju apskatīt, aptaustīt un izmēģināt plašu inovatīvu tehnoloģiju un pakalpojumu klāstu, ko piedāvā kosmosa nozare. ES iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un MVU komisāre Elžbeta Beņkovska, izstādi pavadot uz Latviju, saka: "ES ieguldījumi kosmosa nozarē ir ļoti būtiski, jo ļauj sniegt pakalpojumus, bet kuriem nav iedomājama mūsdienu dzīve. Šī izstāde ir lieliska iespēja Latvijas iedzīvotājiem un viesiem iepazīties ar plašajām iespējām, kādas sniedz ES satelītnavigācijas un Zemes novērošanas programmas." Kosmosa tehnoloģijas palīdz optimizēt transporta plūsmu, uzlabot lauksaimniecības un zivsaimniecības efektivitāti, aizsargā vidi un palielina mūsu drošību. Izstādi organizē Eiropas Komisija, un Latvijā tās norisi nodrošina Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar bērnu zinātnes centru "Z(in)oo."