Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Sarunas par mūsdienu mākslu ar Ingu Šļubovsku un Tomu Grēviņu

© publicitātes foto

Fonds "Mākslai vajag telpu" prezentē jaunu video stāstu par mākslu Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja ideju. Šoreiz saruna ar Latvijas Nacionālās operas solisti Ingu Šļubovsku un dīdžeju, radio Pieci.lv ētara balsi Tomu Grēviņu. Jaunākais video papildina stāstu sēriju, kurā jau notikušas sarunas ar sabiedrībā pazīstamiem dažādu profesionālo jomu pārstāvjiem.

Latvijas Nacionālās operas solistei Ingai Šļubovskai māksla nav sveša, jo strādājot operā, ikvienā uzvedumā cieši līdzās mūzikai ir arī vizuālā māksla. Tāpēc viens no tuvākajiem latviešu māksliniekiem ir scenogrāfs Ilmārs Blumbergs, kurš veidojis vizuālo ietērpu daudzām operām. Īpašu iespaidu uz operdziedātāju atstājusi Ilmāra Blumberga pēdējā izstāde "Es nemiršu". Bet no jaunajiem māksliniekiem Inga Šļubovska min Kristīni Luīzi Avotiņu, jo viņas spilgtie un eksotiski mākslas darbi palīdz ieviest dzīvesprieku ikdienas telpā. Inga labprāt apmeklē izstādes, lai ieraudzītu tur arī savu stāstu un uzsver cik svarīgi, ka mākslai ir kvalitatīva un atbilstoša telpa. Izmantojot salīdzinājumu ar mūziku, dziedātāja skaidro: "Jebkuram māksliniekam ir vajadzīga telpa, kur uzstāties" jo tāpat kā dziedātājs bez koncertzāles ar labu akustika, arī mākslinieks bez piemērotas izstādes telpas paliks neviena nepamanīts, nesadzirdēts un neieraudzīts.

Pazīstamais dīdžejs Toms Grēviņš, radio Pieci.lv ētera balss, raidījuma "Pieci rīti" vadītājs, labprāt piekrita sarunai, lai izteiktu savu viedokli par laikmetīgo mākslu un dalītos pieredzē par mākslas izstāžu un muzeju apmeklējumiem arī citās pasaules valstīs. Bet spilgtākais mākslas pārdzīvojums, kuru atceroties Tomam joprojām “skrien skudriņas” ir Latvijas Nacionāla Mākslas muzeja izstāžu zālē redzētā Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna instalācija. Jautāts kas viņu visvairāk saista makslā, Grēviņš atzīst: "pārsteiguma moments ir tas, kas mani aizrauj", jo nekad nevar zināt kas Tevi izstādē sagaidīs. Pēdēja laikā gan nav sanācis apmeklēt izstādes, jo Toms nesen kļuvis par tēvu un kopā ar ģimeni apmeklēt muzejus, kur jāuzvedas klusi ir problēmātiski. Bet Grēviņam ir lieliska ideja - kādā citiem apmeklētājiem nerentablā laikā ieviest muzejos īpašas studas, kad aicinātas jaunās ģimenes ar savām nereti trošņainajām atvasēm. Domājot par laikmetīgo mākslu, Toms Grēviņš uzskata, ka tai ir nepieciešama milzīga muzeja telpa, kuru māksliniekiem aizpildīt ar grandiozām un pārdrošām idejām.