Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra

Sergeja Jurska jubilejas vakars

Leģendārais krievu aktieris un režisors Sergejs Jurskis, kurš filmā Zelta teļš nospēlējis vienu no labākajiem Ostapa Bendera tēliem visā Ilfa un Petrova romānu ekranizācijas daudzskaitlīgajā un internacionālajā vēsturē, nosvinējis savu 80. jubileju, pošas uz Rīgu, lai aicinātu sava talanta cienītājus uz radošo vakaru © Publicitātes foto

16. martā 80 gadu jubileja bija ievērojamajam krievu aktierim un režisoram Sergejam Jurskim, kuru daudzi atceras kā Ostapu Benderu 1968. gadā tapušajā Ilfa un Petrova Zelta teļa ekranizācijā. Viņa nospēlēto lomu skaits kino, TV un teātrī sasniedz divus simtus.

Sergejam Jurskim nepatīkot runāt par sevi, un tāpēc arī savas jubilejas nevarot ciest. Bet pagājušā gada nogalē intervijā Eho Moskvi viņš, runājot par gaidāmo jubileju, atzina, ka, protams, šim apaļajam skaitlim ir nozīme: «Tāpēc, ka publiskam cilvēkam (bet es piederu publiskai profesijai) ir jāmāk redzēt sevi no malas. Un man tas, pirmkārt, nozīmēja atteikšanos no kādas repertuāra daļas, jo viss – vecums vairs neļauj. [..] Atteikties un darīt ko jaunu, kamēr ir iespēja, darīt to, kas atbilst tagadējam gara un ķermeņa stāvoklim, un nedomāt, ka tie ir mūžīgi un nemainīsies.» Savukārt pirms jubilejas intervijā avīzei Večerņaja Moskva, atbildot uz jautājumu par noskaņojumu, nozīmīgo dzīves jubileju sagaidot, aktieris sacījis: «Esmu pārdzīvojis savus vecākus, daudzus kolēģus un draugus. Esmu pārdzīvojis daudzus savus varoņus un vairs tos nespēlēju, jo esmu vecāks par viņiem. Ar to visu man ir kaut kā jātiek galā – ar savām gara un ķermeņa spēku rezervēm.»

Sergejs Jurskis joprojām spēlē izrādēs uz teātra skatuves un uzrunā skatītājus radošajos vakaros dažādās valstīs, tostarp Latvijā. Arī šogad aktieris būs Rīgā – 8. jūnijā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī notiks Sergeja Jurska radošais vakars Piemiņas žests. Vakara programmu veidos dzeja un prozas fragmenti – A. Puškina, N. Gogoļa, J. Brodska, B. Pasternaka, O. Mandelštama un paša jubilāra daiļdarbi. Līdz šim Sergejs Jurskis ar Piemiņas žestu ir uzstājies trīs reizes, taču šā vakara rīkotāji sola, ka tādā veidā, kādā programmu ieraudzīs Rīgas skatītāji, tā izskanēs vienu vienīgu reizi.