Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis kultūrā

© publicitātes foto

Nav nemaz tik maz cilvēku, kuri Ziemassvētku laiku nevar iedomāties bez šī slavenā baleta izrādes apmeklējuma. Svētdien, 21. decembrī, kinoteātrī Citadele pulksten 17 būs translācija no Maskavas Lielā baleta, kur tiks izrādīts balets Riekstkodis divos cēlienos pēc Ernsta Teodora Amadeja Hofmaņa tāda paša nosaukuma pasakas, iedvesmojoties no Mariusa Petipā libreta. Riekstkodis ir Pētera Čaikovska pēdējais balets, tas tapis un pirmizrādi piedzīvojis 1892. gadā Sanktpēterburgas Marijas teātrī, un ir viens no vispazīstamākajiem baletiem pasaulē. Jurija Grigoroviča horeogrāfijas versija, kas radīta Lielajam teātrim, ir pilna romantisma un filozofisku pārdomu par ideālu mīlestību. Šī versija ir ierindojusies dižo divdesmitā gadsimta klasikas darbu vidū. Iestudējums tapis pirms diviem gadiem, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks: Simons Virsaladze, diriģents Pāvels Kliničevs.

Kas labs kultūras kanālā?

Tikai šomēnes kultūras dzīves notikumu baudītājiem ir ekskluzīva iespēja jeb kanāls Kultūra 360TV, kas redzams Lattelecom pakalpojumu izmantotājiem. Brīvdienās tas sāk raidīt jau no rīta, šajā nedēļas nogalē tas piedāvā vairākas interesantas filmas. Sestdien pulksten 16.15 uzmanību var pievērst režisora Dāvja Sīmaņa filmai Zīmētājs, kas ir leģendārā latviešu mākslinieka Ilmāra Blumberga portrets, bet pēc tam skatāma Sīmaņa veidotā filma Valkyre limited, kas veidota kā dokumentālā un aktierkino sintēze, kā stāsts par vairāku cilvēku – režisora, mākslinieka, dramaturga, diriģenta, muzikologa, solistu – darbu pie izrādes, vienlaikus izmantojot aktieru tēlojumu Vāgnera stāsta un varoņu atainojumam. Līdz ar to filmā piedalās visi Valkīras varoņi – gan jaunie mīlētāji Zīglinde un Zīgmunds, ļaunais Hundings, dievs Votāns un pašas valkīras, gan režisors Viesturs Kairišs, mākslinieks Ilmārs Blumbergs, diriģents Andris Nelsons, gan aktieri Ģirts Rāviņš, Inga Misāne, Januss Johansons, Elīna Vāne un Gatis Gāga.

Koferi kā mājiņas

No pirmdienas Rīgas Centrālajā bibliotēkā skatāma Ināras un Ulda Liepu ceļojošā izstāde Kofermājiņu ceļojums. Tajā apskatei izliktas

20 iekārtotas un izgaismotas kofermājiņas. Tajās attēlotas sadzīves ainiņas ar senām lellēm, rotaļlietām, sadzīves priekšmetiem, spēlēm un citām lietām. Zīmīgi, ka kolekcijā ir ne tikai unikāli pasaulslavenu leļļu fabriku ražojumi (Armand Marseille, Bebe Bru, Hammer&Rinhardt, Margarete Steiff u.c.), bet arī Latvijā izgatavotas koka rotaļlietas un lelles, kuras sen jau ir pazīstamas ārpus mūsu valsts robežām. Ceļojot pa Eiropu (Igaunija, Krievija, Vācija, Nīderlande), izstāde saņēmusi daudz atzinības vārdu gan par tās saturu, gan neparasto ekspozīcijas dizainu. Kofermājiņu izstāde ikvienam ļauj ne vien uz mirkli atgriezties bērnībā, bet arī iepazīt daļu no Latvijas kultūras mantojuma.

Vīrietis virtuvē

Kura sieviete gan nevēlētos, lai kādreiz viņas vīrietis uzņemtos galveno lomu virtuvē, un kāpēc gan lai tas nenotiktu šajos Ziemassvētkos? Šāda vēlamā scenārija gadījumā ir vērts iegādāties izdevniecībā Zvaigzne ABC tapušo Armanda Avena TOP fotoreceptes.lv. Kā izsakās autors, «pavārgrāmatu un recepšu portālu netrūkst, tak, man domāt, tie ir infantili, jo galvenais taču ir procesu izklāsts un skaidrojumi. Tamdēļ sāku lēnām veidot savu fotorecepšu galeriju internetā, un daļu no tās es tagadiņ laižu tautās arī grāmatas paskatā. Un es tiešām gribu, lai tā – nošmulēta un nospeķota – vislaik ir pie plīts; pavārgrāmatai nav jārotā plaukts, bet jābūt pastāvīgā lietošanā – jo biežāk, jo labāk. Tajā visa ēdiena taisīšanas māksla izklāstīta soli pa solim, tā ka pat visbiklākajai virtuves nevainībai izdosies kārtīga ņamma, ko pašam smeķēt un citam likt priekšā.» Man domāt, ka šajā izdevumā nav vēlams ielūkoties kaloriju un evielu skaitītājiem, toties tā noderēs ne pārāk izsmalcinātiem abu dzimumu pārstāvjiem, kas ar pavārmākslu joprojām ir rezervētās attiecībās. Tā arī ir, kā tiek solīts – kārtīgs vīriešu ēdiens: daudz gaļas, vienkāršas garšvielas, sātīgi ēdieni, bet fotoreceptēs parādīts viss gatavošanas process soli pa solim.

Koncerti tiešraidē

Latvijas Radio 3 Klasika sadarbībā ar citu Eiroradio dalībvalstu radio 21. decembrī, svētdien, Ceturtās adventes dienā, piedāvās vienpadsmit koncertu tiešraides.

Tās sāksies pulksten 11 no Maskavas, bet noslēgsies ar koncertu pulksten 21 no Kopenhāgenas. Latvija savu koncertu pārraidīs pulksten 17 no Latvijas Radio 1. studijas. Tajā muzicēs Profesionālais pūtēju orķestris Rīga, kuru šajā koncertā pārstāvēs orķestra bigbends. Tiešraidi vadīs Edgars Raginskis.