Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Aktrise Madara Botmane: Ik pa laikam mēģinu sev sarīkot svētkus

© f64

«Nesvinēšu!» dzirkstoši smejot, saka šīsdienas gaviļniece, Nacionālā teātra aktrise Madara Botmane. Tomēr nekad jau nevarot zināt, kā šī diena beigsies.

Jau nākamnedēļ Nacionālajā teātrī būs pirmizrāde Ģirta Ēča iestudētajai izrādei Svētku laika pārpratumi, vēl pēc nedēļas Ģertrūdes ielas teātrī dienasgaismu ieraudzīs režisora Andreja Jarovoja versija par Antona Čehova lugu Tēvocis Vaņa, un abas pirmizrādes aktrise dēvē par galvenajiem argumentiem, kāpēc šogad pašas dzimšanas diena pagājusi otrajā plānā. Nekāda kūku cepšana vai rasola griešana neesot ieplānota, un, «ja tomēr notiks svinēšana, tad tā būs nejauša, jo ļoti daudz ko dzīvē nevar paredzēt». Gaviļniece atklāj, ka arī draugi nav aicināti, taču viņa būšot gatava, ja kāds tomēr atļausies ierasties. «Ir bijuši gadījumi, kad kāds neparedzēti parādās pie durvīm ar dāvanu. Piemēram, pagājušajā gadā draudzenes mani aizveda uz mežu, kur viņas bija uztaisījušas pārsteigumu. Pie manis var droši ierasties, es ārā nedzenu,» atzīst Madara Botmane. Ļoti iespējams, ka īpašu pārsteigumu gatavojot Madaras vīrs režisors Regnārs Vaivars. «Vispār man patīk svinēt dzimšanas dienas, bet tad, kad man tiešām gribas to darīt, – esmu taisījusi balles vai ar draudzenēm gājusi uz kādu koncertu.»

Aktrise atzīst, ka šobrīd esot maza pārslodze, bet tā vienkārši esot sanācis – «rudens nebija paredzēts tik ārprātīgi darbīgs, bet tas tomēr tāds ir». Un varbūt tieši milzīgais darba apjoms liekot viņai savā dzimšanas dienā uzdāvināt to, kam šoruden tikpat kā neatliekot laika – mierīgu un rāmu vakaru mājās. «Es ik pa laikam mēģinu pati sev sarīkot svētkus, lai no jauna ieraudzītu pasauli un pasmaidītu, un būtu vieglāk paskatīties uz dzīvi. Reizēm svētki ir vakars mājās, kad varu uztaisīt vakariņas un lasīt grāmatu, jo es nemaz tik bieži vakaros neesmu mājās. Citreiz aizbraucu pie draudzenes, mēs dzeram tēju un runājam par mums abām vērtīgām lietām, par eksistenci šajā pasaulē,» atzīst Madara Botmane.

Kad pirms pāris dienām no rīta aiz loga ieraudzījusi naktī uzkritušo sniegu, vīram teikusi: «Priecīgus Ziemassvētkus!» Un tieši sniega esamība Madarai liek sajust, ka patiešām tuvojas Adventes laiks un Ziemassvētki. «Izrāde Svētku laika pārpratumi ir par Ziemassvētku laiku, un tā sanācis, ka es eglīti rotāju jau kopš septembra beigām,» smaidot nosaka Madara Botmane.