Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra

Vita Baļčunaite raksta vēstules Ziemassvētku vecītim

© publicitātes foto

«Paldies par to, kas man ir, un par manu līdzšinējo dzīves ceļa gājumu un ka esmu tāda, kāda esmu. Paldies, ka, pateicoties tev, daļa cilvēku joprojām tic brīnumam, žēl tikai, ka daudzi tam tic vien pirmajos savas dzīves gados. Tāpēc lūdzu tevi: stiprini ikviena cilvēka ticību gaišajam!» šādu vēstulīti Ziemassvētku vecītim šodien rakstītu aktrise Vita Baļčunaite.

Viņa tic, ka pasaules pirmsākums esam mēs paši un mēs paši ik dienu varam darināt kā brīnumu, atraisot gaišu prieku gan savās, gan citu cilvēku izjūtās. «Cilvēks, kurš mīl un ciena sevi, vienmēr novērtēs un atbalstīs arī apkārtējos, saudzēs dabu un Māti Zemi kopumā. Viss ir vienots. Tā tas ir,» aktrise sapratusi.

Silts un krāsains

Sākoties gada vēsākajam laikam, Muzikālais teātris 7 sagatavojis siltu un krāsainu noskaņu koncertuzvedumu visai ģimenei Vitas vēstules Ziemassvētkos. Aktrise Vita Baļčunaite, saksofonists Artis Gāga un komponists Māris Lasmanis Adventa laikā viesosies Latvijas kultūras namos, lai skatītājiem dāvātu izsmalcinātu mūziku un noskaņu stāstus. Pirmizrāde jau šonedēļ Koknesē – Vitu dienā, 28. novembrī. Silto atmiņu stāstu autore un koncertprogrammas režisore ir Inga Cipe.

«Koncertuzveduma nosaukums ir vairāk vārdu spēle – tās ir vēstules iz dzīves, jo «Vita» tulkojumā no itāliešu valodas nozīmē «dzīve». Un šīs vēstules ir kā netiešs atgādinājums mazliet piestāt ikdienas steigas lielajā rosībā, paraudzīties uz pasauli, uz ziemas burvestību, ieklausīties klusumā, sevī, dabā, paceļot pa bērnībā iepazītām vietām, domās aizdedzināt sveču stādus nupat izpušķotas eglītes zaros, nogaršot savus pirmos izceptos pīrāgus un, protams, atcerēties sev tuvus un mīļus cilvēkus, prātā nosūtot tiem gaišas mīlestības vēstis, neatkarīgi no tā, cik tālu vai tuvu viņi tajā brīdī atrastos. Domām ir maģiskas spējas, un tām nav attāluma ne telpā, ne laikā. Un tieši «šeit un tagad» laiks ir pats būtiskākais un īstākais. Tādēļ tik būtiski prātu uzturēt tīru un rūpīgi kopt tajā esošo saturu,» uzskata Vita Baļčunaite.

Pasaule ir no tevis

Aktrise joprojām raksta vēstules ar roku un no sirds novērtē, kad tādas saņem no saviem draugiem, jo, viņasprāt, šādam sūtījumam klāt pievienots īpašs, vārdos nenotverams siltums. «Atklāti sakot, man nesalīdzināmi simpātiskākas un tuvākas liekas ne virtuālas, bet taustāmas lietas. Daudz lasu grāmatas, taču ne tās, kas elektroniskā formātā, tās man liekas tādas neuztveramas, svešādas. Īsta rokās paņemama grāmata smaržo. Tā pati ir kā stāsts, kā dārgumu lādīte ar vērtīgu saturu – vēstījumu, ko pakāpeniski iepazīsti.»

Vitas šābrīža atklājums ir Enriko Enanī grāmata Saule pasaule un citāts no tās: «Tu neesi no šīs pasaules, šī pasaule ir no tevis.» Aktrise domā, ka grāmatas ieteikt nevar, tās atceļo pie mums tām piemērotā laikā, un katram tas var būt atšķirīgs.

Kopā varam vairāk

Vita stāsta, ka šis viņai ir ļoti savdabīgs gads – labā, paslavējamā un godājamā nozīmē. «Vēroju, kā visapkārt notiek čubināšanās un rosīšanās – tiek gatavotas daudzas Ziemassvētku koncertprogrammas, tāpat tiek darināti ierakstu albumi. Pati arī esmu iedziedājusi dziesmas vairākos atšķirīgos projektos. Tā sacīt, dzīvojos pa ierakstu studijām, un man patīk un ļoti silda apzināšanās, ka drīzumā pie klausītājiem ikvienā Latvijas vietā ceļos gan jaunas, gan jau zināmas muzikālas Ziemassvētku kompozīcijas jaunā skanējumā,» stāsta dziedošā aktrise, atklājot, ka tas būs albums Mazie Ziemassvētki, kur būs gan grāmatiņa ar oriģinālpasakām, dziesmas un fonogrammas ar jau zināmām un iemīļotām melodijām un kāda īpaša Mīļumspēle visai ģimenei.

Vitas balss skan arī komponistes Anitas Rezevskas ar mīlestību izlolotajā CD Tu tikai notici, viņa ierakstījusi arī tituldziesmu koncertprogrammai Vitas vēstules Ziemassvētkos ar nosaukumu Brīnums. Aktrise spēlē arī izrādēs režisores Ditas Balčus jaunatklātajā kultūras telpā 3 māsas, vada dažādus pasākumus, uzstājas labdarības koncertos un priecājas, ja ar savu klātbūtni var atbalstīt kādu, kam šobrīd neklājas viegli. «Cilvēks cilvēkam ir gluži kā sargeņģelis šajā pasaulē, un kopā mēs varam nesalīdzināmi vairāk!» viņa saka un aicina ikvienu atvērt sirdi un izgaismot pasauli ar mīlestību.