Atpakaļ uz nra.lv

FOTO: Naktī nodegusi jau gandrīz restaurētā Siguļu baznīca [papildināts]

Portāls nra.lv, ziņu aģentūra LETA 10.decembris 2017, 9:05
 
Ekrānšāviņš no facebook/ Daiga Jurevica
Ar ļoti skumju ziņu sācies otrās Adventes rīts. Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Jurevica informē, ka naktī uz svētdienu nodegusi gandrīz restaurētā Siguļu baznīca.
"Visticamāk, ka kārtējais mēģinājums to aizdedzināt būs sanācis, jo restauratori jau četras dienas kā nav bijusi šeit, sildītāji arī nebija, baznīca aizdegās no tālā stūra. Ko Dievs mums gribēja ar šo vēsti pateikt var tikai minēt," sociālajā tīklā facebook raksta domes vadītāja.

Ugunsgrēkā cietušo nav un nelaimes apstākļus izmeklēs atbildīgās institūcijas.

Draudzē informēja, ka Carnikavas dievnams bija rekonstrukcijā un 2018.gadā to bija plānots atvērt dievkalpojumiem. Šis gads draudzē tika veltīts ziedojumu vākšanai dievnama atjaunošanai, lai savāktu nepieciešamo līdzfinansējumu baznīcas rekonstrukcijas ceturtajai būvniecības kārtai, kas tika līdzfinansēta no Lauku Atbalsta dienestā administrētās Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu projekta saņemtās naudas. Projekts paredzēja pilnībā atjaunot un pabeigt baznīcas ārējo apdari, kā arī atjaunot iekšējo apdari, tai skaitā izbūvēt balkonu, altāra daļu, griestus un sienas. Decembra sākumā daļa šo darbu jau gandrīz tika pabeigti.

Ādažu Evanģēliski luteriskajā draudzē pastāstīja, ka šogad bija notikuši vairāki draudzes ziedojumu vākšanas un atbalsta pasākumi Carnikavas baznīcai. Aprīlī draudze talkoja Lielās Talkas laikā un sakopa baznīcas apkārtni. Maijā svinīgā dievkalpojumā tika iestādīts Latvijas Simtgades ozols. Jūnijā tika atvērtas baznīcas durvis Baznīcu naktī un Vasarsvētkos svinēts pirmais dievkalpojums kopš baznīca atradās rekonstrukcijā. Augustā Nēģu svētkos Carnikavā tika savākta vēsturiski lielākā ziedojumu summa baznīcas atjaunošanai.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka izsaukums uz ugunsnelaimi saņemts plkst.5.22. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg pusotra stāva koka baznīcas ēkas jumts. Ugunsgrēka likvidācijas laikā iebruka baznīcas tornis un siena pie tā.

Ugunsgrēku izdevās lokalizēt plkst.7.46, taču tika izsludināts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Dzēšanas darbos piedalījās 13 ugunsdzēsēji, izmantojot trīs auto cisternas.

Carnikavas baznīca atrodas Carnikavas vēsturiskajā centrā - Siguļos, kalniņā, blakus kapiem un pirmajai Carnikavas skolai, tagad - Carnikavas speciālajai internātpamatskolai. Baznīca īpaši izcēlās ar to, ka Vidzemes jūras piekrastē tā bija vienīgā saglabājusies koka baznīca.

Jau 2008.gada jūlijā tika veikts vizuālās apsekošanas darbs un konstatēts, ka dievnams ir ļoti sliktā stāvoklī: praktiski ēkai apakšējie guļbūves baļķi bija bojāti no koksnes trupes, jumts bojāts un tecēja, logi satrupējuši, tāpat arī torņa jumts un torņa konstrukcijas ziemeļu pusē, norādīts "baltezerabaznica.lv."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:27

Jaunākās diskusijas