Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumu pavadīs ārzemēs

© Reuters/Scanpix

Tuvākā gada laikā atpūtas ceļojumā ārpus Latvijas plāno doties 37 % Latvijas iedzīvotāju, liecina jaunākais "Latvia Tours Ceļojumu indekss". To skaitā 12 % aptaujāto jau ir konkrēti atvaļinājuma plāni.

Daudz biežāk plānus doties ceļojumā uz ārzemēm tuvākā gada laikā pauda tie iedzīvotāji, kuri arī aizvadītā gada laikā bija izceļojuši ārpus valsts.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem katram ceturtajam (25%) aptaujāto ir nekonkrētas atvaļinājuma ieceres, tomēr viņi jau ir izvēlējušies atvaļinājumu pavadīt ārpus Latvijas. Daudz biežāk plānus doties ceļojumā uz ārzemēm tuvākā gada laikā pauda tie iedzīvotāji, kuri arī aizvadītā gada laikā bija izceļojuši ārpus valsts. Tikmēr vairāk nekā pusei jeb 56 % aptaujāto nav plānu doties ceļojumā ārpus valsts tuvākā gada laikā.

Līdzīga tendence Latvijas sabiedrībā bijusi arī 2015. un 2016. gadā, liecina Ceļojumu indekss. Jaunākā indeksa rezultāti liecina, ka ceļojumus ārpus valsts biežāk ieplāno sievietes (40 %). Tikmēr aptaujāto vīriešu vidū ārpus valsts turpmāko 12 mēnešu laikā ieplānojuši doties 34 %.

Ja vērtē aptaujas rezultātus pēc respondentu vecuma, secināms, ka aktīvākie atvaļinājuma ārpus valsts plānotāji ir jaunieši 18 - 24 gadu vecumā (48 %) un iedzīvotāji 25- 34 gadu vecumā (48 %), bet vispasīvākie - seniori 64 - 74 gadu vecumā, kuru vidū atpūtu ārpus atvijas ieplāno vien katrs piektais (19 %).

“Ceļotājiem aizvien pieejamāki kļūst tālāki - ārpus Eiropas galamērķi - un iedzīvotāji pauž arvien lielāku interesi par dažādiem galamērķiem Āzijā, arī Amerikā. Tomēr iecienītāko atpūtas galamērķu tops palicis nemainīgs - vasarā atpūtnieki visbiežāk izvēlas saulaino Turciju, Grieķijas salas, Spāniju un Itāliju, kā arī palielinājusies interese par došanos uz Maldivu salām,” saka SIA Latvia Tours direktore Ieva Keiša.

Arī ienākumiem ir ietekme uz atvaļinājuma plāniem - saskaņā ar aptaujas datiem ceļojumos ārpus valsts visbiežāk dodas iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem (500 EUR un vairāk uz vienu ģimenes locekli) - 60 % un visretāk attiecīgi tie, kuru ienākumi ir zemi (199 EUR un mazāk uz vienu ģimenes locekli) - 13 %. Tikmēr, ja vērtē datus pēc apdzīvotības, secināms, ka visbiežāk atpūtā ārpus Latvijas dodas rīdzinieki (48 %), un ievērojami retāk - lauku apvidos dzīvojošie (31 %).

Jaunākais “Latvia Tours Ceļojumu indekss” liecina, ka to vidū, kas aizvadītā gada laikā devās ceļojumā ārpus valsts - 60% devās dažādās ekskursijās, 33% laiku pavadīja pludmalēs, bet 25% izvēlējās atpūtu pie dabas.