Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Ņem vērā! ''Air France'' darbinieki atkal divas dienas streikos

© EPA / Scanpix

Francijas nacionālās aviokompānijas "Air France" piloti, lidmašīnu apkalpojošais personāls un lidostās strādājošie svētdien pieteikuši divu dienu streiku, kas gaidāms 10.un 11.aprīlī.

"Air France" darbinieki jau iepriekš bija paziņojuši par streikiem, kas paredzēti otrdien un sestdien.

Lidsabiedrības darbinieki jau rīkojuši streikus 22.februārī, 23.martā un 30.martā.

Paziņojumā svētdien trīs pilotus pārstāvošās arodbiedrības nosodīja "Air France" vadības "stūrgalvīgo" atteikšanos "ņemt vērā pat mazāko daļu to prasību".

Pilotiem pievienojās arī citus "Air France" darbiniekus pārstāvošās arodbiedrības, kuras paziņoja, ka aviokompānija "neuztver nopietni darbinieku un arodbiedrību apņēmību".

"Air France" darbinieki pieprasa atalgojuma palielināšanu par 6%. Arodbiedrības ir norādījušas, ka lidsabiedrība 2017.gadā ir uzrādījusi labus rezultātus, kuru labumu vajadzētu gūt arī darbiniekiem.

Savukārt lidsabiedrības vadība uzstāj, ka pieaugošas konkurences apstākļos nevar atļauties maksāt augstākas algas.

Streiki gaidāmi arī citās nozarēs.

No otrdienas streikot gatavojas atkritumu savācēji un daļa elektroapgādes un enerģētikas sektoros strādājošo.

Savukārt Francijas dzelzceļa darbinieki nolēmuši, sākot ar 3.aprīli, streikot pret valdības plānu reformēt valsts dzelzceļa kompāniju SNCF.

Dzelzceļa darbinieki plāno streikot divas dienas no piecām līdz 28.jūnijam, ja valdība neatteiksies no reformu plāna, kas paredz atcelt dažas dzelzceļnieku baudītas privilēģijas.

Valdība plāno tuvākajos mēnešos reformēt SNCF, kuras darbība pašreiz izmaksā par 30% vairāk nekā līdzīgām kompānijām citur Eiropā.

Valdība uzskata, ka jārīkojas ātri, lai nostādītu SNCF atpakaļ uz stingriem finansiāliem pamatiem pirms pasažieru dzelzceļa satiksme Eiropā nākamgad tiks atvērta konkurencei.

Pastiprinot spiedienu uz Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, arodbiedrības jau sarīkojušas vairākus streikus un protestus, kas izraisījuši haosu transporta satiksmē.