Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Kas jāņem vērā, plānojot ceļojumu Ziemassvētkos un Jaunajā gadā?

© pixabay.com

Pastāvot terorisma draudiem pasaulē un saasinoties politiskajai situācijai atsevišķos pasaules reģionos, Ārlietu ministrija aicina Latvijas ceļotājus Ziemassvētku un Jaunā gada ceļojumu laikā drošībai pievērst īpašu uzmanību. Ārlietu ministrija aicina rūpīgi izvērtēt izvēlēto galamērķi, kā arī būt piesardzīgiem, apmeklējot sabiedriskas vietas, kurās vienlaikus uzturas liels cilvēku skaits, piemēram, tūristu iecienītus apskates objektus vai iepirkšanās centrus. Tāpat aicinām būt piesardzīgiem, izmantojot sabiedrisko transportu. Ziemassvētku tirdziņos un Jaunā gada svinību vietās var tikt veiktas papildu drošības pārbaudes. Ārlietu ministrija aicina sekot līdzi mediju un vietējo varasiestāžu ziņām, kā arī saglabāt modrību.

Ņemot vērā pašreizējās aktualitātes, ceļotājus uz Izraēlas Valsti stingri aicinām neapmeklēt Jeruzalemes vecpilsētu, bet, atrodoties Jeruzalemē, ievērot piesardzību, izvairīties no demonstrācijām un vietām, kurās pulcējas liels cilvēku skaits un kurās iespējamas masu nekārtības. Plašāka informācija par ceļošanu uz Izraēlas Valsti pieejama šeit.

Tāpat Ārlietu ministrija aicina pievērst uzmanību prognozētām vai iespējamām dabas katastrofām ceļojuma galamērķī, kas var ietekmēt gan ceļotāja drošību, gan atgriešanās iespējas Latvijā.

Ārlietu ministrija atgādina svarīgāko, kas jāatceras, lai ceļojumi uz tuvām un tālām zemēm izdotos bez raizēm!

- Pirms pieņem lēmumu par ceļojuma galamērķi, Ārlietu ministrijas mājaslapā noskaidro, vai uz konkrēto valsti ceļot ir droši, vai ir nepieciešama vīza, kā arī, kur to var noformēt.

- Noskaidro, kurās valstīs ir specifiski ieceļošanas, uzturēšanās vai uzvedības nosacījumi. Ievēro vietējos likumus un paražas!

- Reģistrējies Konsulārajā reģistrā! Ja ārvalstī būs ārkārtas situācija, Ārlietu ministrija varēs ar Tevi sazināties, lai noskaidrotu, kāda palīdzība Tev ir nepieciešama.

- Pārbaudi ceļošanas dokumenta derīguma termiņu! Ja dokumenta derīguma termiņš, ceļojot ārpus Eiropas savienības (ES), ir mazāks par 6 mēnešiem, noformē jaunu dokumentu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Latvijas pilsoņi ES un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, kā arī Šveicē, Melnkalnē, Serbijā, Bosnijā un Hercegovinā, Gruzijā un Moldovā var ieceļot arī ar personas apliecībām. Nepilsoņa pases turētāji var ceļot tikai ar pasi.

- Iegādājies privāto ceļojumu apdrošināšanu, kas segs transportēšanas izdevumus arī smagas saslimšanas gadījumā. Ja ceļojums plānots ES, EEZ valstīs vai Šveicē, tad papildus noformē Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK)! Tā ir derīga trīs gadus un ļaus minētajās valstīs saņemt pirmo neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apmērā, kādā tā tiek nodrošināta vietējiem iedzīvotājiem.

- Lejuplādē viedtālrunī bezmaksas mobilo lietotni "Ceļo droši!”, kas pieejama App Store un Google Play. Tajā pat pieredzējuši ceļotāji atradīs noderīgu informāciju un padomus.

- Ja ceļojuma laikā pazūd pase vai personas apliecība, esi apzagts, aizturēts vai nonācis ārkārtas situācijā, zvani uz Konsulārā departamenta diennakts (24/7) tālruni +371 26337711 vai raksti uz palidziba@mfa.gov.lv .

- Uzzini, kādos gadījumos ārlietu dienests nevar palīdzēt.