Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Zelta rudens Siguldā ar mobilo gidu kabatā

SIGULDA NEBEIDZ PĀRSTEIGT. Asāku izjūtu cienītāji var ļauties elpu aizraujošām emocijām putna lidojumā 55 metrus virs Gaujas, traucoties pretī horizontam ar ātrumu līdz pat 60 km/h. Zērglis ir pasaulē pirmā un šobrīd vienīgā šāda veida atrakcija, kur brauciens ar zipline notiek pa vagoniņa gaisa trošu ceļu © F64

Rudenim sākot iekrāsot lapas, Siguldas domes un Siguldas Tūrisma informācijas centra darbiniekiem arvien biežāk nākas atbildēt uz jautājumu – vai jau ir īstais brīdis Siguldas zelta rudens baudīšanai. «Sajūta, ka ir sācies zelta rudens, katram ir savādāka. Vieniem tas ir brīdis, kad lapas sāk dzeltēt, citiem – kad koki jau ir nometuši daļu savas rotas un tā klāj zemi kā krāšņs paklājs,» atklāj Siguldas mērs Uģis Mitrevics.

Siguldas apkaimē iespējams atrast neskaitāmus maršrutus, lai katrs varētu baudīt sev tīkamāko rudens ainavu. Lai tūristiem palīdzētu orientēties, Siguldas novada pašvaldība sadarbībā ar SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT) paplašinājusi mobilo lietotni Sigulda ar jaunām iespējām un piedāvā plašu tūrisma sadaļu, kurā iekļautas pastaigu takas un velomaršruti - sākot no sešiem, līdz pat 45 kilometru garumā - un vairāk nekā 350 apskates objektu.

F64

Pats Siguldas mērs pagaidām nav izstaigājis visas takas, taču kā siguldietis ne reizi vien ir pabijis pie katra no apskates objektiem. Viņš noteikti iesaka izmēģināt nesen izveidoto slēpņošanas maršrutu, kas piemērots īstiem piedzīvojumu meklētājiem un ved uz slēpņiem, kuru izvietojums saistīts ar astoņām Siguldas alām. Slēpņošanas maršrutu izstrādājis Siguldas novada skolēns Jēkabs Janovs sadarbībā ar Siguldas novada Tūrisma informācijas centru.

Gaujas Nacionālajā parkā ir atklātas gandrīz divas trešdaļas no Latvijā zināmajām alām. Tās ir veidojušās desmitiem tūkstošu gadu gaitā, ūdenim izskalojot sīkos smilšu graudus no pazemes plaisām. Alas ir radušās dabiskā ceļā, tās turpina veidot dabas procesi. Katra ala ir vesela ekosistēma un patvērums augiem, kukaiņiem un dzīvniekiem. Aicinām neiejaukties dabas noteiktajā kārtībā, rokot, padziļinot, kurinot ugunskurus vai atstājot atkritumus. Saudzējiet trauslos smilšakmens atsegumus, nedeldējot tos ar autogrāfiem un gada skaitļiem. Visi Gaujas un tās pieteku ieži ar alām un avotiem ir aizsargājami dabas pieminekļi, lielākā daļa atrodas valsts aizsardzībā.

ĒRTI. Siguldas lietotnes tūrisma sadaļā viedtālruņu lietotāji var atrast arī aktīvās atpūtas objektus, naktsmītnes, ēdināšanas vietas, bankomātus, spa u. tml., nosakot arī to vēlamo atrašanās attālumu no vietas, kurā konkrētajā brīdī atrodas lietotājs / F64

Slēpņošanas maršrutā ir iekļautas alas, uz kurām nav uzstādītas tūrisma objektu norādes, tādēļ katram vajadzētu izvēlēties sev atbilstošāko grūtības pakāpi. Maršruta veikšanai nepieciešami piemēroti apvidus apavi, jo ceļa segums, kas jāmēro, ir meža ceļi un takas. Sliktu laikapstākļu gadījumā piekļuve pie slēpņiem var būt apgrūtināta..

Slēpņošanas maršruta noslēdzošajā punktā konteinerā ir ievietots zīmulis un viesu grāmata, lai katrs spēles dārgumu atradējs varētu pierakstīt, kad slēpnis ir atrasts. No slēpnī novietotās dārgumu lādes katrs slēpņa atradējs var paņemt kādu no priekšmetiem, tā vietā atstājot jaunu priekšmetu, lai ikviens slēpņa atradējs varētu tikt pie dārgu miem. Tie, kuriem slēpņošana jau ir zināma nodarbe, savu atrasto slēpni var reģistrēt mājaslapā www.geocaching.com vai Geocaching mobilajā aplikācijā.

Slēpņošanas maršruts ir tikai viens no lietotnes piedāvātajiem maršrutiem Siguldā. Šobrīd tādu ir divpadsmit. Dodoties pa izvēlēto taku, lietotne neļauj nomaldīties un reizē informē par apskates objektiem, kas sastopami maršrutā. Informāciju par daļu no objektiem iespējams noklausīties, gluži kā izmantojot audiogidu. Plānots, ka ar laiku audiomateriāls lietotnē tiks pievienots visiem apskates objektiem. Šobrīd lietotne ir latviešu valodā, taču, tā kā katru gadu Siguldas pilsētu apmeklē vairāk nekā 600 000 tūristu - vairāk nekā puse jeb 55% ir ārzemju viesi, tad plānota lietotnes sagatavošana arī angļu un krievu valodās, ieskaitot audiosadaļu. Siguldas mobilā lietotne sadarbībā ar LMT izstrādāta šā gada pavasarī, to lejuplādējuši jau teju 2400 siguldiešu un pilsētas viesu. Lietotni bez maksas var lejupielādēt lietotņu veikalā App Store (iOS ierīču lietotājiem) un Google Play (Android ierīču lietotājiem).

***

VIEDOKĻI

Uģis Mitrevics, Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs:

- Ņemot vērā, ka Sigulda ir trešais tūristu iecienītākais galamērķis aiz Rīgas un Jūrmalas, kā arī viedtālruņu lietotāju īpatsvaru, vēlamies mūsu viesiem un iedzīvotājiem atvieglot pieejamību plašajam Siguldas tūrisma piedāvājumam. Šim mērķim kalpo mobilā lietotne, kas ļauj mūsdienīgā un ērtā veidā lietot tūrisma pakalpojumus. Ilgtermiņā ar šo rīku vēlamies palielināt piesaistīto tūristu skaitu un viņu uzturēšanās ilgumu Siguldā.

Sandis Riņķis, LMT Korporatīvo risinājumu vadītājs:

- Ikdienā viedtālruni lieto jau 70% Latvijas iedzīvotāju. Tas ir kļuvis par ikdienas komunikācijas instrumentu, kas lietotājam ir ērts un ierasts. Izstrādājot un attīstot LMT viedo pilsētu platformu, pašvaldībai tiek piedāvātas plašas iespējas komunikācijai un saziņai gan ar pašvaldības iedzīvotājiem, gan ar viesiem. Tā ir platforma ne tikai informācijas nodošanai, bet arī dažādu pašvaldības pakalpojumu sniegšanai, sinhronizējot to ar pašvaldības ID kartēm.