Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Rudens pilnbrieda laiks - Latviju pārņem Miķeļdienas andele

© f64

Daudzviet Latvijā šajā nedēļas nogalē ar vērienu tiek svinēta Miķeļdiena, kad zemnieki un amatnieki tradicionāli pulcējas uz rudens ražas gadatirgiem.

Miķelis dainās saukts par labu un bagātu vīru, kā arī maizes tēvu, kas saistās ar rudens ražas ienākšanos. Miķeļu diena iezīmē rudens saulgriežus - vasaras beigas un rudens sākumu, diena un nakts atkal ir vienādā garumā. Tas ir ražas vākšanas laiks, kad viss vasarā audzētais un vāktais sabērts pagrabos un klētīs, salikts burkās un burciņās.

Latvieši rudens ražas novākšanu agrāk vienmēr atzīmējuši ar svinībām, kuras sauktas par Apjumībām, un tās notikušas Miķeļos. Apjumības bijuši skaļi un lustīgi svētki, kā jau auglības svētkiem pienākas. Tas bijis arī īstais laiks gadatirgiem, kur tirgoties un mīties, kalpu nākamam gadam nolīgt, varbūt arī nākamo sievu saderēt.

Visplašākais gadatirgus šodien gaidāms Rīgā, Doma laukumā, kas notiks no plkst. 9.00 līdz 17.00, kad tirgus apmeklētājiem būs iespēja iegādāties rudens veltes, amatnieku meistardarbus, kā arī baudīt kultūras programmu.

Miķeļdienas gadatirgū ikviens varēs iegādāties amatnieku un tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumus, kā arī nopirkt rudens ražas veltes, zāļu tējas, medu, maizi, gaļu, zivis, pirts lietas, veselības un ārstnieciskās kosmētikas izstrādājumus.

Tirgus apmeklētājus priecēs orķestris "Rīga" un jauniešu pūtēju orķestris "Fanfara", Tautas deju ansambļa "Dancītis", vidējās paaudzes deju kolektīva "Dardedze" un deju kopas "Marmale" dejotāji. Iedzīvotāji varēs vērot arī bērnu un jauniešu deju ansambļa "Uguntiņa" uzstāšanos un bērnu vokālā ansambļa "Magonīte" priekšnesumu. Ikvienam būs iespēja dzirdēt bērnu un jauniešu vokālā ansambļa "Kolibri" un koklētāju ansambļa "Cantata" māksliniecisko sniegumu. Pasākumā uzstāsies arī folkloras kopa "Kokle", jauktais koris "Laudate" un ekoloģiskās mūzikas grupa "Ducele". Tirgus kultūras programmu vadīs Dailes teātra aktieris Aldis Siliņš.

f64

Šodien no plkst. 11.00 līdz 15.00 arī pie Valmiermuižas alus darītavas tiks lustīgi atzīmētas Miķeļdienas svinības un tirdziņš "Ar Gardu muti Valmiermuižā”. Tā kā šis ir jaunās ražas laiks, tirgotāji būs saveduši dažādus lauku gardumus un amatniecības meistarstiķus. Izzinot Miķeļdienas tradīcijas, uzstāsies folkloras kopa un norisināsies tradicionālas meistarnīcas.

Lai izzinātu Miķeļdienas tradīcijas, Valmiermuižā viesosies Jērcēnu folkloras kopa "Mežābele”, kas ar dziesmām, stāstiem un rotaļām viesiem ierādīs, ko tad tradicionāli rudens saulgriežos darīja - kā strādāja, kā svinēja un kādas izdarības veica. Tirdziņa laikā būs iespējams pašiem veidot labības vainagus un salmu lelles. Meistarnīcās izzināsim, kā saimnieces gatavojas ziemai, lai arī tad ir kas galdā ceļams. Miķelis rūpējas par zirgiem rudenī - tad nu ar viņa gādību būs iespējams doties izjādēs ar Valmiermuižas staļļa saimi.

Valmiermuižā ieradīsies tirgotāji no malu malām, vedot sev līdzi lauku labumus, maizi, sieru, gaļu, zivis, aso piparu zaptes, ievārījumus, kaņepju gardumus, veselību stiprinošus dzērienus un dažnedažādus našķus. Ne tikai zemnieki, bet arī amatnieki būs parūpējušies par plašu piedāvājumu - metālkalumiem, pērļu rotām, dažādiem pinumiem, koka rotaļlietām un vēl daudz ko citu.

Savukārt no plkst. 10:00 Jaunpils pils laukumā norisināsies Miķeļdienas tirgus. Būs andele, lielāko pašaudzēto dārzeņu svēršana, tautas ziņģes kapelas “Lustes” izpildījumā un citas tirgus izdarības.

Tikmēr rīt, 24. septembrī no plkst. 10.00 visi ceļotāji aicināti uz Jēkabpili, kur Krustpils saliņā norisināsies Miķeļdienas gadatirgus. Tajā piedalīties aicināti pircēji un pārdevēji, mājražotāji un amatnieki, lauku un meža labumu vācēji, čaklās rokdarbnieces un prasmīgās saimnieces. Īpaši aicināti ķirbju audzētāji, kuri var atvest savu lielāko ķirbi uz “Varenākā ķirbja” konkursu.

Šogad tirgus apmeklētājus priecēs gan folkloras kopa “Rati”, jauniešu deju kolektīvs “Delveri”, kapela “Augusti”, spēkavīru šova dalībnieki. Dienu noslēgsim skanīgi - koncertprogrammā “Prāts ar neprātu satiek” priecēs Santa un Kaspars Kasparsoni, Gita Dukaļska un Ēriks Gruzniņš.

Rīt Miķēldienu svinēs arī Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, kas ielūdz uz Rudens ražas svētkiem. Svētku viesiem būs iespēja iegādāties dažādus vietējos lauku labumus un amatnieku darinājumus bagātīgajā Miķeļa dienas tirgū, nogaršot vilinošo Saberu ķirbju zupu un apmeklēt Katlakalna IV Starptautiskā folkloras festivāla RUDENĀJI - 2017 noslēguma koncertu.

Miķeļdiena jeb rudens saulgrieži jau izsenis iezīmē lauku darbu pabeigšanu un svinības ar bagātīgu mielastu, skaļu līksmību un tradicionālo Miķeļdienas tirgu. Arī Brīvdabas muzejā visas dienas garumā svētku viesi varēs iegādāties rudenīgus dzērienus un sīrupus, vietējo vīnu un alu, sezonālas ogas un augļus, Latvijā ievāktu medu un citus kārumus, kā arī zemnieku saimniecībās sarūpētus piena un gaļas produktus.

Miķeļdienas tirgū neiztikt arī bez amatniekiem - pasākumā būs iespējams apskatīt un iegādāties keramikas un koka darinājumus, rotas, kā arī ziemai noderīgās kažokādas un adījumus. Šogad svētki pulcēs gandrīz 80 tirgotāju no Latvijas un viesus no Lietuvas.

Svētku apmeklētāji varēs arī piedalīties vairākās rudenīgās norisēs gardēžiem - garšām bagātīgajā atrakcijā kopā ar saimnieci Zandu Žentiņu "Rudens plāceņi no ziemeļiem un dienvidiem” un garšvielu, tēju un zālīšu skolā "Garša kā māksla”, ko piedāvās saimniece Daira Jātniece.

Mazajiem pasākuma viesiem būs iespēja piedalīties kartupeļu vīriņu darbnīcā, skolā un teijātera spēlēs kopā ar Rīgas Latviešu biedrības "Sprīdīša skolu” un Dr. agr. Baibu Ošmani un izspēlēt senas un jaunas lauku spēles Kurzemes zvejniekciema pļavā. Kā vienmēr - muzejā ir pieejams arī koka rotaļu laukums un izjādes ar zirgiem.

No 11:00 līdz 15:00 Rudens ražas svētku apmeklētājus priecēs Katlakalna IV Starptautiskā folkloras festivāla RUDENĀJI - 2017 noslēguma koncerts. Rudens laika tautas tradīcijām, to apzināšanai, iepazīšanai un popularizēšanai veltītais festivāls pieskandinās muzeju ar rudenīgām dziesmām, dančiem un rotaļām. Koncertā uzstāsies lietuviešu kopa "Žaisa”, kas Latvijā ciemojas pirmoreiz, igauņu tradicionālās dziedāšanas kopiena Enes Lukas-Jegikjanas vadībā, kā arī Čehijā dzīvojošu latviešu kopa "Krusa” kopā ar vairākām Latvijas kopām - rīdziniekiem "Skandiniekiem”, "Grodiem” un "Gartaku”, Katlakalna kopu "Rāmupe”, Brocēnu kopu "Virza” un Lēdurgas ģimeņu kopu "Putni”.