Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Tūrisms: Lietainās vasaras īpatnības - viesnīcu sektors nelej gaužas asaras

© SCANPIX

Vasara, kurā saulainās dienas bez lietus var uz vienas rokas pirkstiem saskatīt, ir iegriezusi parastajiem darba ļaudīm, kuriem ne vienu vien atvaļinājuma dienu nākas pavadīt nevis gulšņājot pie jūras, bet gan skatoties televizoru vai lasot grāmatas. Savukārt Jūrmalas, kas tomēr ir kūrortpilsēta, uzņēmēji par šādu situāciju nemaz nav satraukušies, un priecīgi ir arī tūrisma aģenti, kas kā karstus pīrādziņus tirgo ceļojumus uz siltajām zemēm.

Lietainā vasara nenoliedzami ir skārusi arī Jūrmalu. Tiesa gan, pateikt, vai tūristu skaits sezonas griezumā būs lielāks vai mazāks nekā pērn, vēl pāragri. «Grūti pateikt, kā būs sezonas beigās, bet aprīlī un maijā mums bija pieaugums. Lietainais laiks vairāk ietekmē tieši vienas dienas viesus, kas brauktu uz jūru sauļoties un peldēties, nevis tūristus, kas apmetušies viesnīcās,» Neatkarīgajai pauž Jūrmalas pilsētas domes Tūrisma nodaļas vadītāja Gunta Ušpele. Viņa norāda, ka analīzi par tūristu skaita izmaiņām varēs veikt tikai septembrī.

«Pagaidām visi saprot, ka tāda vasara ir gana lielā reģionā, ne tikai Latvijā, līdz ar to tie, kas meklē sauli, brauc uz siltajām zemēm. Tāpēc Latvijas iedzīvotāji vairāk ceļo nevis pa Latviju, bet brauc uz Vidusjūru,» piebilst G. Ušpele.

Gaužas asaras nelej arī viesnīcu sektors Jūrmalā. «Viss ir kārtībā ar tūristiem,» Neatkarīgajai atzīst Baltic Beach Hotel pārdošanas daļas direktors Oļegs Bļinovs. Par spīti sliktajam laikam, viesnīcā tūristu netrūkst un daudz ir tādu, kas brauc atpūsties pat uz mēnesi.

Sliktais laiks gan savā ziņā esot uztverams pat kā bonuss - lietainajās dienās, kurās citkārt ļaudis pavadītu sauļojoties, viņi dodas uz SPA procedūrām, kas ienes vēl papildu naudu.

Gluži nikni par lietaino vasaru nav arī Jūrmalas centra krodzinieki un restorānos strādājošie. Jā, cilvēku varbūt neesot tik daudz kā cerēts, tomēr tieši lietainajās dienās apmeklētāju netrūkstot - pludmalē taču zem lietussarga nesēdēs, tāpēc labāk omulīgi paēst pusdienas krodziņā.

Varētu domāt, ka lietainais laiks ir gluži kā medusmaize tūrisma aģentūrām, taču arī tā neesot. «Šobrīd mums darba ir daudz vairāk nekā ierasts, taču cilvēki, uzzinot, ka cenas siltajiem galamērķiem ir daudz augstākas nekā pērn, paliek mājās,» norāda tūrisma operatora Travel Art LV valdes priekšsēdētāja Inese Krūmiņa. Viņa teic, ka pēdējā brīža piedāvājumu saistībā ar milzīgo pieprasījumu šobrīd nav un diezin vai būs arī septembrī un oktobrī. Arī ziemas ceļojumi uz siltajām zemēm jau tagad ir daudz dārgāki nekā pērn.