Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Ķīnas rietumnieciskie austrumi

ŠANHAJAS DEBESSKRĀJU SILUETI ir vakaros skaisti izgaismoti un vilina skatītāju tūkstošus © Anita DAUKŠTE

«Šanhajas ugunis» – kaut kur lasītā frāze bija iespiedusies atmiņā, pirms ieraudzīt dabā megapoli, kuras iespaidīgie debesskrāpji duras mākoņos ar saviem dažādajiem kupoliem. Vakaros izgaismoto pilsētas centru Jandzi upes krastos nāk apbrīnot tūkstošiem cilvēku, kuru straumes Šanhajas Nandzinas gājēju ielā var latviešu cilvēkiem saprotami salīdzināt ja nu vienīgi ar pilsētnieku blīvi vērotu Dziesmu svētku gājienu pa Brīvības ielu, kas noslēdzas ar grandiozu tautas manifestāciju Daugavas krastmalā. Bet Šanhajā, 24 miljonu iedzīvotāju apdzīvotā pilsētā, tā ir tāda ikvakara pastaiga izklaides nolūkos.

Visvairāk trūkst «mazuma piegaršas»

Šanhaja ir Ķīnas lielākā pilsēta, un, daži informācijas avoti to dēvē arī par lielāko pilsētu pasaulē. Tā plešas 6340 kvadrātkilometru lielā teritorijā, un to vēl nevarētu uzskatīt par tās apmēru galējo robežu. Maigais subtropu klimats to padara salīdzinoši patīkamu dzīvošanai, un, ja gadās pilsētu apmeklēt pavasarī vai rudenī, kad nav lietus sezona (kas ir vasaras mēnešos), tad šķiet, ka pati daba aicina šeit dzīvot un strādāt tik milzīgas cilvēku masas. Šanhaja ir pilsēta ar rietumniecisku garu, ja tā var raksturot megapoli, kas atrodas pašos Ķīnas austrumos pie Dienvidķīnas jūras. Pilsētai ir rietumnieku standartiem saprotams centrs, «franču kvartāls» un pārsvarā rietumnieciska stila arhitektūra. Tajā dzīvo arī vislielākā angliski runājošo iedzīvotāju grupa valstī, ņemot vērā, ka caurmērā priekšstats par Ķīnu, kur cilvēki ļoti labi zina svešvalodas, tomēr ir maldīgs.

DENS SJAOPINS KĀ REFORMATORS - kādreizējais Ķīnas kompartijas vadītājs - reformators Dens Sjaopins ir cilvēks, kura idejai pateicoties tikusi dibināta Šendžeņa. Viņa vaska figūrai atvēlēta goda vieta pilsētas vēstures muzejā / Anita DAUKŠTE

Pilsēta dibināta 1292. gadā, taču savus kosmopolītiskos vaibstus tā sāka iegūt pēc 1842. gada. Īsts ekonomiskās attīstības triecienvilnis gan to skāra pēc Ķīnas vadības sāktā «atvērtības un reformu» kursa 1978. gadā. Laika periodā pēc tam ir tapis grandiozais pilsētas debesskrāpju centrs, kas izskatās tā, it kā būtu iedarbināta kāda laika mašīna ar progresējošu dzinēju: vien fantāziju filmās ir redzēti pa gaisu lidojoši auto gar augstceltņu logiem, taču šeit - lidojošo auto vēl gan nav, taču tiem piederīgā augstceltņu infrastruktūra jau ir radīta. Šanhajā ir vairākas no pasaules augstākajām ēkām: Šanhajas tornis - 632 metrus augsts (augstākā ēka Ķīnā un otra augstākā pasaulē), Pasaules finanšu centra ēka - 492 metrus augsta, un Dzinmao tornis - 420 metrus augsts. Tūristu iemīļotākā atrakcija ir TV torņa Austrumu pērle apmeklējums - 468 metrus augstais TV tornis ir augstākais Āzijā un trešais augstākais pasaulē. Līdzīgi kā citviet, vienā no torņa «gredzeniem» atrodas restorāns, kas griežas ap savu asi, tādējādi sagādājot tūristiem neaizmirstamus skatus uz visām grandiozās pilsētas pusēm. Savukārt torņa pagrabstāvā var apskatīt pilsētas vēstures muzeju, kas piedāvā ekspozīciju, kā mainījusies pilsēta laika gaitā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā