Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Ceļojums uz Mūku republiku

© Privāts arhīvs

Sandis Bukšs ir viens no tiem retajiem laimīgajiem, kam izdevies būt Grieķijā – Atosas pussalā. Lai nokļūtu tur, kur jau vairāk nekā gadu tūkstoti mīt pareizticīgo mūki un laicīgie ļaudis (un arī – tikai vīrieši, sākot no 21 gada vecuma) tiek ielaisti ļoti ierobežotā skaitā, uz atļaujas saņemšanu vajadzēja gaidīt divarpus gadus.

Šī noslēgtā teritorija ir maz mainījusies gadsimtu gaitā, taču arī tur jūtamas ārpasaules atbalsis - par to pārliecinājās gan Sandis, gan viņa studiju biedrs Lauris.

Par šādu Grieķijas pussalu Sandis uzzinājis no sava tēvoča, kurš esot liels ceļotājs un pabijis daudzās, arī tūristu mazāk apmeklētās vietās. Viņš atzinies, ka ļoti gribējis redzēt savām acīm arī Atosu, taču izrādījies, ka tikai retajam, it īpaši ja viņš ir neticīgais, izdodas izturēt atlasi un iegūt speciālo atļauju.

Privāts arhīvs

Ilgi gaidītā atļauja

Nedēļā šajā teritorijā tiek ielaisti tikai desmit tūristi, maksimums - uz četrām dienām. Arī Sandis, kurš savulaik studējis Vidzemes augstskolā tūrismu, nolēmis pieteikties, jo vēlējies ne tikai aplūkot šo tā dēvēto mūku republiku, bet arī uzkāpt Atosa kalnā. Pozitīva atbilde nākusi tikai pēc divarpus gadu gaidīšanas, un galu galā speciālo atļauju izdevies iegūt ne tikai viņam, bet arī studiju biedram Laurim. Cik zinot, astoņu gadu laikā nevienam citam no Latvijas to neesot izdevies dabūt. Pirms tam gan nācies iesniegt dažādus dokumentus, gan atbildēt uz neskaitāmiem jautājumiem, starp kuriem arī bijis tāds, vai viņš nepieder kādai sektai vai teroristiskai organizācijai. Trīs nedēļas nav bijis īsti skaidrs, vai var pirkt biļetes vai tomēr ne. Un

tad - beidzot ilgi gaidītais brīdis pienāca šā gada maija beigās, kad Sandis varēja pavadīt četras dienas šajā no pasaules tik noslēgtajā vietā.

«Mūku republikā» varot nokļūt tikai ar kuģīti. Uzkāpjot uz tā, bagāža tiek pamatīgi caurlūkota, jo uz turieni nav atļauts ņemt līdzi fototehniku vai videokameru. Tā kā viņi teju pēdējā minūtē paguvuši uz kuģīti, jo dienvidniekiem ir relaksēta attieksme pret autobusu atiešanas laika ievērošanu, viņu bagāžai sargi tikai pavirši uzmetuši skatu, bet atļauju gan izpētījuši uzmanīgi. Ir jāievēro arī citi noteikumi: jāvalkā garās bikses un krekls ar garām piedurknēm, un bez jebkādiem ekstrēmiem uzrakstiem, arī guļot nedrīkst atkailināties (Sandis atzīstas, ka zem segas garās bikses tomēr novilcis, jo bijis ļoti neērti tajās gulēt), nedrīkst būt pārmoderns matu kārtojums (piemēram, dredi, nedabīgās krāsās tonēti mati).
Turpinājumu lasi nākamajā lapā