Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

INTERESANTS apskates objekts: Lietuvas karjeri – gluži kā neatklātā zeme

© Publicitātes foto

Marsa kanjoniem līdzīgie Lietuvas karjeri – gluži kā neatklātā zeme! Vai varat iztēloties ekskavatoru, kas sver aptuveni tikpat, cik 500 vieglie automobiļi un kura strēle ir divdesmit stāvu ēkas izmērā? Vai aptuveni 40 m augstu zemes izrakteņu kaudzi? Tādas izklaides aktīvās atpūtas cienītāji tiek aicināti izmēģināt tikai 130 kilometru attālumā no Rīgas, Naujoji Akmenē (Nauji Akmenė) Lietuvā, kur pirmo reizi tiek organizēts pārgājiens, raksta auce.lv

Jau daudzus gadus šinī vidē veidojas iespaidīgi karjeri, ko ceļotāji ir nosaukuši par "Marsa kanjoniem" un kas Lietuvā kļūst par unikālu pieredzi meklējošu tūristu piesaistes centru.

Kaļķakmens slāņi, kas Akmenes rajonā ir sākuši veidoties pirms 300 miljoniem gadu, intensīvas kalnrūpniecības laikā ir kļuvuši par unikālu kanjonu ainavu, kas nav raksturīga ne Lietuvai, ne Latvijai.

“Fotogrāfijas nespēj atspoguļot patieso skaistumu, to, kādi karjeri ir īstenībā”, - saka Akmenes rajona pašvaldības, kuras teritorijā atrodas karjeri, mērs Vitalijus Mitrofanovs (Vitalijus Mitrofanovas).

Karjeros notiek velosipēdu pārbraucieni, džipu rallijs, šeit brauc studenti un skolēnu grupas, jaunlaulātie šo eksotisko vietu izvēlas fotosesijām, bet šovasar karjeros pirmo reizi sanāks vairāk nekā 3000 cilvēku. 29. jūlijā Lietuvas aktīvās atpūtas organizators „TrenkTuras“ aicina visus pa karjeriem izstaigāties ar kājām. “Karjeru pārgājiena” dalībniekiem tiek piedāvāti trīs maršruti - 15, 25 un 45 kilometri.

Jāņem vērā, ka karjeri nav visiem pieejama teritorija, daļa no tiem vēl tiek ekspluatēti, tāpēc tos apmeklēt drīkst tikai ar iepriekš saskaņotu ierašanos.

“Šī pārgājiena laikā jums būs unikāla iespēja ieraudzīt acīm neaptveramos horizontus, kas paveras no 40 metru augstās nogāzes, liekot jums sajusties gandrīz kā kosmosa odisejā. Tāpat no tuvuma varēsiet apskatīt, kā darbojas 720 tonnas smagais ekskavators. Tā strēli, kas sasniedz 70 metru garumu, var salīdzināt ar divdesmit stāvu ēku. Interesenti vērot, kā šis milzīgais ekskavators kā nieku paceļ līdz 18 kg grunts", - saka viens no “TrenkTuras“ dibinātājiem Vītauts Bartulis (Vytautas Bartulis).


Ambīcijas nākotnē karjerus izmantot kā tūristu piesaistes centru neslēpj arī vietvara - ir paredzēts šo teritoriju pasludināt par Ģeoloģijas parku, bet vienā no karjeriem tiek apsvērta iespēja izveidot Eiropas lielāko bērnu rotaļām paredzēto "smilšu kasti".


Naujoji Akmenes karjeri ir interesanta vēsturiska vieta. Pirms simtiem miljoniem gadu šeit pletās ūdens, vēlāk - dzīvoja dinozauri. Tas nav mīts, jo Dabas izpētes centra Ģeoloģijas un ģeogrāfijas institūta muzejā Lietuvā tiek glabāts netālu atrastais dinozaura mugurkaula skriemelis.

Arī 2011. gadā māla karjerā atrasti trīs mugurkaulnieku dzīvnieku zobi - visi šie atklājumi liecina, ka Juras perioda iežos nākotnē varētu atrast vēl vairāk dinozauru atlieku.

"Pārgājienus Lietuvā organizējam jau vairākus gadus, tie sapulcē tūkstošiem cilvēku. Bet uz "Karjeru pārgājienu" aicinām arī Latvijas aktīvās atpūtas cienītājus. Apsolām, ka no Lietuvas sev līdzi paņemsiet tikai vislabākās atmiņas, bet pārvarēto izaicinājumu atcerēsies vēl ilgi. Pirms pārgājiena jums tiks izsniegta starta pakete, bet trasē jūs gaidīs ierīkoti atpūtas un palīdzības punkti, kuros varēsiet uzpildīt ūdens rezerves, atpūsties un uzkost. Dalībnieki var apmesties Karjeru pārgājiena telšu pilsētiņā, kas atrodas Naujoji Akmenes centrā, netālu no pasākuma starta vietas. Apmeklētāji varēs labāk iepazīt apkārtni, atsvaidzināties apkārtējos ezeros, bet pēc noietā pārgājiena baudīt pelnīto atpūtu," - saka V.Bartulis.

Vairāk informācijas un reģistrācija - http://karjeruzygis.lt/2017/lv/
Avots: auce.lv