Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

IZLASI: Ko saulgriežos iespējams piedzīvot kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Vasaras saulgriežu un Jāņu svinēšana ir viena no senākajām tradīcijām Baltijas valstīs, ko atzīmē ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā. Šajā laikā cilvēki arvien vairāk dodas ārpus pilsētas, lai iepazītu apkārtni un kaimiņu valstis – tā liecina autonomas uzņēmumā Payless novērojumi.

Vasaras sākums un Jāņi autonomas uzņēmumos ir noslogots laiks. Edijs Vārpsalietis, starptautiskā autonomas uzņēmuma Payless pārstāvis Latvijā, stāsta, ka populārākie nomas automobiļi Baltijas valstīs vasaras Saulgriežu laikā parasti ir vidējās klases braucamie, kuros ir pietiekami daudz vietas kempinga aprīkojumam un visam citam, kas vajadzīgs ceļojumam un atpūtai pie dabas.

“Esam novērojuši, ka Jāņu laikā automašīnas daudz vairāk nomā tieši klienti ar vietējiem uzvārdiem. Visbiežāk tie ir ārzemēs dzīvojošie latvieši, kuri atbraukuši uz mājām svinēt svētkus, apciemot ģimeni un draugus, un parasti nomas ilgums ir ne tikai Līgo dienas, bet arī visa nākamā nedēļa,” atzīst autonomas uzņēmuma pārstāvis.

Saulgriežus svin arī pārējās Baltijas valstīs, un cilvēki Latvijā bieži vien automašīnas īrē īsiem izbraucieniem uz kaimiņvalstīm. Piemēram, Igaunijā ir vairāki vasaras Saulgriežu pasākumi, kuriem vērts pievērst uzmanību. 23. un 24. jūnijā Hāpsalā notiks divu dienu Saulgriežu festivāls (Haapsalu jaanituli), kurā uzstāsies labākie igauņu mākslinieki. “Ja igauņu mūzika uzrunā, festivāls, kurš pazīstams ar grandiozāko Jāņu ugunskuru Rietumigaunijā, noteikti ir uzmanības vērts,” uzsver E. Vārpsalietis.

Interesants mākslinieku sastāvs piedalās nedēļu garajā mūzikas festivālā “Lielais Jānis” (Suure-Jaani Muusikafestival), kas norisinās no 17. līdz 23. jūnijam. Svētku pērle ir saullēkta koncerts purva salā Hipasārē, kā arī tradicionālā ugunskura iedegšana 23. jūnija vakarā. Savukārt tie ceļotāji, kuri priekšroku dod klusākām svinībām laukos, var izbaudīt Jāņu vakaru Kesmu (Käsmu jaanituli), kur paredzētas arī dažādas aktivitātes, t.sk., piemēram, sacensības - zābaka sviešana un virves vilkšana. Jāņu ugunskurs tiks iededzināts pulksten 20.00.

Arī Lietuva priecē ar iespējām Jāņu nakti pavadīt īpašā gaisotnē. Nida ir viena no vietām, kas gatava uzņemt vasaras sākuma tūristus, piedāvājot pārgājienu pa tuvāko apkārtni un vasaras Saulgriežu koncertu. Papardes zieda meklējumos ceļotāji aicināti doties uz Kernavi, kur Rambino kalnā (Rambyno kalnas) notiek diža svinēšana, ievērojot senos rituālus. Daudzi ļaudis festivālā ierodas tradicionālajos tautastērpos, dzied un dejo, kā arī sagaida brīnumu pilno saullēktu. Savukārt Kauņā Nemunas krastos sākot no pulksten 20.00 var mācīties, kā pīt ziedu vainagu, klausoties vietējā folklorā. Neiztikt arī bez lēkšanas pāri ugunskuram, dejošanas, prieka un jautrības.