Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Ziemeļkipras piedāvājums – iegūsti divus vienā

VĒSTURISKI CIETOKŠŅI, ROMANTISKA JAHTU OSTA UN PROMENĀDE – tie Ziemeļkipras pilsētiņas Girnes jeb Kirēnijas vaibsti, kas ir pievilcīgi tūristiem © Anita DAUKŠTE

3.lapa

Girnes ostas romantika

Ziemeļkipra piedāvā ne vien romantisko zvilnēšanu smiltiņās, bet arī rosīgu atpūtu jūras krastā. Labākais piedāvājums šajā jomā ir saistīts ar Girnes jeb Kirēnijas apmeklējumu. Girnes ostas līcītis ar jahtām, mazām viesnīciņām un krodziņiem omulīgai pasēdēšanai ir kā radīts tiem tūristiem, kuriem patīk atpūta ar lozungu «sevi parādīt un citus apskatīt». Turklāt Girnes līcis atrodas iespaidīgas pils un cietokšņa pavēnī, no kuras skatu torņa mazā pilsētiņa ar romantisko līci ir kā uz delnas. Girnes pils telpās ir vairāki muzeji, taču populārākais no tiem ir «Kipras Vāsa» jeb kuģa vraka muzejs, kas parāda vecākā kuģa vraku, kas izcelts no jūras dzelmes, - tas ir 3. gadsimtā pirms mūsu ēras tapis tirdzniecības kuģis, kas amforās pārvadāja preces starp Vidusjūras salām.

Piecu kilometru attālumā no Girnes, Bešparmaka jeb Piecu pirkstu kalnā atrodas vēl viena leģendāra vieta - Bellapaisas abatija. Bellapaisas abatiju tagad veido bijušā Sv. Augustīna ordeņa klostera drupas un no katoļu par grieķu pareizticīgo pārveidota baznīca. Baznīciņai nav savas draudzes un priestera, tās altāri var izmantot inidividuālām lūgšanām. Viena no abatijas telpām ir pārveidota par koncertzāli. Tajā ir tik apbrīnojama akustika, ka pat neprofesionāļu dziedātais Pūt, vējiņi! izklausās teju kā cienījams priekšnesums. Koncertzālē notiek klasiskās mūzikas koncerti, un var tikai apskaust tos, kuri uz šiem koncertiem tiek. Ar Bellapaisas abatiju saistās vēl viena ievērības cienīga lieta - šeit, Bellapaisas ciematā, britu rakstnieks Lorenss Darels uzrakstīja savu pasaulslaveno romānu Kipras rūgtie citroni, kurš tulkots arī latviski. Romāns patiks tiem, kas grib izzināt Kipras nemierīgo vēsturi un grieķu un turku attiecības.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā