Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Ziemeļkipras piedāvājums – iegūsti divus vienā

VĒSTURISKI CIETOKŠŅI, ROMANTISKA JAHTU OSTA UN PROMENĀDE – tie Ziemeļkipras pilsētiņas Girnes jeb Kirēnijas vaibsti, kas ir pievilcīgi tūristiem © Anita DAUKŠTE

2.lapa

O, leģendārā Famagusta!

Katra mierīgas atpūtas alkstoša tūrista sapnis ir dzīvot greznā viesnīcā ar skatu uz tirkīzzilu jūru un, iznākot no tās, uzreiz laiskoties baltajās pludmales smiltiņās vai nesteidzīgi iepeldēt siltajos jūras ūdeņos. Tieši visas šīs minētās darbības savulaik, pirms 1974. gada, bija iespējamas kūrortā Famagustā. Tagad ANO paspārnē gar jūru un pludmales baltajām smiltīm stiepjas septiņu kilometru gara graustu josla, ko vietējie dēvē par Varošu - spoku pilsētu. Neatrisinātais nekustamā īpašuma jautājums nozīmē, ka neviena no pusēm - ne Kipras turki, ne grieķi - nevar ķerties pie pasakainās pludmales viesnīcu un leģendārā kūrorta atjaunošanas. Tiem, kuri grimst nostalģijā par šo vietu, ir iespēja padzīvot Arkin Palm Beach pieczvaigžņu viesnīcā, kas piedāvā gan sapņaino atpūtu, gan arī skatu uz Varošu - un pārdomas par to, kā paiet tā pasaules godība.

Famagustas jeb Gazimagušas pilsētas senākajā daļā ir nevien jau pieminētā Sv. Nikolaja katedrāle, bet arī desmit kilometru garš cietokšņa mūris, kas apjož seno vecpilsētu, viens no apskates objektiem ir tā dēvētais Otello cietoksnis. Leģendārā Šekspīra traģēdijas Otello daļā minēta ir Kipras ostas pilsēta, un tiek uzskatīts, ka runa ir tieši par Famagustu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā