Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

IESAISTIES Latvijas ūdens dižvietu kartes veidošanā

© Jānis Vecbrālis, F64 Photo Agency

Dabīgais minerālūdens "Mangaļi" kopā ar iedzīvotājiem ir izveidojis unikālu karti www.mangalidizvietas.lv ar stāstiem par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Tās ir vietas, kas vislabāk raksturos Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem un iedvesmos iedzīvotājus vairāk novērtēt mūsu ūdens resursus. Karte vienlaikus būs labs palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai.

Kartē šobrīd ir pievienotas 62 ūdens dižvietas, bet ikviens ir aicināts turpināt pievienot, viņaprāt, labākās vietas, jo projekta mērķis ir līdz Latvijas simtgadei kopīgi izveidot tai dāvanu - karti ar vismaz 100 vietām, ar kurām lepojamies.

Tomas Lukšys, F64 Photo Agency

Projekta mērķis ir veicināt ne tikai iedzīvotāju vēlmi apceļot Latviju, bet arī veicināt patriotismu, pierādot, ka, lai gan Latvija teritorijas ziņā ir maza valsts, tomēr tā var būt arī savā jomā lielvalsts. Lai gan mūsu dzīlēs nav atklāti vērtīgi naftas urbumi, tomēr mūsu dzīles ir bagātas ar ūdeni. Tāpēc droši varam apgalvot, ka Latvija ir ūdens lielvalsts.

Karte tiek veidota kā nelieli stāsti, kas raksturo vietu. Tā ir iespēja uzzināt vairāk par Latvijas daudzajām upēm un ezeriem, tās dzīvniekiem un augiem, atklāt senos ūdens tirdzniecības ceļus, dalīties ar labākajām ūdens sporta un makšķerēšanas vietām, kā arī atpazīt ūdens vietas no grāmatām un filmām, kā, piemēram, filma "Ezera sonāte", kas ir iemūžināta tieši pie noslēpumainā un maģijas apvītā Zvirgzdu ezera 1975. gada vasarā.

Kartē ūdens vietas var iepazīt pēc vairākām kategorijām. "Ūdens ikonas" stāsta par vietām, kas kļuvušas leģendāras, piemēram, vietas no filmām un grāmatām. "Ūdens stāsti" balstās uz teiksmām un leģendām par vietām. "Senču takas" apraksta vēsturi, piemēram, vikingu kuģošana, tirdzniecības ceļi. "Piedzīvojumi" ir domāti gan laivotājiem, gan citiem aktīvās atpūtas cienītājiem. "Daba" ļauj iepazīt labāk ūdens dzīvniekus un augus. Savukārt sadaļa "Aizej tur, nezin kur" top sadarbībā ar "geocaching", kas ļauj meklēt galamērķus pēc dotajām koordinātēm.

Līga Sakne, projekta iniciatore un dabīgā minerālūdens "Mangaļi" pārstāve: "Latvijā ir 2256 ezeri, kas ir lielāki par 1 hektāru, un vismaz 12 500 upes, kuru kopējais garums ir tikpat liels, cik zemeslodes ekvators. Pēdējos gados esam īstenojuši vairākus projektus par Latvijas saldūdeņiem, kā rezultātā ar pilnu pārliecību varam teikt, ka Latvijas lepnums ir tās ūdeņi - ezeri, upes, strauti un avoti. Tāpēc radās ideja dāvanai Latvijai 100 gadu dzimšanas dienā - izveidot tūrisma karti jeb dižceļvedi ar vismaz 100 Latvijas ūdens vietām. Tās būtu vietas ar savu stāstu, ar kurām lepojamies un kas raksturo Latviju, tās dabu un cilvēkus. Tās ir vietas, kuras ir vērts mums vairāk iepazīt un apceļot."

Projekts "Mangaļi dižvietas" šogad norisinās divos posmos. Pirmajā posmā kopā ar iedzīvotājiem tiek atlasītas ūdens vietas, bet otrajā posmā ikviens var jau pats apceļot Latviju, iedvesmojoties no šiem stāstiem.