Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Hošimina – spožu, ņirbošu krāsu jūklis

HOŠIMINĀ, pēc dažādām aplēsēm, dzīvo no astoņiem līdz 12 miljoniem iedzīvotāju, un tā strauji attīstās. Pilsētas centrā slejas debesskrāpji un ceļas jauni, vēl augstāki © Bens LATKOVSKIS

Manā bērnībā Vjetnamas lielākā pilsēta Hošimina saucās noslēpumaini vilinošā vārdā – Saigona. Tāpēc, ierodoties šajā pilsētā, jau pirmajā vakarā cenšos noskaidrot – kā to sauc paši pilsētas iedzīvotāji? Ielas kafejnīcā ar šo jautājumu vēršos pie kāda vietējā puiša, kurš sēž pie blakus galdiņa un iemalko alu kopā ar austrāliešu kompāniju. Jaunais vīrietis atbild bez vilcināšanās – Saigona – un kā apstiprinājumu saviem vārdiem paceļ no galda alus pudeli, kuru rotā etiķete – Bia Saigon.

Ja valstī populārākā alus šķirne (garšas ziņā neatpaliek no Latvijas labākajiem analogiem) saucas Saigon, tad jautājums, kā saigonieši ikdienā sauc savu pilsētu, kļūst lieks.

Kapitālistiskās Dienvidvjetnamas bijusī galvaspilsēta Saigona tika pārdēvēta par Hošiminas pilsētu 1976. gada 2. jūlijā par godu Vjetnamas Komunistiskās partijas dibinātājam un pirmajam komunistiskās Vjetnamas (Ziemeļvjetnamas) prezidentam Ho Ši Minam. Tiesa, pašam Ho Ši Minam (kura ģīmetne ar raksturīgo ķīļbārdiņu ir uz visām vjetnamiešu naudas zīmēm) ar Saigonu nebija nekāda sakara. Tā kā viņš piedzima Vjetnamas ziemeļdaļā, lielu dzīves daļu (vairāk nekā 30 gadu) pavadīja emigrācijā Eiropā, ASV, PSRS un Ķīnā, bija prezidents laikā, kad Dienvidvjetnama bija atsevišķa valsts, tad viņam pašam Saigonā nav pat iznācis būt.

Ņemot vērā, ka cauri pilsētai plūst Saigonas upe un pilsētas nosaukums radies nevis kāda koloniālā pavēlnieka iegribas dēļ, bet gan ir dziļi vjetnamisks, tad šo pārdēvēšanu var uztvert kā diezgan brutālu uzvarētāju žestu pēc Dienvidvjetnamas kapitulācijas 1975. gadā. Tāpēc nav brīnums, ka vairums saigoniešu savu pilsētu joprojām sauc par Saigonu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā