Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

VAKARA ZIŅAS: Ekskursija uz tradicionālajiem lietuviešu Kaziukas svētkiem Viļņā

© Publicitātes foto

Šogad 4. martā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā notiek gadskārtējie Kaziukas svētki, kuru neatņemama sastāvdaļa ir grandiozs gadatirgus Viļņas vecpilsētā un Užupes republikas (Užupis) teritorijā.

Svētku rašanās leģenda

Kaziukas svētki veltīti Lietuvas aizgādnim Svētajam Kazimiram, kas bija poļu princis, kurš mira 25 gadu vecumā ar tolaik neizdziedināmo tuberkulozi. Viņa miesas tika guldītas Viļņas katedrālē. Drīz sāka izplatīties ziņas par brīnumiem, kas notiekot pie viņa zārka (daudzi smagi slimie atguva veselību!). Sakarā ar Kazimira dzīvesveidu (zem karaliskā apģērba viņš nēsāja asu saru drēbi, gulēja uz grīdas, atbalstīja nabagus, atraitnes un bāreņus, gavēja, kā arī naktī lūdza Dievu. Līdz pat dzīves beigām viņš turējās pie apņēmības būt šķīstam miesā un garā, kaut arī toreizējie ārsti Kazimiram kā zāles pret diloni ieteikuši «grēku» - precības, kam piekrituši arī abi vecāki. Taču Kazimirs izvēlējās labāk mirt, nekā atteikties no nevainības un precēties).

Pēc tam, kad pāvests Leons X Kazimiru pasludināja par svētu, Lietuva gavilēja vairākas dienas. Pilsētās, bet īpaši Viļņā, notika pateicības dievkalpojumi un procesijas, kā arī tika atvērts pat Kazimira kaps. Viņa miesu pēc 120 gadiem kopš nāves brīža nebija skāris ne mazākais sairums. Blakus Svētā Kazimira galvai atradās viņa iemīļotās slavas dziesmas teksts «Omni die dic Mariae!» jeb latviskojot «Katru dienu dziediet Marijai!»

Galvenais svētku simbols - verbas

Verbas ir lietuviešu tradicionālās sauso augu kompozīcijas, ko par pienākumu iegādāties uzskata katra lietuviešu ģimene. Pūpolu svētdienā verbu ņem līdzi uz baznīcu, kur to svētī. Iesvētītā verba visu gadu sargā māju no sliktām lietām, pēc gada to sadedzina un atkal svētī jaunu verbu.

Tā kā verbas tiek darinātas no dažnedažādākajām zālītēm, tajās ir iespēja izpausties arī ar baznīcu nesaistītiem pagāniskiem ticējumiem. Ir verbu darinātājas, kas to kompozīcijai pievieno aprakstus, kuros tiek minētas katras tās sastāvā ietilpstošās zālītes īpašības. Tās var palīdzēt mīlestībā, auglībā, saticībā, kā arī citās cilvēkam vajadzīgās lietās. Kaziukas svētku simbols ir verbas.

Bagātīgais gadatirgus

Bet kas gan mūsdienās būtu Svētā Kazimira svētki (lietuviski «Kaziuko mugi») bez lielā, šim pasākumam par godu veltītā gadatirgus! Tirgotāji sabrauc gan no visas Lietuvas, gan arī no tuvējām valstīm, tajā skaitā arī no Latvijas. Lietuviešiem ļoti patīk mūsu kūpinātās vistiņas un zivju produkcija. Paši lietuvieši piedāvā savus vītinātās gaļas izstrādājumus, sieru, tradicionālo kārumu «šakotis», kas pagatavots eglītes formā, un citus gardumus. Te var nobaudīt arī cepelīnus un iedzert karstu «alus zupu», kuras sastāvs ir katra meistara noslēpums, kas pārņemts no senčiem. Vienu vārdu sakot - prieki vēderam garantēti!

Taču gadatirgus nesastāv tikai no ēdamlietām, uz to sabrauc visu iespējamo amatu meistari. Te savus izstrādājumus piedāvā kalēji, podnieki, audēji, stikla pūtēji, pinēji un koktēlnieki. Ir aromātisko ziepīšu un eļļu tirgotāji, netrūkst arī senlietu pārdevēju. Katrs apmeklētājs te atradīs kaut ko savai gaumei, vajadzībai un naudasmakam piemērotu, jo gadatirgus ir paredzēts visiem.

Aicinām kopā apmeklēt šo unikālo, tikai reizi gadā notiekošo gadatirgu Viļņā, pie reizes apskatot Viļņas vecpilsētas nozīmīgākās vietas un neaizmirstot godināt arī Svētā Staņislava piemiņu. Mājās atvestais verbas pušķis arī mums atnesīs kādu daļiņu svētku svētības un izdaiļos mūsu dzīvesvietu.

Braucienam uz Kaziukas svētkiem Viļņā varat pieteikties mājaslapā: www.celasoma.lv vai arī klātienē mūsu birojā Celasoma.lv Elijas ielā 17 - 356 (3. stāvs) Rīgā, vai arī uzdot interesējošu jautājumu, rakstot uz mūsu e-pastu: celasoma@celasoma.lv.

Brauciena programma

7.00 izbraukšana no Rīgas (stāvvieta pie «Latvijas pasta»/«Origo»).

Viļņa - leģendārais Ģedimina kalns un Viļņas katedrāle ar svētā Kazimira kapelu, Prezidenta pils un vairāk nekā 400 gadu vecais Viļņas Universitātes ansamblis, gotikas pērle Sv. Annas baznīca un Aušros vārti (Rītausmas vārti), kuros glabājas Žēlsirdības Dievmātes svētbilde, kas ir slavena 17. gadsimta mākslinieka darbs. Šī svētbilde ir pazīstama visas pasaules katoļiem, tā kā daudzās baznīcās atrodas šīs svētbildes kopijas.

Užupis - neatkarīgā Viļņas mākslinieku «Republika» ar savu himnu, satversmi, prezidentu, bīskapu un savu aizgādni «Pārupes Eņģeli». Tā salīdzināma ar Parīzes Monmartru vai Kopenhāgenas Kristianiju. Neparastas ceļa zīmes, mākslas galerijas, «grafiti», mājīgas kafejnīcas un veikaliņi veido šā īpašā kvartāla auru.

Dienas turpinājumā Kaziukas tirdziņa apmeklējums - gadatirgū satiekas labākie audēji, kalēji, podnieki un citi amatnieki no visas Lietuvas. Jautru troksni un kņadu rīko arī muzikanti un tirgotāji, kas piedāvā iedzert un uzkost. Pilsētas tirdziņos, ieliņās un laukumos tirgo dažādus rokdarbus. Starp populārākajiem - koka un salmu mājas piederumi, izstrādājumi no keramikas, dzintara un ādas.

Dienas nobeigumā - lielākā Baltijā tirdzniecības un izklaides centra «Akropolis» apmeklējums. Te katrs varēs iegādāties sev tīkamos lietuviešu labumus vai arī nobaudīt smaržīgu kafiju ar gardām kūkām pirms mājupceļa.

Atgriešanās Rīgā ~ 22.00, brauciena cena: 25,00 EUR