Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

VAKARA ZIŅAS: Brīnuma gaidās: krāšņākās Eiropas pilsētas un tirdziņi Ziemassvētkos

© Scanpix

Ziemassvētku dziesmu skaņa, piparkūku un karstvīna smarža... Līdz ar šonedēļ pirmo aizdegto svecīti Adventes vainagā aizsākas ikgadējie un tradicionālie Ziemassvētku gaidīšanas pasākumi. »Vakara Ziņas« aplūko pēdējos gados atzītākos un skaistākos Ziemassvētku tirdziņus un iesaka izbaudīt Adventes laika brīvdienas ar ceļojumu uz kādu no ziemas pasakai līdzīgajām Eiropas pilsētām, kur noteikti sajutīsiet īpašo svētku gaisotni.

1) Parīze

Iemeslus, lai dotos uz Parīzi parasti nevajag meklēt vai izdomāt, - tie atradīsies vienmēr. Francijas galvaspilsēta daudzu preses izdevumu aptauju veidotajos Ziemassvētku ceļojumu galamērķu topos ir pirmajā vietā. Tradicionāli daudzu ceļotāju galvenā atbilde uz jautājumu «Kurp doties Ziemassvēktos?» ir Parīze. Bez sajūsmas par brīnumskaistajiem elektriskajiem gaismu rotājumiem, pasaules mīlestības galvaspilsēta savus viesus var pacienāt ar krietnu devu romantisku iespaidu. Ja Parīzē ierodas dažas dienas pirms Ziemassvētkiem, var doties grandiozā iepirkšanās tūrē. Pie reizes novērtējot brīnumpasakai līdzīgo dekorāciju skaistumu pilsētas galvenajā iepirkšanās centrā «Galeries Lafayette». Noteikti jāapmeklē arī tradicionālais Parīzes Ziemassvētku tirdziņš, kurš šogad norit no 11. novembra līdz 8. janvārim. Visiem apmeklētājiem te piedāvā izbaudīt īstenus franču Ziemassvētku kārumus un uzkodas, tostarp karstvīnu, cepumus, desiņas un citus pasaules virtuves ēdienus. Šis ir viens no lielākajiem Ziemassvētku tirdziņiem Parīzē, kurš sastāv no vairāk nekā 200 koka mājiņu tirdzniecības vietām un stiepjas pasaulslavenās avēnijas «Elizejas lauki» garumā un ir viegli atrodams pilsētas kartē.

2) Drēzdene

Ziemas periodā Drēzdenes pilsētas apmeklējuma galvenais iemesls ir viens no slavenākajiem Ziemassvētku tirdziņiem Eiropā. Šogad senākais Ziemassvētku tirdziņš Vācijā jeb «Striezelmarkt» atzīmēs 582. jubileju. Tā nosaukums veidojies no vārda ­«štricele». Tā sauc tradicionālo augļu - riekstu pīrāgu, ko mūsdienās biežāk dēvē par štollenu. Šis konditorejas šedevrs ar savu formu un balto krāsu svinētajiem atgādina autiņos ietītu Jēzus bērniņu. Tirdziņš darbojas vienu mēnesi no 24. novembra līdz 24. decembrim. Kā jau katru gadu, arī šogad apmeklētāju priekam ir atvērti vairāk nekā 230 brīvdabas kioski un stendi. Tirdziņā iespējams nobaudīt tipiskas Saksijas kūkas un konditorejas izstrādājumus, kā arī iegādāties rokdarbus no visa reģiona - kokgriezumus un figūriņas, kas izgatavotas Rūdu kalnu reģionā, keramikas izstrādājumus no Lauzicas un Pulsnicas piparkūkas.

3) Strasbūra

Francijas Elzasas reģiona galvaspilsēta ir pazīstama pasaulē ar vienu no senākajiem Ziemassvētku tirdziņiem, kura vēsture meklējama 1570. gadā. Tuvāko četru nedēļu laikā šī vecpilsēta, kas atrodas uz Francijas un Vācijas robežas, kļūs par «Eiropas Ziemassvētku galvaspilsētu». Tā pārvērtīsies par lielu un pasakainu dekorāciju galvenajiem kristiešu svētkiem. Apskatot svinīgi ietērpto pilsētu, aizraujas elpa. Ziemassvētku laikā Strasbūru ik gadu apmeklē vairāk nekā divi miljoni tūristi, kuri vēlas šeit baudīt Ziemassvētku autentisko atmosfēru. Svētkiem gatavi ir arī Strasbūras ielu tirgotāji. Viņi ik gadu atklāj tradicionālo «Christkindelsmaerik» jeb «Kristus bērna tirgu». Ziemassvētku tirdziņa laikā, kas norisinās jau 446. reizi, vairākos pilsētas laukumos ap Strasbūras katedrāli būs atvērti aptuveni 300 mazi šalē - krāšņi rotātas koka mājiņas. Šajās mājiņās parasti notiek azartiska suvenīru, vietējo delikatešu, rokdarbu, Ziemassvētku rotaļlietu un citu svētku piederumu tirdzniecība. Vienlaikus ikviens var baudīt tradicionālos Elzasas virtuves ēdienus, kas tiek gatavoti tieši uz ielas. Ziemassvētku tirgus Strasbūrā šogad darbojas no 25. novembra līdz pat Ziemassvētku vakaram.

4) Prāga

Ziemassvētki ir brīnišķīgs laiks pastaigai pa piesnigušo Prāgu, iekļaujot tajā liriskas pauzes, lai nobaudītu glāzīti «svařené vino» - vietējo karstvīnu. Pilsētu rotā svētku egles, mirdzošas uguntiņu virtenes un, protams, Ziemassvētku tirdziņi. Galvenais Prāgas tirdziņš izvietots pašā Vecpilsētas centrā, Vāclava laukumā, kas šogad darbojas no 26. novembra līdz 6. janvārim. Gaļas un desu izstrādājumi, kas tiek pagatavoti apmeklētāju acu priekšā, un uz iesma grauzdēts šķiņķis, ir populāra vietējo iedzīvotāju Ziemassvētku maltītes izvēle. Svētku garšu var smelties arī gardā karstvīna glāzē vai nobaudot tradicionālo čehu alu «Budvar» vai «Staropramen». Tūristu intereses objekts arīdzan ir Ziemassvētku egle, kuru parasti Prāgai piegādā no Krkonošes kalnu mežiem, kas atrodas Čehijas ziemeļos. Greznais ziemas koks, rotāts ar tūkstošiem lampiņu, stalti stāv laukumā un izgaismo gotiski tumšo Prāgu ar brīnumainu mirdzumu.

5) Budapešta

Ziemassvētku gaidīšanas laikā Ungārijas galvaspilsētas gaiss vārda tiešajā nozīmē ir piepildīts ar medus brūno cepumu un karstvīna aromātu. Senlaicīgie koka kioski un divas brīvdabas skatuves Ziemassvētku tirdziņā rotā vienu no izcilākajām pilsētas pērlēm - Vorosmartija laukumu. Iesakām pastaigāt arī pa Budapeštas gājēju ieliņu Vaci, baudot Adventes noskaņu. Tirgotāji te plašā klāstā piedāvā visdažādākos ungāru nacionālos svētku gardumus - pašceptu maizīti, ceptas desiņas, karameles, «bejglus» - iemīļotu ungāru Ziemassvētku saldumu ar magoņu sēkliņu, rozīņu vai valriekstu pildījumu, kā arī strūdeles, egļu rotājumus no šokolādes un marcipāna. Budapeštas Ziemassvētku tirgus norisinās no 11. novembra līdz 29. decembrim. Starp citu, ja neesat baudījuši baltvīna karstvīnu vai uzkarsētu aprikožu brendiju, tad Ziemassvētki ungāru gaumē ir domāti tieši jums!

6) Vīne

Ja ir vēlme piedzīvot klasisku Ziemassvētku atmosfēru ar marcipāna riekstkožiem un valšu mūzikas skaņām, tad jādodas uz Austrijas galvaspilsētu. Pilsēta ar savu vēsturi un aristokrātiskām manierēm Ziemassvētku noskaņu saviem viesiem šogad uzbur no 12. novembra līdz pat 24. decembrim. Pilsētas centrā notiekošais «Christkindlmärkte» jeb «Kristus bērniņa tirgus» Vīnē ir ļoti populārs - 700 gadu vecs Ziemassvētku tirdziņš. Šeit Vīnes pilsētas viesus sagaida tradīcijām bagāti pasākumi ar lielu nostalģijas, jautrības un romantikas devu. Bez koncertiem un vēsturiskām Ziemassvētku ainām, darbojas arī bērnu Ziemassvētku darbnīca, kas atrodas rātsnamā. Sajūtas, ka atrodies kā pasakā, papildina daudzie Vīnes restorāni un kafejnīcas, kas šajā periodā piedāvā visizsmalcinātāko svētku ēdienkarti.

7) Berne

Senajām Eiropas pilsētām īpaši piestāv Ziemassvētki, un Šveices galvaspilsēta nav izņēmums. Berne ir ļoti populārs un skaists ceļojumu galamērķis. Īpaši ziemā! Izvēloties, kur braukt Ziemassvētkos, iesakām aizdomāties par šo pilsētu, par kuru pirms vairāk nekā 250 gadiem savai draudzenei Šarlotei fon Šteinai rakstīja vācu klasiķis Johans Volfgangs Gēte: «Tas ir skaistākais, ko jebkad esmu redzējis.» Ziemassvētku gaidīšanas periods ir lielisks laiks, lai to pavadītu, iepazīstot 800 gadus veco pilsētu, kuru rotā mirdzošas svētku uguntiņas, lampiņu rotājumi un izgreznotas eglītes. Pilsētas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO arhitektūras mantojuma sarakstā, bet Ziemassvētku laikā tas kļūst īpaši skaists, jo ielas un seno ēku dakstiņu jumtus klāj sniegs, bet logus rotā spožas gaismiņas, un svētku tirdziņi tā vien aicina pie sevis. Centrālais Ziemassvētku tirdziņš pilsētas centrā šogad darbojas no 3. līdz 24. decembrim, piedāvājot Šveices nacionālos ēdienus, amatnieku darinājumus, suvenīrus un, protams, karstvīnu, ar ko sasildīties. Tradicionālo suvenīru piedāvājumā ir arī Bernes simbols - lācis, cepumu, šokolādes un citu konditorijas izstrādājumu veidolā. Savukārt, parlamenta laukumā (Bundesplatz) ik gadu visus gaida vēl kāda populāra atrakcija - 700 kvadrātmetru lielā slidotava.

8) Kоpenhāgena

Jau tagad virs Dānijas karalistes ir jūtams Ziemassvētku un cukurā apceptu mandeļu, apaļo bulciņu un Ziemassvētku punša (karsta sarkanvīna un degvīna maisījums ar rozīnēm, mandelēm un kanēli) aromāts. Arī Kopenhāgena jau iemirdzējusies pusmiljona svētku lampiņu rotājumā. Pilsētnieki izvēlas svētku eglītes un dāvanas, bet restorāni savas ēdienkartes nomainījuši ar tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem. Neraugoties uz ziemīgā vēja brāzmām un neretiem puteņiem, lielākā daļa kafejnīcu un restorānu piedāvā saviem viesiem iedzert tēju, punšu vai Ziemassvētku alu tieši uz ielas, ietinoties siltā pledā vai sildoties pie kokogļu griliem.

Tūristi svētkus Kopenhāgenā parasti atzīmē un pulcējas senākajā Eiropas atrakciju parkā - Tivoli dārzos, kur ierīkots Skandināvijā lielākais Ziemassvētku gadatirgus. Bez tradicionālām izklaidēm tirdziņā, kas šogad tiek atklāts 19. novembrī un darbojas līdz 31. decembrim, var baudīt spožas svētku eglītes, pasakainus gaismas objektus, izgaismotas alejas un gaismas šovus ar strūklakām. Mazās būdiņās tiek pārdoti gan dažādi nieki, gan arī gaumīgi mākslas darbi. Turpat atrodas neskaitāmi stendi, kur piedāvā iegādāties konditorejas izstrādājumus un saldumus.

9) Cīrihe

Tiem, kuriem nav aktuāls jautājums, kur vislētāk pavadīt Ziemassvētkus Eiropā, iesakām doties uz Cīrihi. Šveices slavenākā pilsēta tikai priecājas uzņemt viesus un izklaidēt tos jebkurā no septiņiem pilsētas Ziemassvētku tirdziņiem. Tie parasti sāk darboties novembra vidū un ir atvērti līdz Ziemassvētku svētvakaram. Vislielākais no tirdziņiem «Kristus bērniņa tirdziņš» tiek atklāts Cīrihes centrālās stacijas hallē. Iedomājieties, no lidostas ierodoties pilsētas stacijā, jūs pilnībā varat ieslīgt šokolādes fondī un karstvīna smaržu pasaulē. Cīrihes Ziemassvētku tirgus stacijas ēkā ir lielākais tirdziņš Eiropā, kas notiek zem jumta. Bez 160 tirgotāju koka stendiem, galvenais apmeklētāju apbrīnas objekts ir grezni izrotātā svētku egle. Tās rotājumi ir veidoti no 5000 «Swarovski» mirdzošajiem kristāliem.

10) Brisele

Visgaršīgākais Ziemassvētku tirdziņš Eiropā atrodas Beļģijas galvaspilsētā, kas ir kā radīta kaislīgiem pārtikas un šokolādes baudītājiem. Vietējie iedzīvotāji zina, ka Ziemassvētku un Jaungada svinību izklaides neaprobežojas ar ģimenisku pasēdēšanu pie televizora ekrāna, un viņi visbiežāk dodas uz svētku tirgu pilsētas centrā. Ja jums labāk tīk svētku parādes un koncerti, iesakām doties uz «Ziemas brīnumpasauli», kas atrodas Sv. Katrīnas laukumā. Tur organizatori izvietojuši izgaismotu panorāmas ratu, dažādas ielu aktivitātes un slidotavu. Tirdziņā tiek piedāvāti dažādi kulinārijas gardumi: piemēram, tvaicēti gliemeži, austeres, piparkūkas un meža sēnes ar grauzdiņiem. Pasākumu ietvaros cauri pilsētai dodas milzīgas instalācijas, Ziemassvētku tēli, braucošas kamanas un lelles sniegavīru formā. Garšīgā un aizraujošā beļģu ziemas brīnumpasaule šogad ir atvērta no 25. novembra līdz 1. Janvārim.

11) Zalcburga

Zalcburga ir fantastiska vieta, kur pavadīt svētku brīvdienas Austrijā. No visas valsts pilsētā ierodas dziedātāju kopas, lai ar saviem priekšnesumiem uzstātos slavenajā Zalcburgas Ziemassvētku tirdziņā. Tas iekārtots pašā Hoenzalcburgas cietokšņa pakājē, un šī atrašanās vieta tirdziņam piešķir īpaši gleznainu ainavu ar skatu uz pilsētu. Pilsētnieki turp dodas baudīt Ziemassvētku gaisotni kopā ar savām ģimenēm, bet daudzo tūristu pūlis atzīmē svētkus ar sirdi sildošu karstvīnu, nogaršo austriešu tradicionālās desiņas un štollenu, priecājas par brīnišķīgo eglīti tirgus laukumā vai arī dodas lēnā pastaigā pa pasakaini izrotātām pilsētas ieliņām.

12) Helsinki

Jau no bērnības visiem ir labi zināms, ka tā ir īstenā Ziemassvētku vecīša jeb Santa Klausa mājvieta, vismaz tā uzskata paši somi. Savukārt Helsinki lepojas un piedēvē sev ne tikai Somijas galvaspilsētas, bet arī Ziemassvētku vecīša un leģendas dzimtenes statusu. Ik gadu lielajā Sv. Tomasa tirdziņā, kas notiek Senāta laukumā, vairāk nekā 120 stendos pārdod amatniecības izstrādājumus un ceptus gardumus, bet dāmu Ziemassvētku tirdziņā pārdod rotaslietas, keramikas izstrādājumus un adījumus, ko darinājušas tikai sievietes. Šogad Helsinkos Ziemassvētku tirdziņš vārtus apmeklētājiem ver 3. decembrī un noslēgsies 22. decembrī.