Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Rundāles pils muzejā apmeklētāju skaits pieaudzis par 3%

© F64

Rundāles pils muzejā šogad desmit mēnešos - no janvāra līdz oktobrim - kopējais apmeklētāju skaits ir pieaudzis par 3% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, aģentūrai LETA pastāstīja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Kusiņa.

Pēc viņas teiktā, apmeklētāju skaita pieaugums muzejā šogad bija vērojams katru mēnesi, izņemot jūniju, kad apmeklējumu bija par 11% mazāk nekā 2015.gadā attiecīgajā periodā. Tas izskaidrojams ar to, ka Rundāles pils muzeja "Dārza svētki" pērn notika jūnijā, bet šogad - jūlijā.

Viņa sacīja, ka straujš muzeja apmeklētāju skaita pieaugums ik gadu ir maijā un turpinās visu vasaru. Visvairāk apmeklētāju ir jūnijā, jūlijā un augustā, kad Rundāles pils muzejā norisinās dažādi pasākumi, turklāt parkā zied rozes, piesaistot gan pašmāju, gan ārzemju tūristu uzmanību. Līdz ar aktīvās tūrisma sezonas noslēgumu ik gadu sākas strauja apmeklētāju skaita samazināšanās. Šogad, sākoties rudens sezonai un jaunajam mācību gadam, nebija novērojams būtisks skolēnu grupu skaita pieaugums vai kritums.

"Lai rosinātu cilvēkus apmeklēt muzeju arī "klusajos" gada mēnešos un nodrošinātu muzeja sniegto publisko pakalpojumu maksimālu pieejamību jebkuram iedzīvotājam, no šā gada 1. novembra līdz 2017. gada 31. martam Rundāles pils muzejā ir 20% atlaide ieejas biļetēm "Lielais loks", kas ļauj apskatīt parādes zāles, hercoga parādes un privātos apartamentus un hercogienes apartamentus," atzīmēja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Kusiņa arī pastāstīja, ka tūristu grupu izvēle šogad ir palikusi nemainīga - tās visbiežāk apskata "Mazo loku", kas ir daļa no muzeja pamatekspozīcijas un parks, savukārt individuālie apmeklētāji labprāt apskata "Lielo loku" - visu muzeja pamatekspozīciju un pils parku. Mazāka interese tiek izrādīta par sarkofāgu izstādi "Pompa funebris", oranžēriju un pastāvīgo ekspozīciju "No gotikas līdz jūgendstilam. Eiropas un Latvijas dekoratīvā māksla 15.-20. gs.". "Liela daļa tūristu šo ekspozīciju neapskata laika trūkuma dēļ, vai arī pamatekspozīcija viņiem ir likusies pietiekami piesātināta. Tie, kas tomēr apskatījuši arī ekspozīciju "No gotikas līdz jūgendstilam", apgalvo, ka ir bijis vērts ziedot laiku tās apskatei, un savu izvēli nav nožēlojuši," viņa pastāstīja.

Viņa teica, ka šogad tūristi arī biežāk izvēlas apskatīt Rundāles pils muzeju gida pavadībā. Gidi, ar kuriem Rundāles pils muzejam ir noslēgts sadarbības līgums, 2015. gadā novadīja 2120 ekskursijas, bet 2016. gadā līdz oktobrim - 2267 ekskursijas. Apmeklētāji gida pavadībā vēlas dziļāk iepazīties ar pils vēsturi un jaunumiem, kas ieviesti pamatekspozīcijā 2016.gadā.