Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

VAKARA ZIŅAS: Sācies atvaļinājumu laiks. Tipiskās kļūdas, kārtojot ceļasomu

© Ilustratīva bilde

Ir strauji pietuvojies atvaļinājumu laiks, kuru bieži vien izvēlamies pavadīt arī ārpus Latvijas, dodoties īsākā vai garākā ceļojumā. Taču, kad jāsāk kārtot ceļasomas, iestājas neliels stress un ceļotprieks var pārvērsties īstā murgā. Tādēļ »Vakara Ziņas« pētīja, kā vispareizāk sakrāmēt čemodānu un bez stresa sagatavoties ceļojumam.

Tipiskās kļūdas, kārtojot ceļasomu

Nauda un vērtslietas

Nekādā gadījumā nevajadzētu somā, kuru paredzēts nodot reģistrētā bagāžā, ievietot savus naudas krājumus un dārglietas. Pirmkārt, tas ir risks - varat tikt apzagti, otrkārt, ja lidojumu kompānija nepaspēs nogādāt mantas galamērķī, ceļotājs riskē palikt bez naudas līdzekļiem. Ja runa ir par dārglietām, tūrisma eksperti iesaka dārglietas vispār neņemt līdzi ceļojumā.

Medikamenti un zāles

Tas pats attiecas uz medikamentiem un citām zālēm, sevišķi recepšu medikamentiem. Šī iemesla dēļ daudzi ceļojumu aksesuāru ražotāji savās kolekcijās piedāvā speciālas «medikamentu somiņas». Tajās iespējams pārvadāt, piemēram, zāļu šķidruma iepakojumu pudelītēs, un tās var turēt rokas bagāžā.

Šķidrumi

Izņemot neatvērtas alkoholisko dzērienu pudeles vai kosmētikas līdzekļus, kas iepakoti hermētiski noslēgtos iepakojumos, bagāžā nevajadzētu likt citus šķidrumus, kuri pat teorētiski varētu pārvadājumu laikā izlīt. Lidojumā pasažieru čemodāni vairākas reizes tiek pārbaudīti uz izturību, tiek mētāti un kustināti, tāpēc to papildu tīrīšana noteikti nebūs tas, ar ko jūs gribētu nodarboties atvaļinājuma laikā.

Mājas atslēgas

Nekādā gadījumā ceļojuma somā, ko reģistrējat lidojumam un nododat kā bagāžu, nelieciet mājas vai automašīnas atslēgas. Ja atslēgu saišķi nav kur likt, labāk atrast personu, kurai to atstāt ceļojuma laikā, jo bagāža bieži vien aizkavējas un mēdz pazust. Tādēļ labāk atslēgas ņemt rokas bagāžā un turēt pie sevis.

Brilles vai kontaktlēcas

Brillēm un kontaktlēcām ar paredzētajiem tīrīšanas vai mitrināšanas līdzekļiem arī nav vietas nododamajā bagāžā. Ja par to aizmirst, ceļotājs riskē zaudēt iespēju skatīties kādu filmu vai lidojuma laikā palasīt avīzi vai žurnālu. Bagāžas aizkavēšanās vai pazušanas gadījumā kontaktlēcu un briļļu iegāde citā valstī var izmaksāt krietni dārgāk. Turklāt jums nepieciešamo briļļu vai kontaktlēcu iegāde var norisināties daudz ilgāk vai pat nav iespējama.

Pase

Daudziem šis ieteikums varētu likties pašsaprotams un nevajadzīgs, bet statistika liecina par pretējo, proti, kopš brīža, kad reģistrācija lidojumam kļuva iespējama arī interneta tiešsaistē, ļoti daudzi ceļotāji lidostā attapās, ka viņu pase ir aizceļojusi koferī pa bagāžas nodošanas lenti. Tāpēc pirmais nosacījums, gatavojoties ceļojumam, atsevišķi nolikt pasi, naudu, biļetes un atslēgas, kas paredzētas ievietošanai rokas bagāžā.

Foto un video kamera

Nekad bagāžā nenododiet fotoaparātu, video kameru vai citu dārgu tehniku. Līdzīgi kā gadījumā ar rotaslietām, jūs riskējat, ka kameru var nozagt vai sabojāt. Lidojumu kompānijas neatbild par bagāžā nodotās tehnikas drošu saglabāšanu.

Bagāžā nevajag likt pārāk daudz nevajadzīga apģērba

Nevajadzētu gatavoties ceļojumam, nepārbaudot konkrētās valsts laika prognozi tuvākajai nedēļai. Pat tad laikapstākļi var kardināli mainīties. Tāpēc smagākās apģērba lietas vasaras sezonā ieteicams uzģērbt, iekāpjot lidmašīnā, jo var noderēt arī lidojuma laikā.

Apavus izvēlieties apdomīgi

Ar šo ieradumu sirgst lielākā daļa daiļā dzimuma pārstāvju. Dāmas līdz pat pēdējam brīdim nevar izlemt, kuri no desmitiem iemīļoto apavu pāru būs nepieciešami ceļojuma laikā un kurus apavus ieteicams atstāt mājās. Parasti rekomendē izvēlēties ērtus sporta apavus ikdienai, pāri daudzfunkcionālu apavu, kas noderēs visām dzīves situācijām, un visbeidzot vienu svinīgu kurpju pāri, ja paredzēti izklaides pasākumu apmeklējumi. Likumsakarīgs ir arī ieteikums - vissmagāko apavu pāri uzvilkt kājās pirms lidojuma.

Visdārgākās Eiropas valstu viesnīcas

Par visdārgāko hoteļu pilsētu Eiropā atzīta Šveices pilsēta Berne. Vidēji viena nakts šīs pilsētas viesnīcās izmaksā 147,98 eiro, ziņo jaunākais tūrisma pakalpojumu servisa «Hotel Info» pētījums. Tiek atzīmēts, ka pēdējā gada laikā viesnīcu pakalpojumu cenas pilsētā ir pieaugušas par 7,27 procentiem.

Otrajā vietā ierindojusies Londona - pērnā gada līdere šajā kategorijā. Londonā tūristam par vienu pavadītu nakti viesnīcā nākas šķirties vidēji no 138,05 eiro (mazāk par 2,36 procentiem nekā pagājušajā gadā). Trešajā pozīcijā ierindojusies Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena - 136,90 eiro (par 13,84 procentiem vairāk nekā 2015. gadā).

Dārgāko viesnīcu tūristiem topa desmitniekā iekļuvušas arī Stokholma, Oslo, Brisele, Helsinki, Amsterdama, Parīze un Dublina. Maskava ierindojusies 11. vietā, kur pārnakšņošana ekonomiskā viesnīcā izmaksā 92,85 eiro.

Eiropas pilsētas, kurās viszemākās alkohola cenas

Lielbritānijas pasta pakalpojumu sniedzēji («Post Office») sastādījuši Eiropas pilsētu sarakstu, kurās ir pieejami alkoholiskie dzērieni par viszemākajām cenām. Britu medijs «The Telegraph» 16 Eiropas galvaspilsētās izpētījis 12 dzērienu komplektu cenu, ko veido viena glāze alus, šampanietis, martīni un citi atspirdzinoši dzērieni. Izrādās, 12 dzērienu kopējā cena ir viszemākā Prāgā, kur kopumā par to jāsamaksā 37 eiro. Otrajā vietā atrodas Ungārijas galvaspilsēta Budapešta, kur alkoholisko dzērienu izmaksas ir 39 eiro, trešajā vietā - Polijas pilsēta Krakova ar 44 eiro. Rīgā šo alkoholisko dzērienu budžetam nāksies iztērēt 65 eiro, tādējādi tā atrodas ceturtajā vietā, bet Igaunijas galvaspilsētā Tallinā - 69 eiro.

Pilsēta, kurā alkoholiskie dzērieni maksā visvairāk, izrādās, ir Spānijas kūrorts Marbela. Tur par 12 dzērienu izlasi nāksies šķirties no 94 eiro. Dublinā tika atrasts pats dārgākais alus - 6 eiro par alus pinti, bet Marbelā visdārgākā šampanieša pudele - 63 eiro.

Labākās ģimenes viesnīcas pasaulē

Vairāk nekā 600 viesnīcas no 15 pasaules reģioniem tika atzītas par ideālām ģimenes atpūtai portāla «Family Vacation Critic» jaunākajā pētījumā. 2016. gada ērtāko un labāko ģimenes viesnīcu sarakstā iekļuvušas Losandželosas «Hilton», kanādiešu «Great Wolf Lodge», «Dreams Palm Beach Resort&SPA» Dominikānas Republikā, «Omni Mount Washington Resort» Amerikas kalnu štatā Ņūhempšīrā, «Bellagio» Lasvegasā, «Four Seasons» Kostarikā.

Ģimenei draudzīgo un vislabāk piemēroto viesnīcu listē iekļuvusi arī viesnīca «The Rubens at the Palace», kas atrodas iepretim Bakingemas pilij Londonā, «Tranquility Bay Beach House Resort» Floridā ASV, «Mauna Lani Bay Hotel&Bungalows» Havaju salās un «Paradisus Cancun Resort» Meksikā.

«Rezervējot numuriņu visai ģimenei vienā no šiem hoteļiem, ģimene var būt pārliecināta, ka atsauksmes, kuras ir visaugstākās no pieredzējušiem atpūtniekiem, atbilst visām ģimenes atpūtas prasībām,» saka «Family Vacation Critic» galvenā redaktore Liza Puaro.