Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Lietuvieši devušies unikālā ekspedīcijā

© F64

Kauņā aizvadītajā nedēļas nogalē sākusies unikāla ekspedīcija, kas jau izraisījusi necerētu interesi sabiedrībā, vēsta "15min.lt". Vairākas pazīstamas Lietuvas personības septiņās dienās ar Lietuvas Jūras muzejā būvētu autentisku Kuršu jomas zvejnieku plakandibena burulaivu jeb kurēnu pa Nemunu plāno sasniegt Klaipēdu.

Gandrīz trīs tonnas smago kurēnu "Vetrunge" vada kapteinis Romalds Adomavičs, bet ekspedīciju - pazīstamais vēsturnieks profesors Alfrēds Bumblausks. Kopā ar viņu ceļo televīzijas žurnālists Edmunds Jakilaitis, etnoloģe Zita Kelmickaite, sacīkšu braucējs Benedikts Vanags, mūziķis, hiphopa aizsācējs Lietuvā Gabrieļus Ļaudansks jeb Svars un biologs Selemons Paltanavičs.

Viņus piepūšamajā laivā pavada 16 cilvēku filmēšanas grupa, kas veidos virkni dokumentālo filmu, kuras jau rudenī tiks rādītas LRT televīzijā.

"Gribējām izveidot dokumentālu filmu ciklu, lai saistošā veidā - kā ceļojumu, kā mūsu tikšanās ar cilvēkiem - stāstītu sarežģītas lietas, par kurām līdz šim televīzija vēstījusi visai garlaicīgi," sacījis Jakilaitis. "Veidosim tādu pārraides, dokumentālās filmas formātu, kas vienlaikus aptvertu vairākas jomas - gan vēsturi, gan dabu, gan etnokultūru, gan seno kuģniecību Nemunā un Kuršu jomā."

Katru dienu ceļotāji piestās kādā kultūrvēsturiski nozīmīgā vietā un tiksies ar vietējiem ļaudīm.

Kā stāstījis profesors Bumblausks, ekspedīcijas pavadīšana svētdienas rītā Kauņā "atgādinājusi Baltijas ceļu", bet leģendārā Vēļonas pilskalna nogāze vakarā bijusi kā nosēta ar sagaidītājiem.

Sestdienas vakarā kurēna apkalpe plāno beigt savu ceļojumu Klaipēdas Ziemeļu raga piestātnē.

Projekts "Nacionālā ekspedīcija - pa Nemunu cauri Lietuvai" turpināsies arī nākamgad, kad iecerēts mērot upes posmu no iztekas Minskas tuvumā līdz Kauņai.