Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

PRAKTISKI: Ceļojumu drošībai un izklaidei

© Publicitātes foto

Mūsdienās mobilais telefons ceļojumos ir ne tikai saziņas līdzeklis ar mājām, bet arī fotoaparāts, karte, navigācijas sistēma, mūzikas atskaņotājs un pat pirmais salmiņš, pie kā ķerties ārkārtas situācijā. Mobilā telefona lietotnes ir gatavas pārvaldīt visu – gan gatavošanos ceļam, gan ceļojuma maršrutu, gan drauga atrašanu svešumā.

Patērētāju tiesības kabatā

Nosaukums: ECCNet: Travel

Pieejamība: Apple, Android ierīcēm

Cena: bez maksas

Novērtējums: 4/5*

Lejupielādes: 10 000*

Eiropas Patērētāju centru tīkls izstrādājis lietotni ECCNet: Travel, kas ir ceļotāju sabiedrotā Eiropas Savienībā, kā arī Islandē un Norvēģijā. Tā palīdz patērētājiem atrisināt sarežģītas situācijas brīvdienu laikā, piedāvā normatīvo aktu zināšanas un to tulkojumu daudzās valodās, tai skaitā arī latviešu valodā. Lietotnē atrodami padomi, kā rīkoties, ja ceļojumā saplīst nomāta automašīna, ja kavējas lidojums atpakaļceļā; ja sabojājas ārzemēs iegādāta lieta vai ja rodas citas problēmas. Kopumā šeit apkopta informācija par patērētāju tiesībām, iepērkoties veikalā, īrējot automašīnu, nakšņojot viesnīcā, izmantojot sabiedrisko transportu 30 dažādās Eiropas valstīs, kā kontaktinformācija ārkārtas gadījumiem.

Lai izvairītos no viesabonēšanas slazdiem, lietotne darbojas bez tiešsaistes režīma.

Izskaitļo lidojuma drošumu

Nosaukums: Am I Going Down?

Pieejamība: Apple ierīcēm

Novērtējums: nav datu

Cena 0,99 ASV dolāri

Lejupielādes: nav datu

Lietotne ar biedējošo nosaukumu Am I Going Down? (Vai es nogāzīšos?) izskaitļo varbūtību, ar kādu lidmašīna, kurā grasāties iekāpt, nogāzīsies. Lai to uzzinātu, jāievada izlidošanas un ielidošanas lidosta, lidmašīnas modelis un aviosabiedrība, kura nodrošina konkrēto reisu. Lietotnes radītājs – Lielbritānijas kompānija Vanilla Pixel – aprēķinus balsta uz reāliem datiem, kas tiek ņemti no Ženēvas aviokatastrofu uzskaites biroja, ASV Nacionālās transporta drošības padomes un Monreālas Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas. Neskatoties uz biedējošo nosaukumu, lietotnes izveidotājs Niks Džonss to radīja ar mērķi mazināt cilvēku bailes no lidošanas, jo šī lietotne parāda, ka aviokatastrofas iespējamība ir ļoti zema. Piemēram, lidojot ik dienas, varbūtība ciest aviokatastrofā ir vidēji reizi 10 000 gados.

Internets bez maksas

Nosaukums: WiFi Map Pro – Passwords

Pieejamība: Apple, Android ierīcēm

Cena: bez maksas/0,87 eiro

Novērtējums 4,2/5*

Lejupielādes: 6,5 miljoni

Šī nav pirmā un vienīgā lietotne, kurā pieejama informācija par publiski pieejamu WiFi tīklu, taču atšķirībā no citām šajā lietotnē atrodamas arī šo tīklu paroles, ja tādas ir. Lietotnes izstrādātājs Kirils Kudins no Baltkrievijas aprēķinājis, ka, pusdienojot kafejnīcā, parasti ir jāgaida vairāk nekā 10 minūtes, līdz iespējams iegūt paroli WiFi tīkla izmantošanai. Ar šīs lietotnes palīdzību internetu publiski pieejamos WiFi punktos var sākt lietot jau tūlīt, tiklīdz ierīce ir uztvērusi šo tīklu, un pat tādā gadījumā, ja to sargā parole. Kopumā lietotnē ir aptuveni 140 pasaules valstu WiFi punkti. Visvairāk tādu ir Brazīlijas pilsētā Sanpaulu un Krievijas galvaspilsētā Maskavā – aptuveni 30 000. Šajā lietotnē reģistrēti 1299 WiFi punkti Rīgā, 667 – Tallinā, 680 – Viļņā.

Lietotne darbojas arī bez tiešsaistes režīma, kas nozīmē, ka ārzemēs nav jātērē dārgie megabaiti, lai izmantotu aplikāciju.

Ceļojuma izdevumi uz galviņām

Nosaukums: Trip Splitter

Pieejamība: Apple ierīcēm

Cena: 1,99 ASV dolāri

Novērtējums 4,5/5

Lejupielādes: nav datu

Vienošanās ceļojumu izdevumus dalīt uz galviņām ceļotājiem vienkārša šķiet tikai sākumā, un arī tikai tiem, kas to nekad nav darījuši. Īpaši sarežģīti ir tad, ja viens maksā par degvielu, otrs par ieeju muzejos, trešais katru vakaru pērk vīnu, bet ceturtais jau iepriekš visiem sarūpējis lidmašīnas biļetes. Viens variants ir sakrāt visus čekus un uz to aizmugures uzrakstīt, kurš ko maksājis, un tad ceļojuma beigās veikt aprēķinus, otrs ir daudz ērtāks – izmantot lietotni Trip Splitter, kas precīzi parādīs, kurš kuram un cik ir parādā. Tas atbrīvos no naudas skaitīšanas stresa ceļojuma laikā, tikai pēc katra pirkuma jāatceras lietotnē veikt par to atzīmi.

Līdzīgas lietotnes pieejamas arī Android ierīcēm.

Uzticība līdzīgi domājošiem

Nosaukums: TripAdvisor

Pieejamība: Apple, Android ierīcēm

Cena: bez maksas

Novērtējums 4,4/5*

Lejupielādes: 100 miljoni*

Viena no populārākajām vietnēm, ko parasti izstudē jau pirms došanās ceļā, ir tripadvisor.com, kurā apkopoti aptuveni 75 miljonu lietotāju viedokļi par tūristus interesējošiem objektiem – viesnīcām, kafejnīcām, apskates objektiem, ekskursijām un tā tālāk. Aplikācijas veidā to ērti ir lietot, jau atrodoties ceļā. Īpaši noderīga tā izrādās tad, kad vajadzīgs kāds padoms, kas saistīts ar ceļošanu, jo lielākoties šajā vietnē apgrozās cilvēki ar tūristu gēnu.

Terabaits mirkļu saglabāšanai

Nosaukums: Flickr

Pieejamība: Apple, Android ierīcēm

Cena: bez maksas

Novērtējums 4,2/5*

Lejupielādes: 5 miljoni*

Mobilā telefona atmiņa, kurā tiek noglabāti skaistie foto un videomirkļi, ceļojumos nez kāpēc piepildās ātrāk nekā gaidīts. Populārās vietnes flickr.com aplikācija ļauj fotografētās bildes saglabāt uz nebēdu, kā arī pēc tam tām piekļūt no jebkuras vietas, kur vien pieejams internets. Flickr lietotājiem bez maksas pieejams terabaits bilžu un video glabāšanai, kā arī visas iespējas, ko sniedz vietne, piemēram, bilžu apstrāde, sakārtošana pa mapītēm utt.

Papildus tam aplikācija ļauj ar momentuzņēmumu padižoties citu priekšā, vai nu atļaujot aplūkot bildes draugiem un paziņām Flickr, vai arī daloties ar tām, piemēram, Facebook.

Drošība pieskāriena attālumā

Nosaukums: Ceļo droši

Pieejamība: Apple, Android ierīcēm

Cena: bez maksas

Novērtējums 3,8/5*

Lejupielādes: 1000*

Arī Latvijas Ārlietu ministrijas izstrādātā lietotne Ceļo droši ir palīgs cilvēkiem, kas dodas ārpus Latvijas robežām. Tajā ir iekļauts ceļojumu plānotājs, kas atgādina par svarīgām lietām, kā arī ieteikumi ceļotājiem, kā rīkoties problēmsituācijās, informācija par riskiem, tajā skaitā viltus darba piedāvājumiem, cilvēktirdzniecību, fiktīvajām laulībām, narkotisko vielu pārvadāšanu. Svarīgi, ka vietnē atrodami kontakti, kur vērsties ārkārtas gadījumā, un konsulārais reģistrs. Aplikācijā arī sarūpēta iespēja ar vienu pieskārienu piezvanīt vai nosūtīt ziņu palīdzības dienestam.

Iepazīšanās rīks vientuļiem ceļotājiem

Nosaukums: LobbyFriend

Pieejamība: Apple, Android ierīcēm

Cena: bez maksas

Novērtējums 4/5*

Lejupielādes: 1000*

Atceroties paša vientulību komandējumos, ASV biznesmenis Džeisons Ajubs izveidojis aplikāciju LobbyFriend, kura darbojas līdzīgi kā Facebook. Atšķirība ir tā, ka šī lietotne palīdz sapazīstināt vienā viesnīcā dzīvojošus viesnīcas klientus, lai, piemēram, vienotos par kopīgu braucienu ar taksometru, skaistāko pilsētas vietu apskati, kas padara šo procesu interesantāku un reizē arī lētāku.

Lietotne darbojas tajās viesnīcās, kuras atbalsta šo iniciatīvu, un viesiem tā ir pieejama vien uz to brīdi, kamēr viņi ir apmetušies konkrētajā viesnīcā. Tiklīdz viesis izrakstās, tā viņam tiek liegta pieeja citu viesu aktivitātēm. Lietotnes pievienotā vērtība – tā ļauj atstāt atsauksmes par konkrēto viesnīcu un izlasīt citu viesu vērtējumu.

* Play Store dati