Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Čiekure – moderno rūķu pilsēta

© publicitātes foto

Pat Rīgā nu jau runā, ka Tērvetes pasaku mežā gaidāms kārtējais brīnums – rūķi esot kļuvuši mūsdienīgi, un ne visi ir ar mieru dzīvot mazās un neērtās būdiņās – daļa esot sarosījušies un būvējot sev lepnas mājas. Būšot vesela pilsēta, saukšot to par Čiekuri – pēc uzbūves tā būs gluži kā Rīga, ar dažādiem kvartāliem – būšot savs pasts un sava tējnīca, pat pirtiņa un, protams, veikals. Amatnieki nolasījušies vienkopus un piekops savas amata prasmes. Vienvārdsakot, kā jau īstā pilsētā klājas – ar tirgošanos, našķu baudīšanu, vēstuļu rakstīšanu un kaltuvi. Nez ko šie tur kals – varbūt naudu?! Nebūtu jau slikti, pie rūķiem braucot, arī pie kāda vara dukāta tikt.

Akciju sabiedrības Latvijas valsts meži projektu vadītājs Normunds Namnieks vēl tā īsti nevar paskaidrot, kā tiem rūķiem tur dzīvosies – viņiem tak' pašiem savas galvas un bārdas lielas – nevar paredzēt, kādus pigorus tie sarīkos. Viens gan skaidrs, ka Tērvetes dabas parka apsaimniekotāji pieteikušies rūķiem par lielajiem palīgiem. Plāns jau ir gatavs, un zināms, ka noriņā, kur pērnajā vasarā noritēja pirmie Bērnu Operas svētki, jau šīs vasaras otrajā pusē – kā reiz pēc otrajiem Bērnu Operas svētkiem 11. jūlijā – sāks slieties pirmās Čiekures mājas. Pirmais taps Pasta kvartāls, lai rodas iespēja vēstules ar ziņām par pilsētas tapšanu nosūtīt labiem draugiem tuvu un tālu. Es jau saku, ka vajadzēja sākt ar banku, lai ir draugiem kur naudu ieskaitīt – tā pilsēta ātrāk taptu gatava. Normunds gan saka, ka naudas pietikšot, vairāk par naudu vajag sameklēt labus arhitektus, kas prastu uzprojektēt neparasta izmēra, bet ērti lietojamas un pareizi izplānotas ēkas. «Jebkurš arhitekts jums piecstāvu ēku uzprojektēs kā nieku vien, bet namus, kas sniedzas vien divarpus metru augstumā, izplānot un uzzīmēt ne visi prot. Rūķiem mājās jājūtas ērti, tāpēc tās nedrīkst būt ne par lielu, ne par mazu, visam jābūt reāli izmantojamam, lai ciemos droši var nākt bērni, kas ieradušies rūķu brīnumus redzēt. Kopumā rūķi ieplānojuši vairāk nekā sešdesmit dažādu būvju un objektu. Pirmie pieci nami Pasta kvartālā taps jau šogad. Vieta māju celtniecībai jau praktiski ir sariktēta – ūdens un elektrība pievilkta, ielas nobruģētas – nu vismaz līdz pavasarim pabeigs noteikti.» Uh, izskatās, ka rūķiem piesities būvniecības trakums!

Parka apsaimniekotāji dzirdējuši, ka rūķi savas mājas paslepus būvēšot, lai neviens nenoskata, ar kādiem meistarstiķiem šie pie tik glītām un stiprām mājām tiek. Tāpēc nemaz nav jābrīnās, ka vietā, kur vakar vien zāles pleķis rēgojās, nākamajā dienā jau stāvēs jauks namiņš. Atliks vien pieslēgt elektrību un piekārt aizkarus, lai jaunajās mājās sāktos jautrība un valdītu darba prieks.

Pirmie rūķi Tērvetes mežā savas mājas sabūvēja jau 1999. gadā. Tie gan bija visai pieticīgi rūķi un uz lepnām lietām necierēja – rātni čubinājās savās vienkāršajās meža mājiņās un darīja visu, ko nu kurš prata. Tērvetes dabas parka pārstāvis Visvaldis Banziņš, kurš, šķiet, par šo mežu zina visvairāk brīnumu un ir stāvējis klāt daudziem pavērsieniem tā pasakainajā mūžā, stāsta, ka pirmie rūķu ciema namiņi godam savu laiku nokalpojuši un tiem vajadzīgs kārtīgs remonts. Tas jau ir ieplānots, un pēc rekonstrukcijas arī Rūķu ciems iegūs mūsdienīgākus vaibstus. Rūķiem tāpat kā cilvēkiem ir savas vajadzības un vēlmes, vienmēr vajag vēl labāk un vēl glītāk.