Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Kanāda pirms Soču olimpiādes gatavojusies sportistu nolaupīšanai

© Scanpix

Kanādas varas iestādes pirms šī gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos bija izstrādājušas scenāriju, kurā tās sportisti tiek nolaupīti un nogalināti, ziņo Ziemeļamerikas mediji.

TSN rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka Kanādas valdība bija rūpīgi sagatavojusies Soču olimpiskajām spēlēm šī gada sākumā, izstrādājot rīcības scenārijus dažādām krīzes situācijām. Pats par sevi šis fakts nav nekas neparasts, ja vien kanādieši nebūtu gatavojušies arī tādām nelaimēm kā sportistu nolaupīšana un slepkavība.

Tika izstrādāts notikumu scenārijs, kurā pēc sacensībām nolaupīts viens no kamaniņu izlases dalībniekiem. Scenārija izspēles aprakstā norādīts, ka pēc neilga laika kļūst zināma viņa atrašanās vieta, bet ķīlnieku atbrīvošanas laikā nolaupītais kanādietis kopā ar citiem aizturētajiem sportistiem iet bojā. Sporta mārketinga eksperti gan kritizēja šādu scenāriju, norādot, ka "tā nav Minhene". Kā zināms, 1972. gada olimpiskajās spēlēs palestīniešu teroristi nogalināja 11 Izraēlas sportistus un trenerus.

"Kanādas olimpiskās komandas drošība bija mūsu galvenā prioritāte spēļu laikā. Četri kanādiešu konsulārā dienesta eksperti tika nosūtīti uz Sočiem, bet vēl pieci tika dislocēti Kanādas vēstniecībā Maskavā, no kurienes vajadzības gadījumā ātri reaģētu un dotos uz Sočiem," TSN atklāja kāda kanādiešu diplomātiskā dienesta darbiniece.

"Līdzīgi plāni tiek veidoti jau kopš 2002. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Soltleiksitijā – Olimpiskā komiteja tos veido Kanādas Karaliskās jātnieku policijas vadībā. Tiesa, pirms katrām spēlēm plāns tika pārveidots un pielāgots jaunajai situācijai," sacīja Kanādas Olimpiskās komitejas preses pārstāvis.