Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Kailums pludmalē un pie stūres

© f64

Latvijā ir vairākas nūdistu pludmales, kurās piedienīgs dreskods ir kailums. Savukārt nenūdistu oficiālajās peldvietās un pludmalēs noteikumi, likumi un dažādi reglamentējoši dokumenti neatļauj, piemēram, iejāt zirga mugurā, ūdenī lietot ķīmiskus mazgāšanas līdzekļus, peldēties apreibinošu vielu ietekmē, toties neaizliedz sievietēm sauļoties toplesā.

Tāpat kā vīriešiem nav aizliegts ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu braukt sabiedriskajā transportā vai personiskajā automašīnā vai, kā novēroja Neatkarīgā, dāmai knapos šortiņos un krūšturī stūrēt skūteri pa Tallinas ielu Rīgā. Policisti šādos gadījumos teorētiski var izmantot likuma burtu par sīko huligānismu un ieteikt apģērbties piedienīgāk, tomēr vismaz pašlaik – kas nav aizliegts, tas ir atļauts.

Par nūdistiem viss būtu skaidrs – oficiāli izveidotajās vai neoficiāli iekārtotajās pludmalēs Ventspilī, Liepājā, Kalngalē, Lielupē, Vakarbuļļos un no Lilastes līdz Inčupei viņi ir iedibinājuši savu kārtību un ievēro to. Arī nesen izveidotajā oficiālajā galvaspilsētas pludmalē Ķīpsalā ne viena vien saules staru ķērāja ir izmetusies tikai peldkostīma bikšelēs. Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa noteic – ja pietrūkstot kaunības, tad arī topless un stringi publiskā pludmalē sievietei varot būt pieņemami.

Rīgā nav tādu noteikumu, kas aizliegtu sauļoties kailām krūtīm pilsētas teritorijā, viņa saka. Policisti «par pamatu var ņemt apkārtējo reakciju» – ja pludmalē kādam apmeklētājam kailas krūtis šķitīs traucējošas, tad policisti var iejaukties. Neatkarīgā izpētīja vairāku pašvaldību sabiedriskās kārtības un pludmaļu izmantošanas noteikumus, un nevienā no tiem nebija strikti norādīts, ka pastāvētu ierobežojumi, cik apģērbtam cilvēkam vajadzētu tur atrasties. Arī Ministru kabineta noteikumos Peldvietas izveidošanas un uzturēšanas kārtība rakstīts vien tas, ka peldvietas apsaimniekotājs peldvietā var izveidot, piemēram, sauļošanās zonu, sporta zonu, bērnu sektoru ar rotaļu laukumu, nūdistu zonu un ka sabiedriskās kārtības ievērošanas prasības peldvietā tiek noteiktas saskaņā ar attiecīgās pašvaldības izstrādātajiem saistošajiem noteikumiem.

Savukārt Valsts policijas pārstāve Diāna Lūkina uzreiz atbild, ka Latvijā nav noteikumu, likumu, reglamenta, vai automašīnas vadītājs pie stūres drīkst sēdēt un, protams, braukt puskails. «Vajadzētu ievērot vispārpieņemtās normas sabiedrībā,» viņa norāda. Tomēr visam esot arī savas robežas un konkrētu likumu neesamību varot kompensēt ar pantu par sīko huligānismu, ja neapģērbts cilvēks traucē vai aizskar citus. Lai gan arī šo likuma normu iespējams interpretēt. «Jāvērtē, vai citi šāda cilvēka tuvumā jūtas apdraudēti,» paskaidro policijas pārstāve. Tas visdrīzāk attiektos uz pasažieriem sabiedriskajā transportā, bet uzņēmuma Rīgas satiksme preses sekretārs Viktors Zaķis informē, ka pa bezmaksas tālruni nav saņemta neviena sūdzība. Esot pretenzijas par smakojošiem un pēc sviedriem smirdošiem līdzbraucējiem, bet par puskailiem gan ne.