Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Latvijas tūristus neinteresē došanās uz Ukrainu vai Izraēlu

© Scanpix/AFP

Bruņoto konfliktu, asinsizliešanas dēļ šobrīd vismaz uz divām valstīm nav iesakāms doties – tās ir Ukraina un Izraēla. Izraēla nav tik pieprasīts galamērķis, vismaz vasarā, bet absolūto intereses trūkumu par Ukrainu un Krimu gan tūrisma speciālisti ļoti jūt.

«Jau labu laiku neviens nav interesējies par došanos nedz uz Ukrainu, nedz uz Izraēlu. Un pat korporatīvie klienti nav izrādījuši vēlmi braukt uz Ukrainu,» atklāj tūrisma aģentūras Discovery valdes priekšsēdētāja Inga Bleija. Viņa gan piebilst, ka šie galamērķi nekad nav bijuši īpaši interesanti viņas klientiem.

«Interese par došanos uz Ukrainu vai uz Krimu ir tieši nulle. Tā tas ir kopš gada sākuma, un nekas nav mainījies arī tagad,» Neatkarīgajai atklāj tūrisma kompānijas Kandagar direktore Inga Eida. Bijusi gan kāda mamma, kas vēlējusies savus bērnus nosūtīt uz nometni Krimā, taču tūrisma speciālisti viņu atrunājuši. Turklāt, kā teic I. Eida, ja tūrists nonāk Krimā, tur nav nekādas Latvijas konsulārās palīdzības, neviena apdrošināšanas aģentūra arī neuzņemsies risku apdrošināt ceļotāju uz Krimu, kā arī… Joprojām nav oficiālas informācijas, ka varētu saņemt Krievijas vīzu ceļojumam uz Krimu. Jā, protams, uz turieni var doties ar Krievijas vīzu, kura iegūta, kā ceļojuma galamērķi norādot kādu citu Krievijas pilsētu, piebilst I. Eida.

«Mums jau no paša gada sākuma nebija nekādu plānu organizēt ceļojumus uz Ukrainu vai Krimu,» Neatkarīgajai stāsta tūrisma aģentūras Jēkaba ceļojumi direktors Uldis Alksnis. Toties par Izraēlu gan ir plāni. Šobrīd, vasarā, šajā valstī ir tik karsti, ka Baltijas cilvēks nemaz nevēlas doties uz šādu valsti, toties pieprasīts šis galamērķis ir rudeņos un pavasaros. «Mums oktobrī plānotas trīs grupas ceļojumiem uz Izraēlu,» atklāj U. Alksnis. Šobrīd grupas nav pilnībā nokomplektētas, kas gan ir tikai normāli, ja līdz ceļojumam atlicis tik ilgs laiks. Jēkaba ceļojumu direktors cer, ka līdz oktobrim konflikts varētu tikt atrisināts un nekas nekavēs Latvijas ceļotājus iepazīt Izraēlu. «Šobrīd mēs esam nogaidīšanas režīmā,» saka U. Alksnis.

Par spīti konfliktsituācijai Izraēlā, jau pavisam drīz – no 31. jūlija līdz 2. augustam – gaidāms vērienīgs pasākums – Telavivas pludmale – Rīgā, Ķīpsalas pludmalē – mūzika, deja, mode, sports, tūrisms, bizness, kulinārija. Aicinātajiem viesiem piekodināts līdzi uz šiem pasākumiem ņemt personu apliecinošus dokumentus. «Tas nav saistīts ar konfliktu Izraēlā. Tas ir drošības pasākums jebkuram pasākumam, kurā piedalās diplomāti,» Neatkarīgajai teic Izraēlas vēstniecības Latvijā un Lietuvā preses sekretāre Kitija Lībeka. Viņa norāda, ka par šo festivālu pašlaik ir liela interese. «Mēs ļoti ceram, ka situācija atrisināsies līdz mūsu pasākumam,» saka K. Lībeka. Viņa uzskata, ka situācija Izraēlā Rīgas festivāla norises plānus neietekmēs, taču, protams, izslēgt nelielas izmaiņas nav iespējams. K. Lībeka stāsta, ka arī Izraēlā, Telavivā, šobrīd cilvēki mēģina dzīvot normālu dzīvi.