Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Lielās dienas svinēšanas iespējas

© F64

Daudzās brīvās dienas domas virza ne tikai uz olu krāsošanas un dievnamu apmeklēšanas pusi, bet arī rosina pameklēt dažādas atpūtas iespējas, un Lielās dienas kolektīvai svinēšanai šogad ir daudz variantu.

ETNOGRĀFISKĀS

Pirmajās un Otrajās Lieldienās, svētdien, 20. aprīlī, un pirmdien, 21. aprīlī, Brīvdabas muzejs no pulksten 12 līdz pulksten 17 aicina uz ikgadējām svinībām visai ģimenei ar folkloras kopu priekšnesumiem, rotaļām, olu kaujām, šūpošanos, radošajām darbnīcām, tirdziņu un citām izdarībām. Brīvdabas muzeja Lieldienu programmā apvienotas kristīgās un tradicionālās kultūras vērtības. Lustētājus priecēs folkloras kopas Zvīgzna, Krulla, Rikši, pasākumā piedalīsies Brīvdabas muzeja amatnieki – tāsiķis Zvirbuļu Pēteris, pinēji Inta Lūse un Juris Milčs, kalējs Vilnis Vincēvičs, bet senās spēles rādīs un vadīs meistars Aldonis Baldiņš.

Turaidas muzejrezervātā laukumā pie muižas kalpotāju mājas Otrajās Lieldienās, 21. aprīlī, pulksten 14.30 tiks svinēti Lieldienu svētki Spīdi nu, saulīte!, kur tautas tradīcijas izdzīvot brīvā dabā aicināti lieli un mazi. Svētki sāksies ar lielo šūpoļu atvēršanas rituālu, pavasara rotāšanas dziesmām un saimnieku šūpošanu. Kopā ar muzejrezervāta speciālistiem un Siguldas folkloras kopu Senleja kā senos laikos tiks krāsotas olas, notiks olu kaujas un ripināšanas sacensības, kā arī tiks spēlētas tautas spēles. Ikviens tiks izšūpots šūpolēs, tāpēc aicināts ņemt līdzi krāsotu olu, ko pateicībā dot šūpotājiem, kā arī šūpoļu rotāšanai līdzi ņemt plaucētus bērzu zarus un pūpolus. Kā katru gadu tiks izspēlēta tik iemīļotā podu sišana, kuras simboliskā nozīme slēpjas skauģu un nelabvēļu raidīto domu atvairīšanā. Dziesmās tiks daudzināta saule un būs iespēja izzināt senās Lieldienu tradīcijas. No 18. aprīļa līdz 21. aprīlim būs atvērta arī Turaidas baznīca.

AKTĪVI BRĪVĀ DABĀ

Sestdien, 19. aprīlī Rīgā, Grīziņkalna 1905. gada parkā, no pulksten 11 līdz 15 notiks Lieldienu svinības, kuru laikā iespēja piedalīties dažnedažādās spēlēs un atrakcijās – olu krāsošanas, olu ripināšanas un grūšanas sacensības, Lieldienu olas mešana caur muguru, deju konkursi, Grīziņkalna labo domu kamola ritināšana, Lieldienu zibakcija u.c. Lai pasākums būtu izdevies, apmeklētājiem līdzi jāņem ola, kuru varēs nokrāsot turpat uz vietas un piedalīties aktivitātēs. Pasākuma dalībniekiem svinību laikā būs brīvi pieejamas vairākas atrakcijas no Latvijas gumijlēcēju kluba, kā arī pasākuma laikā varēs aplūkot Janas Nesterovičas gleznu izstādi un kopas Aspazija rokdarbu izstādi. Biedrība Esmu Grīziņkalna patriots ir padomājusi arī par bērniem: Lieldienu gardumu meklēšana, draudzīga čupošanās ar Lieldienu zaķi, zīmēšanas stūrītis mazajiem Mana Lieldienu ola 2014 – iesniegtie darbi nedēļu tiks izstādīti kafejnīcā Ghetto Burger. Visus apmeklētājus priecēs Dj Get Dizzy, LSIA Aspazija vokālais ansamblis Ilgas, Jānis Brikmanis ar aizraujošiem stāstiem par pavasari un putniem, kā arī jautri latviešu danči kopā ar Rīgas Danču klubu.

Arī Pokaiņu mežā 21. aprīlī pulksten 13.00 norisināsies Lieldienu pasākums. Būs jautras rotaļas, mīklu minēšana, olu ripināšana un sadziedāšanās ar folkloras kopu Leimaņi. Interesanta tikšanās būs ar astrologu un dziednieku Ivo Puriņu un latviskā dzīvesveida piekritēju Lauri Daņilovu, kā arī – ar citiem gaišiem cilvēkiem.

Savukārt Tērvetes dabas parkā 20. aprīlī norisināsies Pūpolainās Lieldienas. Ikviens tiek aicināts svinēt dabas atmodu un pavasari Rūķu ciemā ar tā iemītniekiem un īpašo viesi – populāro Lieldienu Zaķi. Kopīgā olu ripināšana un dekorēšana, dejošana un dziedāšana ļaus mazākajiem parka apmeklētājiem izbaudīt prieku un īpašo Lieldienu noskaņu. Katrs varēs izmēģināt savas mākslinieka prasmes, darbojoties Zaķa – Mākslinieka vadībā, kā arī – papūlēties uzbūvēt kādu neparastu olu. Visi tiek gaidīti svētku koncertā Atrakciju laukumā, lai priecātos par dejotāju vieglo soli un jautrajiem dejas ritmiem.

TIRGOJOTIES

Labdarības gadatirgus Lieldienas skaistās pirkt un pārdot gribētājus aicina 21. aprīlī no pulksten 13.00 līdz 18.00 Baldones ielā 7 Rīgā (Botāniskā dārza rajonā), daļa līdzekļu tiks ziedota, lai īstenot atbalsta programmu jaunām vientuļām māmiņām. Svētkos piedalīsies kori, deju un instrumentālie ansambļi Solo, Ekselens, Sunrise, Berendeika un citi. Apmeklētāji varēs piedalīties radošo darbu konkursā Lieldienu dāvana. Labdarības izstādesgadatirgus dalībnieki būs amatnieki un meistari, skolu, jaunrades namu un tautas amatniecības pulciņu pasniedzēji un skolēni, kā arī zemnieku saimniecības, izdevniecības un grāmatu izplatītāji, sabiedriskās organizācijas, interešu klubi.

KONCERTOS

Klusajā nedēļā notiek daudz koncertu. Latvijas Nacionālās operas solisti Evita Zālīte un Jānis Apeinis aicina uz jaunu koncertprogrammu Ver acis uz augšu, kas Pirmajās Lieldienās, 20. aprīlī, pulksten 15 notiks Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā. Tajā skanēs dueti, ārijas un dziesmas no klasikas līdz mūsdienām. Koncertā varēs dzirdēt G. F. Hendeļa, Dž. Pučīni, E. L. Vēbera, R. Dubras, E. Ešenvalda,

J. Lūsēna, V. Pūces un citu meistaru skaņdarbus. Turpmāk šo programmu varēs dzirdēt daudzos Latvijas dievnamos.

Lielajā piektdienā, 18. aprīlī, pulksten 19 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā noslēgsies diriģenta Sigvarda Kļavas lolotais J. S. Baha pasiju cikls, un šoreiz tiks atskaņota 1724. gadā sarakstītā Jāņa pasija. Rīgas klausītājiem to dāvās Eiropas labākie baroka mūzikas interpreti: orķestris Concerto Copenhagen, dāņu diriģents Larss Ulriks Mortensens un ievērojami viessolisti sadarbībā ar Latvijas Radio kori. Evaņģēlista partiju dziedās Eiropā atzītais tenors Julians Pregardjēns.

AKTĪVI

Pirmdien, 21. aprīlī, Vecrīgā risināsies orientēšanās sacensības Lieldienu balva, kurā par medaļām aicina cīnīties orientieristus vairākās grupās, gan elites, tautas un atklātajās grupās, gan arī paraolimpiskā grupā. Starts sacensībām no plkst. 12.00 Strēlnieku laukumā. Orientēšanās sacensības notiks jau 13. reizi. Kā atzīst organizētāji, pēdējos gados arvien populārākas kļūst atklātās grupas, kurās dalībnieki var, nesteidzīgi pastaigājoties, apgūt pirmās orientēšanās sporta iemaņas, lai vēlāk, iespējams, pievienotos kuplajam Latvijas orientieristu pulkam. Arī šogad būs iespēja gan pašiem izmēģināt orientēšanās distanci, gan pavērot, kā skrien labākie sportisti, jo šogad dalību sacensībās pieteikuši orientieristi no 12 valstīm.

PIE TELEVIZORA

Arī Latvijas televīzijas piedāvā savu programmu tiem, kas apstākļu dēļ pavasara svētkus nevar svinēt brīvā dabā. Svētku programmā LTV1 skatītājiem piedāvās trīs skaistus koncertus dažādām gaumēm – 18. aprīlī pulksten 22.10 tiešraidē no Romas Kolizeja LTV1 demonstrēs tradicionālo Krusta ceļu, ko vadīs pāvests Francisks. Krusta ceļa pārdomas būs sagatavojis KampobassoBoiano arhibīskaps Džanfranko Maria Bragantini, kurš pazīstams ar savu stingro nostāju pret mafiju. Savās meditācijās arhibīskaps skars vairākas šobrīd aktuālas tēmas.

18. aprīlī pēc Krusta ceļa tiešraides no Vatikāna LTV pārraidīs īpašo Lielās piektdienas nakts muzikālo piedzīvojumu – Johana Sebastiana Baha Jāņa pasijas atskaņojumu no RīgasSv. Jāņa baznīcas.

Savukārt sestdienas naktī, 19. aprīlī, pulksten 0.50 LTV1 ēterā būs skatāma pareizticīgo Lieldienu dievkalpojuma pārraide no Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāles. Sestdien, 19. aprīlī, pulksten 13.05, televīzijas pirmizrādi piedzīvos kora Kamēr koncerts Amber Songs. Sešpadsmit pasaules valstu komponisti tika aicināti veidot katrs savā muzikālajā pieredzē un izpratnē balstītu latviešu tautas dziesmas apdari. Koncertā īpašu gaisotni uzbūra ne vien jauniešu un diriģenta Jāņa Liepiņa aizrautīgā muzicēšana, bet arī pasaules komponistu – dziesmu radītāju klātbūtne.

20. aprīlī, kad visa kristīgā pasaule svinēs Kristus Augšāmcelšanās svētkus, tiešraidē no Rīgas Doma pulksten 12.00 LTV1 pārraidīs Lieldienu dievkalpojumu. To vadīs Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Piedalīsies Rīgas Doma evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāji Sandis Ratnieks un dekāns Elijs Godiņš. Pēc svētku dievkalpojuma pulksten 13.35 Latviju Lieldienās uzrunās reliģisko konfesiju vadītāji. Kristus Augšāmcelšanās svētkos mūs sveiks Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Latvijas Romas katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskapsmetropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis, Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs.

Romas pāvesta vēstījumu Urbi et Orbi Vatikānā LTV1 demonstrēs 21. aprīlī pulksten 13.00. Kristus augšāmcelšanās svētkos Svētā Pētera laukumā pāvests Francisks svinēs Euharistiju un no bazilikas balkona lasīs Lieldienu vēstījumu, dodot savu apustulisko svētību Urbi et Orbi (Pilsētai un pasaulei).