Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Latvijas lielākie teātri rudenī gatavojas atsākt sezonu un tirgo biļetes

© Publicitātes foto

6. augustā Latvijas Nacionālais teātris sāk biļešu tirdzniecību septembra izrādēm un pārdošanā būs pieejamas biļetes uz Dailes teātra izrādēm oktobrī, informē teātru pārstāvji.

Lielajā zālē 17. septembrī - atkalsatikšanās ar skatītājiem koncertā “Īstā sālsmaize”, ko kopīgi gatavo viss iestudējuma ansamblis.

Atceries - martā teātra virtuvē rasols jau bija sagriezts, kūka cepās, mūziķi iemēģināja vakara repertuāru, bet - durvis uz visu teātru visām virtuvēm pēkšņi tika slēgtas? Ko katrs aktieris šai laikā ir apguvis un sapratis, uzzināsi 17. septembrī.

Aktieru zālē 24. septembrī - pirmizrāde Artūra Jankovska debijas lugai - traģikomēdijai “Oligarhs”. Režisors Toms Treinis.

Jaunā dramaturga Artūra Jankovska pamatnodarbošanās it nemaz nav saistīta ar teātri, bet viņa humora izjūta izsmīdināja visu teātra žūrijas komisiju 10 cilvēku sastāvā, kas uzklausīja Artūra piedāvājumu Lugu ideju makšķerēšanas konkursā. Nu pabeigtā luga tiek piedāvāta skatītājiem cerībā, ka arī viņus aizraus tajā ierakstītā absurdā, bet labi saprotamā jaunekļa Oskara Kaktiņa vēlme izglābt Latviju, vienkārši novācot uzņēmēju Aināru Krūmiņu.

Titullomā Normunds Laizāns, viņa oponentu atveidos Igors Šelegovskis.

LMT Jaunajā zālē 11. septembrī - “Klusā dzīve” - Ināras Sluckas veltījums trim aktrisēm-kolēģēm.

Izrādes varones ir sievietes, par kurām neraksta “Ievas Stāsti”, kur nu vēl “Privātā Dzīve”. Par viņu domām un izjūtām neuzzina viņu draudzenes, jo viņas nemēdz izkratīt sirdi. Viņas drīzāk uzticēs savas sāpes spilvenam vai kafijas krūzei, bet no mājas ies laukā smaidošas un visu varošas. Un tomēr viņu dzīves ir tādas pašas kā visiem mums - ar vientulību, bailēm, sāpēm, vilšanos, prieku un mīlestību. Trīs sievietes un viena diena viņu dzīvē.

Lomās: Zane Jančevska, Dace Bonāte, Indra Burkovska.

Savukārt, ārpus teātra sienām notiks divas izrādes-pastaigas - “Mežs” un “Pilsēta”. Pirmizrādes 26. un 27. septembrī. Režisors Valters Sīlis abas izrādes veidos kā savstarpēji vienotu diptihu, kas viena otru papildina.

Izrādē “Mežs” skatītāji tiek aicināti iesaistīties nebijušā pasākumā - no Zooloģiskā dārza galvenās ieejas Mežaparkā nelielā grupā ar dzīvā gida-aktiera un audiogida palīdzību doties pusotru stundu garā pastaigā pa mežu, mēģinot atrast ceļu šīs cīņas laukā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Izrādes “Pilsēta” maršruts skatītājus no Nacionālā teātra galvenās ieejas pusotru stundu vedīs pa Rīgu virzienā no Vecrīgas uz nomali.

Biļetes tirdzniecībā 6. augustā 10:00 teātra mājas lapā www.teatris.lv un “Biļešu paradīzes” kasēs.

Sekot līdzi Latvijas Nacionālā teātra aktualitātēm iespējams teātra mājaslapā www.teatris.lv un sociālajos tīklos Facebook, Twitter, Instagram, Draugiem.lv.

No ceturtdienas, 6. augusta, pārdošanā būs pieejamas biļetes uz Dailes teātra izrādēm oktobrī. To vidū skatītāju jau iecienītas izrādes, kā arī jauniestudējums - Dankana Makmillana “Monstrs” Dmitrija Petrenko režijā.

9. oktobrī Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos Dankana Makmillana iestudējums “Monstrs”, kuru veidos režisors Dmitrijs Petrenko komandā aicinot scenogrāfi Mariju Ulmani, kostīmu mākslinieci Baibu Litiņu un mūzikas autoru “Prusax”.

Derils neapmeklē stundas un izceļas ar destruktīvu uzvedību. Viņš ir kaitinošs, uzdod nepiedienīgus jautājumus un lieto nepiedienīgus vārdus. Viņš apbrīno Čārlzu Mensonu, Džeku Uzšķērdēju un Osamu bin Ladenu, viņu fascinē vardarbība un spīdzināšana. Viņš negrib pakļauties tiem noteikumiem, ko viņam liek ievērot jaunais skolotājs Toms. Konflikts starp viņiem abiem ir neizbēgams.

Viss, ko Derils zina, nāk no televīzijas un filmām. Viņš nemāk dzīvot reālajā pasaulē. Viņš neiederas. Tas ir netaisni pret Darelu, bet netaisni arī pret pārējiem cilvēkiem, kuriem šajā pasaulē ir jādzīvo. Kurš pie tā ir vainīgs? Un kurš var palīdzēt?

Lomās: Gints Andžāns, Kārlis Arnolds Avots, Anete Krasovska, Vita Vārpiņa.

Daļa repertuārā esošās izrādes ir pārceltas no Kamerzāles uz Mazo zāli, un no Mazās uz Lielo zāli. Izrādes “Dēls”, “Māte” un “Kāršu spēle” jau, sākot ar septembri, būs skatāmas Mazajā zālē, savukārt komēdija “Testosterons”, un bērnu izrāde “Inspektors Tutū” Lielajā zālē.

Uz vairākām izrādēm oktobrī piemērotas atlaides vidusskolēniem, studentiem, pensionāriem un personām ar invaliditāti. Izrādes “Talantīgais misters Riplijs”, “Salemas raganas”, “Ar vīru nav viegli” un “Harolds un Moda” ar 30% atlaidi būs pieejamas studentiem, pensionāriem un personām ar invaliditāti; izrāde “Kāršu spēle” ar 30% atlaidi būs pieejama pensionāriem; izrāde “Nepanesami ilgi apskāvieni” ar 30% atlaidi būs pieejama studentiem; izrāde “ART” ar 20% atlaidi būs pieejama studentiem, pensionāriem un personām ar invaliditāti; izrāde “Iemīlējies Šekspīrs” ar 20% atlaidi būs pieejama vidusskolēniem, studentiem, pensionāriem un personām ar invaliditāti.

Savukārt Valmieras teātris uzsācis naudas atmaksu par atceltajām izrādēm. No 6. augusta teātra kasē vai jebkurā “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietā, nododot kasē iegādātās biļetes, varēs saņemt atpakaļ naudu par Valmieras teātra izrādēm, kas netiks pārceltas. Interneta biļešu īpašnieki naudu saņems savā bankas kontā.

Valmieras teātra ATCELTĀS izrādes:

- EMMIJAS LAIME

- PIGMALIONS

- PAZUDUŠAIS DĒLS

- NEKAS

- MEŽA MEITAS

- MĀRTINS ĪDENS

- 731.SOLIS

- VIKTORIJA

- VENĒRA KAŽOKĀDĀ viesizrādes Daugavpilī, Ogrē, Mālpilī, Gulbenē

- MEISTARS UN ALEKSANDRA (nodibinājuma Mūzikas un mākslas atbalsta fonda viesizrāde Valmieras teātrī)

Ir iespējama arī biļešu maiņa, nododot biļetes un vietā iegādājoties jaunas uz kādu citu Valmieras teātra repertuāra izrādi.