Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Jaunajā sezonā LNOB veidos piecus jauniestudējumus

© LNOB

Latvijas Nacionālā opera un balets 2017./2018. gada sezonā veidos piecus jauniestudējumus – Zigmara Liepiņa operu “Turaidas Roze” ar Kaspara Dimitera libretu, baletu “Dons Žuans” ar Volfganga Amadeja Mocarta un Friderika Šopēna mūziku, Igora Stravinska operu “Izvirtības hronika”, Jura Karlsona baletu “Antonija #Silmači” un Gaetāno Doniceti operu “Dons Paskvāle”. Atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos Džakomo Pučīni operas “Turandota” iestudējums. Sezonas laikā varēs baudīt izcilu viesmākslinieku sniegumu. Viņu vidū būs diriģents Daniels Orens, operzvaigznes Dināra Alijeva, Inga Kalna, Aleksandrs Antoņenko, Luks Roberts, Franko Vasallo, Andreass Bauers un citi.

Vairāki jaunās sezonas notikumi ieskandinās arī tuvojošos Latvijas valsts un arī Latvijas Nacionālās operas trupas simtgadi, kas tiks svinēta 2018./2019. gada sezonā.

Sezona tiks atklāta 7. septembrī ar svinīgu Galā koncertu. Skatītājiem būs iespēja atskatīties uz iepriekšējo sezonu izcilākajām virsotnēm, kā arī gūt ieskatu jaunās sezonas iestudējumos.

28. septembrī notiks operas “Turaidas Roze” pirmizrāde. Zigmara Liepiņa opera “Turaidas Roze” ar Kaspara Dimitera libretu ir jauna, muzikāli un dramaturģiski pārveidota redakcija operai “No rozes un asinīm”. Vēstījums par mīlu, kas stiprāka par nāvi, rosinājis diriģentu Mārtiņu Ozoliņu un režisori Ināru Slucku parādīt šo melodisko drāmu kā dzīvu leģendu par Maijas mīlestību un uzticību. Iestudējuma komandā strādā arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, gaismu mākslinieks Damirs Ismagilovs, videomākslinieks -8, horeogrāfe Elita Bukovska un dramaturgs Mikus Čeže.

11. oktobrī notiks “Zigmara Liepiņa autorkoncerts”. Zigmara Liepiņa mūzika ir pazīstama dažādu žanru mīļotājiem: līdzās populārām estrādes dziesmām un teātra mūzikai viņa daiļradē nozīmīga loma ir arī operām un vokāli instrumentāliem darbiem. Komponista jubilejai veltītā autorkoncerta pirmajā daļā skanēs “Transcendentālā oratorija”, kas tapusi pēc 2011. gadā notikušās zemestrīces Japānā. To atskaņos solisti Inga Kalna un Aleksandrs Antoņenko, kā arī Latvijas Nacionālās operas koris un Valsts akadēmiskais koris “Latvija”. Savukārt otrajā daļā fragmentus no operas “Parīzes Dievmātes katedrāle” interpretēs Inga Šļubovska-Kancēviča, Aleksandrs Antoņenko, Kristīne Zadovska, Krišjānis Norvelis un Rihards Millers. Pie diriģenta pults būs Jānis Liepiņš.

10. novembrī gaidāma baleta “Dons Žuans” pirmizrāde ar Volfganga Amadeja Mocarta un Friderika Šopēna mūziku. Jauniestudējumu veido ievērojamais kubiešu izcelsmes horeogrāfs Hulio Arosarena, sadarbojoties ar dramaturģi Valentīnu Turku, kas Latvijas skatītājiem pazīstama kā iemīļotā baleta “Romeo un Džuljeta” horeogrāfe. Jauniestudējuma scenogrāfs ir Marko Japels, bet kostīmu mākslinieks - Alans Hraniteļs.

LNOB

19. novembrī notiks “Maestro Aleksandra Viļumaņa koncerts”. Maestro Aleksandrs Viļumanis ierakstījis spilgtas lappuses latviešu operteātra un ārvalstu opernamu vēsturē. Ar pārliecinošajām operu un baletu interpretācijām, ierakstītajām skaņuplatēm un diskiem izaugušas vairākas mūzikas mīļotāju paaudzes. Koncerta pirmajā daļā skanēs nozīmīgākās latviešu opermūzikas lappuses, bet otrā daļa taps maestro Viļumaņa un Egila Siliņa radošajā tandēmā.

1. decembrī atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos Džakomo Pučīni operas “Turandota” uzvedums. Pučīni pēdējās operas 1973. gadā tapušais iestudējums LNO piedzīvojis jau vairākus atjaunojumus. Edgara Vārdauņa veidotais krāšņais vizuālais ietērps ved skatītājus līdzi teiksmainā ceļojumā uz Seno Ķīnu, bet skaistā mūzika atkausē visaukstākās sirdis. Atjaunojuma muzikālais vadītājs būs Ģintars Rinkēvičs.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā