Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Liepājnieki uz Rīgu ved trīs izrādes

AKTIERIS Gatis Maliks spēlē visās trijās izrādēs, ko Liepājas teātris šonedēļ ved uz Rīgu. Attēlos – kopā ar Agnesi Jēkabsoni izrādē Piafa un kopā ar Rolandu Beķeri izrādē Precības © Liepājas teātra publicitātes foto. Izrāde – Piafa

«Ir atšķirība, vai spēlēt mājās, Liepājā, vai viesizrādēs Rīgā. Lai arī atdeve ir vienāda, atbildības sajūta uz Rīgas skatuvēm ir bišķiņ lielāka – jo es zinu, ka skatītāju zālē var būt kāds, kura viedoklis man ir svarīgs. Vai kāds kolēģis no cita teātra, vai kāds režisors, vai kritiķis. Jā, Rīgā mandrāža ir lielāka, un dažreiz tas palīdz, bet dažreiz traucē,» atzīst Liepājas teātra aktieris Gatis Maliks (30).

Kā ik gadu, arī šajā augustā Liepājas teātris viesojas Rīgā, un šoreiz tas rādīs trīs iestudējumus - ceturtdien, 10. augustā, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī tiks spēlēta I. Turgeņeva komēdija Mēnesis uz laukiem (rež. K. Bogomolovs), piektdien, 11. augustā, Dailes teātrī būs N. Gogoļa komēdija Precības (rež. S. Zemļanskis), bet sestdien un svētdien Dailes teātrī tiks izspēlēts muzikālais dzīvesstāsts Piafa (rež. L. Groza-Ķibere). Aktieris Gatis Maliks spēlē visās šajās izrādēs.

Liepājas teātra publicitātes foto. Izrāde - Precības

«Izrādē Mēnesis uz laukiem mēs esam mazs ansamblis, tikai četri aktieri, un pati izrāde ir ļoti mierīga, niansēta. Man patīk tādā manierē strādāt, un man vispār patīk strādāt pie Bogomolova, jo es viņu jūtu kā savu režisoru,» saka Mihailo Aleksandroviča Rakitina lomas atveidotājs Gatis Maliks, kurš par šīs lomas atveidojumu (un Gorecka lomu A. Ostrovska lugā Portreti. Vilki un avis) bija nominēts 2015./2016. gada Spēlmaņu nakts balvai nominācijā Gada aktieris otrā plāna lomā.

«Pēdējie trīs gadi man bijuši ļoti, ļoti veiksmīgi, un pēdējos trīs gadus arī esmu nominēts šai balvai tieši šajā kategorijā. [2014./2015. gada sezonā aktieris šo nomināciju saņēma par O’Braiena lomu Dž. Orvela lugā 1984 un lomām K. Bogomolova iestudējumā Mans Blasters ir izlādējies.] Es nezinu, kas būs, ja man neiedos to balvu... Es apvainošos,» aktieris pasmaida un izstāsta, ka šā gada nominācija - par Kočkarjova lomu N. Gogoļa kustību izrādē Precības - radījusi savādas sajūtas, jo sākotnēji tā bijusi iedalīta viņa kolēģim Edgaram Ozoliņam, kuram kājas traumas dēļ no tās bija jāatsakās. «Man būtu ļoti interesanti redzēt, kā šo lomu spēlē Edgars,» aktieris nosaka, nenoliedzot, ka nominācija, protams, silda sirsniņu. «Pie Zemļanska strādāt ir baigi grūti un baigi sarežģīti, bet rezultāts to visu atsver,» secina talantīgais aktieris.

Liepājas teātra publicitātes foto. Izrāde - Mēnesis uz laukiem

Savukārt izrāde Piafa, kas vēsta par leģendārās franču dziedātājas Edītes Piafas likteni, režisores Lauras Grozas-Ķiberes vadībā tapa 2013. gadā un joprojām ir viena no visapmeklētākajām un skatītāju mīlētākajām izrādēm. «Laura ir man tuvs draugs, un arī pie viņas man ļoti patīk strādāt,» atzīst Gatis Maliks, kurš šajā izrādē spēlē Marsela Serdāna, policijas inspektora, ārsta un narkotiku piegādātāja lomas. Titullomā - Agnese Jēkabsone, viņa par šo darbu saņēmusi Spēlmaņu nakts Gada aktrises balvu. Iesildījušies ar viesizrādēm Rīgā, Liepājas teātris sezonu sāks 9. septembrī ar Dž. Dž. Džilindzera iestudējumu Bella Figura. «Esmu teātrī jau astoto gadu un šosezon pirmo reizi neesmu sezonas pirmajā iestudējumā. Līdz šim vienmēr darbs sākās jau jūlija vidū, kas nozīmēja, ka vasarā nevarēju ne izbaudīt pludmali, ne laiski atpūsties un iedzert aliņu. Šosezon neesmu arī otrajā iestudējumā, bet pēc tam gan būs trīs gabali pēc kārtas. Strādāšu pie nopietniem džekiem - rudens beigās pie Regnāra Vaivara, pēc tam pie Viestura Meikšāna un noslēgumā - pie Dž. Dž. Džilindžera. Tad nu tagad es gan fiziski, gan psiholoģiski izbaudu vasaru un sauli, uzņemu vitamīnus un krāju spēkus, lai rudens izskaņu, ziemu un pavasari, kas būs saspringti, varētu izturēt,» stāsta Gatis Maliks, atzīstot, ka šāda lēna iesildīšanās jaunajai sezonai viņam patīk.

Bet šī vasara aktierim paliks atmiņā kā kāzu sezona, jo mēneša laikā bijis četrās kāzās, daudz laika pavadījis baznīcās un viesu namos. «Skatoties, kā draugi un kolēģi precas, pat es ar savu ciniķa sirdi gandrīz apraudājos. Kas ar mani notiek?!» aktieris brīnās, nosmejot, ka varbūt tas ir vecums.