Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

APSVEICAM: Santa Didžus iegūst balvu Starptautiskā teātra festivālā

© http://www.lelluteatris.lv

2. jūnijā Latvijas Leļļu teātris ar Dmitrija Petrenko iestudēto izrādi "Kaštanka" piedalījās Starptautiskajā teātra festivālā VALISE Polijā, Lomžā. Žūrijas komisija vērtēja un piešķīra balvas dažādās nominācijās, tostarp – kā labāko aktrisi 14 izrāžu konkurencē apbalvoja Latvijas Leļļu teātra aktrisi Santu Didžu, kura izrādē atveido sunītes Kaštankas lomu.

"Protams, ka esmu ļoti priecīga un laimīga. Tas ir dubultprieks - gan tāpēc, ka festivālā neviens mani nepazīst un vērtē tikai aktierdarbu, ko redz, gan tādēļ, ka leļļu teātra aktierim tikt pie šādas atzinības ir ļoti mazas iespējas. Tā ir liela laime - strādāt ar režisoru, kurš tevi saprot, un kuru saproti tu, un man šāds režisors ir Dmitrijs Petrenko," sajūtās pēc balvas saņemšanas dalās Santa Didžus.

Izrāde "Kaštanka", kurā Antona Čehova stāsts skatītājiem tiek nodots bez teksta palīdzības, izmantojot plašu citu teatrālo līdzekļu arsenālu, pie skatītājiem nonāca šī gada janvārī. Izrādes mērķauditorija ir pieaugušie un skolas vecuma bērni, ar kuriem režisors poētiskā veidā vēlējies runāt par māju un piederības sajūtu, ko katrs jūtam pret kādu īpašu vietu un cilvēkiem. Santa Didžus iestudējumā atveido vienīgo "neleļļu" lomu, bez kādiem palīglīdzekļiem vai teksta izspēlējot plašo Kaštankas pārdzīvojumu un ilgu stāstu un gūstot atzinību par sarežģīto aktierspēli arī no pašmāju teātra kritiķiem.

Lai iekļūtu festivāla VALISE programmā, kurā tiek apkopoti iestudējumi, kas izceļas ar novatoriskiem leļļu, vizuālā un objektu teātra formu meklējumiem, Latvijas Leļļu teātrim bija jāiztur 150 izrāžu konkurence, no kurām festivāla pamatprogrammai tika atlasītas 14. Lielākā daļa iestudējumu bija paredzēti pieaugušo auditorijai un uz festivālu ceļoja no Eiropas un Āzijas valstīm.

Izrādi "Kaštanka" Latvijas Leļļu teātrī pirms sezonas slēgšanas vēl var pagūt noskatīties 11. jūnijā plkst. 15.00. Izrāde nav piemērota bērniem, kas jaunāki par 7 gadiem. Vairāk informācijas www.lelluteatris.lv. Biļetes nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās.