Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Pirmizrāde. Nesaudzīgi atklāta paaudžu sadursme

PAVASARĪ galvenais ir neslimot, lai ar prieku var sagaidīt vasaru, uzskata Daugavpils teātra aktrise Vera Hramņikova. Viņa spēlē titullomu jauniestudējumā Dārgā Jeļena Sergejevna © Džeina SAULĪTE, Daugavpils teātra publicitātes foto

«Sākot darbu pie šā materiāla, bija nelielas šaubas, vai tas spēs uzrunāt arī mūsdienu skatītāju. Luga tomēr ir uzrakstīta 1980. gadā, un tā vēsta par padomju laiku reālijām. Bet šīs bažas ātri izklīda, saprotot, ka lugā tiek aizskartas arī daudzas mūžīgas tēmas, un tās spēs uzrunāt ikvienu,» saka Daugavpils teātra aktrise Vera Hramņikova. Viņai sestdien pirmizrāde – titulloma Ludmilas Razumovskas lugā Dārgā Jeļena Sergejevna.

Jauniestudējums Dārgā Jeļena Sergejevna 2016. gadā tika veidots kā viens no Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola izglītības programmas Teātra māksla audzēkņu diplomdarbiem, un to veidoja režisors no Izraēlas Iļja Borovickis. Pēc diplomdarba aizstāvēšanas darbu pie iestudējuma tapšanas pārņēma Daugavpils teātra aktrise Vera Hramņikova, un tagad šīs programmas absolventu darbu skatītāji varēs skatīt kā Daugavpils teātra repertuāra izrādi.

Lomās: Saules skolas absolventi Olga Maksimova, Nikolajs Gedzjuns, Marks Šelutko un Daugavpils teātra aktieri Aleksandrs Komarovs un Vera Hramņikova. Izrādes vizuālo noformējumu veidojis Egils Viļumovs.

«Visās izrādēs, ko es esmu iestudējusi, un tādu ir vairāk nekā desmit, es esmu spēlējusi arī kādu lomu. Varētu teikt, ka tas jau ir mans liktenis. Un es arī ticu, ka režisoram ir jāieaug izrādē un jākļūst par tās daļu,» saka Vera Hramņikova.

1980. gadā uzrakstītā Ludmilas Razumovskas luga Dārgā Jeļena Sergejevna bija tik šokējoša, ka sākotnēji Padomju Savienībā tā pat tika aizliegta. Pēc tās ekranizēšanas 1988. gadā luga iemantoja lielu popularitāti un līdz pat šim brīdim tiek iestudēta dažādu valstu teātros.

Izrādē ir attēlots viens vakars - Jeļenas Sergejevnas dzimšanas diena. Vientuļo pasniedzēju negaidīti atnāk apsveikt četri viņas audzēkņi. Šis žests aizkustina Jeļenu Sergejevnu, un viņa steidzas uzklāt svētku galdu. Bet pusaudžu nolūki nav nemaz tik cēli.

«Lugā nesaudzīgi atklāta paaudžu sadursme, iemetot skatītāju atpakaļ skolas laika saasinātajā realitātē, kur nežēlība ir daudzu pusaudžu vienīgā valoda,» saka izrādes galvenās lomas atveidotāja un režisore Vera Hramņikova. Viņa stāsta, ka izrādē tiek atklātas pretrunas, kas vienmēr pastāv starp dažādām paaudzēm, tēvu un bērnu attiecību problēmas, meklējumi pēc kopīgas valodas un nespēja to atrast. «Strādājot pie šā darba, mēs tajā atklājām vēl vienu nozīmīgu tēmu - pie kā var novest nekontrolējama tieksme pēc līderības. Mēģinot pierādīt savu pārākumu pār citiem, cilvēki kāpj pāri galvām, ignorējot citu cilvēku jūtas. Liekot savas vēlmes augstāk par visu, nav iespējams nonākt pie kopīgas valodas. Bet no punkta, kur nav sapratnes, ir viegli nonākt līdz noziegumam,» stāsta lieliskā aktrise, piebilstot, ka izrādes laikā skatītājs kļūs par liecinieku tam, kā mainās cilvēku likteņi un pie kā var novest mūžīgais neizpratnes karš.

«Entuziasms, ar kādu jaunie aktieri ķērās pie savām lomām, mani ārkārtīgi iedvesmoja. Viņi katru vārdu tvēra ar milzīgu interesi, mēģināja izprast savus varoņus un katra mēģinājuma laikā aizvien vairāk iedziļinājās lugas būtībā. Viņu darbā es redzēju pilnīgu atdevi, un tas man atgādināja par to, cik būtiski ir pilnvērtīgi veltīt laiku mēģinājumiem, lai līdz galam izprastu savu varoni,» stāsta Vera Hramņikova. Tā kā darbs pie jauniestudējuma bija garš, aktrise ar nepacietību gaida, kad darba augļus beidzot varēs baudīt skatītāji. Vienlaikus gan esot arī nedaudz žēl, ka mēģinājumu process ir beidzies, jo kopīgie meklējumi kopā ar jauniešiem viņai snieguši milzīgu baudu.