Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Dailes teātris aicina uz LKA studentu izrādi "Trakās asinis"

© Publicitātes foto

2017. gada 6. martā un 30. aprīlī plkst. 19.00 Dailes teātra Mazajā zālē notiks Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas 4. kursa studentu diplomdarba izrāde “Trakās asinis” Mārtiņa Eihes režijā.

Šogad Latvijas Kultūras akadēmiju absolvēs režisoru Māras Ķimeles un Elmāra Seņkova vadītais Dramatiskā teātra aktieru kurss, kura repertuārā jau ir vairākas izrādes, kas iestudētas gan LKA Teātra mājā "Zirgu pasts", gan sadarbībā ar Latvijas teātriem. Gatavojoties diplomdarba izrāžu skatei, kas notiks jūnija sākumā un kurā būs iespējams noskatīties visus pēdējo divu gadu laikā tapušos šī kursa iestudējumus, aicinām uz Mārtiņa Eihes izrādi "Trakās asinis" 6. martā un 30. aprīlī plkst. 19.00 Dailes teātra Mazajā zālē.

Izrādes pamatā ir vācu autoru Nurkana Erpulata un Jensa Hiljes luga ''Trakās asinis'', kas ar lieliem panākumiem iestudēta Berlīnes Gorkija teātrī. Tās savukārt ir veidota pēc franču kinorežisora Žana Pola Lilienfelda kinoscenārija filmai "Svārku diena“, kuru noskatoties, kursa vadītāja profesore Māra Ķimele vēlējās, lai viņas bijušais audzēknis režisors Mārtiņš Eihe šo materiālu iestudē ar tagadējiem studentiem.

Lugā darbība ir pārcelta no Francijas uz Vācijas kontekstu un notiek turku imigrantu rajona skolā, kur projektu nedēļas laikā ne visai ieinteresētajiem musulmaņu vidusskolēniem jāiestudē fragmenti no vācu klasikas - Šillera lugas "Laupītāji". Mēģinājuma laikā atklājas, ka vienam no skolēniem ir līdzi ierocis. Tas nonāk pie literatūras skolotājas, kura paņem klasi par ķīlniekiem, lai vismaz šādā veidā mēģinātu tiem iestāstīt kaut ko par Apgaismības ideāliem. LKA studentu iestudējumā Mārtiņš Eihe nav pārcēlis darbību uz Latviju, bet kopā ar radošo komandu tiecas panākt vispārinājumu un attiecināt lugas problemātiku uz pašiem topošajiem aktieriem arī ļoti personīgā līmenī. Kā brehtiski zongi izrādē skan studentu pašsacerētas dziesmas ar Ojāra Vācieša vārdiem, bet pats iestudējums tiecas caur "svešajiem" asi un tieši paskatīties uz arī mums raksturīgo tendenci problēmas izolēt, nevis risināt.

Mārtiņš Eihe par izrādi saka: "Izrādē ir vairākas tēmas: viena no tām - dažādu cilvēku integrācija savādākā sabiedrībā, otra - cilvēku brīvība, kā izpausties un ko ar to darām, trešā tēma -par mākslu -vai tā var kaut ko mainīt cilvēkos un vai cilvēks var kaut ko mainīt mākslā."

Ar Gētes institūta Rīgā atbalstu lugu no vācu valodas tulkojusi Anita Uzulniece, iestudējuma režisors ir Mārtiņš Eihe,māksliniece - Agnese Kaupere (Latvijas Mākslas akadēmija). Lomās - Elīna Avotiņa, Anna Nele Āboliņa, Ilva Centere, Aminata Grieta Diarra, Andris Gindra, Pauls Iklāvs, Anete Krasovska, Emīls Krūmiņš, Klinta Leja un Oskars Vīksne.

Izrāde tapusi sadarbībāar Dailes teātri, pateicotiesGētes institūta Rīgā un Latvijas Kultūras akadēmijas atbalstam.