Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VĒRTS REDZĒT: Priekšstati par Kristīni ir salauzti

© Daugavpils teātra publicitātes foto

«Manuprāt, šajā darbā nav slikto tēlu – viņi visi ir cilvēki, kuri vienkārši nespēj tikt galā ar savām problēmām, un nav arī neviena, kurš spētu palīdzēt. Patiesībā mums katram ir ļoti vajadzīgs otra cilvēka atbalsts un klātesamība, jo tas purvs, kas ir mūsos, nav nekāda mazā ikdienas problēma,» domā Daugavpils teātra jaunā aktrise Zanda Mankopa. Viņa spēlē galveno lomu iestudējumā Purva bridējs (i), ko iestudējis režisors Juris Jonelis.

Rūdolfa Blaumaņa noveli dramatizējusi rakstniece un dramaturģe Agnese Rutkēviča. Pirmizrāde - sestdien pulksten 18 uz Daugavpils teātra Eksperimentālās skatuves.

«Jau ilgāku laiku mēģinu vienā teikumā noformulēt, par ko ir šis Rūdolfa Blaumaņa darbs un mūsu izrāde. Kaut kā nesanāk... Jo itin viss ir svarīgs, katru vārdu varētu izcelt kā galveno. Bet laikam šis stāsts ir par pazušanu, par to, cik ļoti cilvēki sava purva dēļ pazaudē sevi. Vai tā ir atkarība no cita cilvēka, vai tas ir alkoholisms, vai dzīvošana pagātnē, vai lielā ticība un svētums, kas viņus tur kaut kādos rāmjos un neļauj dzīvot uz priekšu,» domā Zanda Mankopa. Un to, pie kā tas beigu beigās noved, var redzēt arī jaunajā izrādē.

«Protams, man šīs tēmas ir pazīstamas un arī saprotamas. Arī es esmu cīnījusies, gājusi cauri un vēl joprojām cīnos par to pašu, par ko daudzi varoņi šajā darbā. Un arī manā dzīvē ir cilvēki, kuri ir nonākuši purvā un netiek no tā ārā. Bet, tuvāk iepazīstot Blaumaņa varoņus, es viņus visus pilnībā attaisnoju. Jo nav jau slikto tēlu, ir tikai cilvēki, kuri nespēj tikt galā ar savām problēmām,» uzskata jaunā aktrise.

Viņai šī ir pirmā sezona Daugavpils teātrī, un tā ir ļoti piepildīta. Zanda Mankopa debitēja teātrī ar Betijas lomu psiholoģiskajā krimināldrāmā Bīstamais pagrieziens, ko iestudēja režisors Oļegs Šapošņikovs. Tai sekoja lomas Māra Korsieta režisētajā izrādē visai ģimenei Sarkangalvīte un pasaku mežs, tad nāca pirmā galvenā loma - pie režisora Dž. Dž. Džilindžera izrādē Iemīlējās muļķis muļķītē, kur viņas partneris ir Andris Bulis. Nākamā bija Nufs režisora Māra Korsieta Ziemassvētku izrādē bērniem Vilka Vilmāra nešpetnie Ziemassvētki un nu - arī Vešerienes meitas Kristīnes loma izrādē Purva bridējs (i).

«Domāju, ikvienam, kurš lasījis Rūdolfa Blaumaņa Purva bridēju un Ugunī, kurš redzējis režisora Leonīda Leimaņa 1966. gadā uzņemto filmu, ir izveidojies priekšstats par to, kāda ir Kristīne. Arī man tāds bija. Bet, strādājot pie šīs lomas, esmu sapratusi, ka Kristīne galīgi tāda nav - manī viss apgriezies kājām gaisā... Mani priekšstati tika lauzti un ir salauzti, un man ir grūti pieņemt to, kas notiek šajā darbā un kas notiek ar Kristīni. Katrā ziņā, šobrīd ir sajūta, ka gribas uzcelt sev priekšā sienu, lai neviens netiek klāt. Bet - nevar. Tāpat arī Kristīnei. Tāds nogurums velkas līdzi...» mirkli pirms pirmizrādes atzīst jaunā aktrise.

Jauniestudējuma afišā rakstīts: lēna degšana divos cēlienos. Līdzās Zandai Mankopai uz Rūdolfa Blaumaņa uzdoto jautājumu, vai žogam, ko prāts uzceļ, jūtas viegli pārkāps pāri, atbildes meklē Alberts Vecmanis, Kristīne Veinšteina, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Inese IvulāneMežale, Māris Korsiets, Mihails Abramovs, Jeļizaveta Petrova, Māris Boka, Miroslavs Blakunovs, Raimonds Paegle un Jevgeņijs Mihailovs.

Lai arī ir pagājis vairāk nekā gadsimts kopš tiem laikiem, kas aprakstīti Rūdolfa Blaumaņa 1898. gadā tapušajā novelē, tajā skartās tēmas ir nemirstīgas. Šaubas, bailes, vientulība. Un mīlestība - svētākais, kas cilvēkam ir dots.