Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Kuprina stāsts par lielo mīlestību – arī oriģinālvalodā

© Ekrānšāviņš

Sestdien pulksten 19 M. Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrāde – drāma Granātu aproce, ko pēc krievu rakstnieka Aleksandra Kuprina stāsta dramatizējusi un režisējusi Irina Keručenko no Krievijas.

Granātu aproce ir viens no vispoētiskākajiem krievu literatūras sacerējumiem. Tas ir stāsts par lielo mīlestību, par mīlestību, kas spēj uzupurēties un «kuru var piedzīvot tikai reizi tūkstoš gados». Tas sarakstīts 1910. gadā, turklāt par pamatu sižetam kalpojuši reāli notikumi. Savā dzimšanas dienā kņaziene Vera Nikolajevna Šeina dāvanā no sava sena, tomēr joprojām nezināma pielūdzēja saņem granātu aproci, turklāt starp akmeņiem ir kāds ļoti rets eksemplārs - zaļais. Kas gan ir nezināmais dāvinātājs? Un kad viņš beidzot pārstās apgrūtināt precēto sievu ar savām vēstulēm?... Un kā gan turpināt dzīvot, zinot, ka lielā mīlestība ir pagājusi tev garām?

Jauniestudējumā, kurā skanēs dzīvā mūzika Gidona Grīnberga (vijole), Leonarda Antoņeviča (vijole), Riharda Štrausa (čells) izpildījumā, galvenās lomas uzticētas Leonīdam Lencam, Janai Herbstai un Jevgeņijam Korņevam. Izrādē piedalās arī Jūlija Berngardte, Sergejs Gorohovs, Vitālijs Jakovļevs, Aleksandrs Maļikovs, Ņina Ņeznamova, Maksims Busels, Anastasija RekutaDžordževiča, Igors Nazarenko, Artūrs Trukšs, Tamāra Sudņika, Dana Čerņecova un Daņila Solovjovs. To neiesaka skatītājiem, kuri jaunāki par 16 gadiem.

Granātu aproce ir Krievijas režisores Irinas Keručenko pirmais iestudējums M. Čehova Rīgas Krievu teātrī. 1993. gadā pabeigusi M. Gorkija Minskas Valsts pedagoģiskā institūta Muzikāli pedagoģisko nodaļu, 1995. gadā - Minskas Valsts lingvistikas universitātes Vācu valodas fakultāti, līdz 2000. gadam studējusi Baltkrievijas Valsts mākslas akadēmijas Režijas nodaļā, bet 2005. gadā beigusi Maskavas Akadēmiskā Dailes teātra (MHAT) skolustudiju (Kamas Ginkasa režisoru kurss), Irina Keručenko strādā daudzos Krievijas teātros.

Viņas radošajā komandā Rīgā strādā arī mākslinieces no Krievijas - scenogrāfe un kostīmu māksliniece Marija Utrobina, komponiste un aranžētāja Nataļja Bogdanoviča un gaismu māksliniece Jeļena Aleksejeva.

Starp citu, šo pašu stāstu latviešu valodā - tikai ar nosaukumu Granātu krāsas aproce - šajā sezonā var skatīt arī Dailes teātrī, kur to dramatizējusi Justīne Kļava un iestudējis režisors Mihails Gruzdovs. Tā pirmizrāde bija 18. maijā, un galvenās lomas spēlē Artūrs Skrastiņš (Vasīlijs Ļvovičs Šeins, kņazs), Vita Vārpiņa (Vera Nikolajevna Šeina, viņa sieva, Želtkova mīļotā) un Aldis Siliņš (Georgijs Stepanovičs Želtkovs, ierēdnis).