Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Teātra vecmeistari enerģiski un atraktīvi

ATRAKTĪVI. Latvijas teātra vecmeistari kopā ar mūsdienu aktieru paaudzi pagājušajā nedēļā Kronvalda parkā pie pieminekļa, kas veltīts pirmajai latviešu teātra izrādei Rīgā, apliecināja savu enerģiju, vēlmi un spēju būt aktīviem, iepazīstinot ar labdarības uzvedumu Es esmu © Publicitātes foto, Kaspars Teilans

Lai atbalstītu un palīdzētu Latvijas teātru seniorus, jau pirmdien notiks Latvijas teātra aktieru uzvedums Es esmu, savukārt vairāki Latvijas teātri savās telpās izvietojuši īpašas ziedojumu kastītes, kurās teātra skatītāji var ziedot naudu Latvijas teātru senioru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai.

Labdarības uzvedums, kurā uz skatuves tiksies vecākās paaudzes un mūsdienu tautā mīlētie aktieri, lai atbalstītu Latvijas teātra vecmeistarus, notiks mūzikas namā Daile 30. maijā pulksten 19.00. Uz skatuves tiksies dažādas aktieru paaudzes, lai atbalstītu Latvijas teātra vecmeistarus. Jānis Dreiblats (Liepājas teātris) kopā ar Emīlu Dreiblatu spēlēs fragmentu no Hamleta, un Juris Strenga (Dailes teātris) būs Veršiņins Leldes Dreimanes Olgai no izrādes Trīs māsas. Astrai Baumanei (Valmieras teātris) atgriezties izrādē Maija un Paija palīdzēs Januss Johansons, un Anta Krūmiņa (Latvijas Jaunatnes teātris) ar Lienas Šmukstes atbalstu atkal būs Lācītis Pūks. Olga Dreģe (Dailes teātris) un Lidija Pupure iejutīsies vīru lomās izrādes Iespējamā satikšanās fragmentā, Rasma Garne (Latvijas Nacionālais teātris) skatītājus lutinās ar dzeju, un Zigurds Neimanis (Latvijas Nacionālais teātris) uzstāsies kopā ar Sanitu Pušpuri.

Uzvedumu un nebijušos aktieru pārus režisē Inese Mičule. «Labdarības uzvedumā Es esmu vēlamies vēlreiz apliecināt Latvijas teātra vecmeistaru lomu mūsu kultūras pieredzē. Gluži kā dārgumi muzejā - tie ir sargājami, lolojami, un ar tiem jālepojas, tāpēc arī nolēmu uzvedumu šogad interpretēt kā muzeju,» saka režisore Inese Mičule. Katra vecmeistara pieredzei un stāstam ir neatkārtojama nozīme, ko gribas nevis sausi dokumentēt, bet gan klātesot ierakstīt zelta burtiem savā atmiņā.

Uzreiz pēc uzveduma notiks izsole, kur varēs iegādāties ar teātri saistītas atmiņu lietas, ko personīgi sagādās Latvijas teātru pārstāvji - aktieri, režisori un citi. Gan uzveduma biļešu, gan izsoles ienākumi tiks novirzīti teātru senioru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai.

Teātra senioru atbalsta fonds Rampa rūpējas par gandrīz 100 teātra vecmeistariem, kas savus spēka gadus un veselību atdevuši teātrim. Liela daļa savulaik tautā mīlēto skatuves mākslinieku ir kļuvuši par vientuļiem pensionāriem ar minimālajiem ienākumiem, un viņiem ir nepieciešams sabiedrības atbalsts. Fonda Rampa valdes locekle Zane Dombrovska saka: «Dažādas aktieru paaudzes no visas Latvijas teātriem uz vienas skatuves tiekas vien reizi gadā. Latviešu teātra dzimšanas dienas priekšvakarā uzvedums teātra mīļiem ir kā saldais ēdiens, kas reizē aicina gan kavēties skaistās atmiņās, gan piedzīvot milzīgo satikšanās prieku. Aktieriem tā ir brīnišķīga skatuves pieredzes apmaiņa, savukārt skatītāji tiek lutināti ar iespēju satikt savus iemīļotos aktierus pavisam ciešā tuvplānā.»

Biļetes uz uzvedumu iepriekšpārdošanā var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās. No biļetēm iegūtos ienākumus novirza Latvijas teātru senioru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai - medikamentu iegādei, operāciju un rehabilitācijas izdevumu segšanai. Atbalsta akcijā piedalās Latvijas Nacionālais teātris, Dailes teātris, Valmieras Drāmas teātris, Jaunais Rīgas teātris, Ģertrūdes ielas teātris, Latvijas Leļļu teātris un Liepājas teātris, savās telpās izvietojot ziedojumu kastes. Savukārt Latvijas Nacionālā teātra darbinieki jūnijā pēc brīvprātības principa vienas savas darba dienas samaksu ziedos Latvijas teātra senioriem.