Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

22.maija jubilāre: aktrise Inese Pudža

STARP RĪGU UN VALMIERU. Inese Pudža: «Kādreiz ļoti daudz skatījos kolēģu veikto citos teātros, bet tagad daudz biežāk izvēlos palikt mājās ar ģimeni. Es arī cenšos darbu nevilkt līdzi uz mājām. Tādā ziņā labi ir tas, ka darbs ir Valmierā, bet ģimene – Rīgā, jo manā gadījumā attālums gan nošķir, gan disciplinē.» © Matīss MARKOVSKIS, Valmieras drāmas teātra publicitātes foto

«Vairāk miera un uz notiekošo saglabāt gaišu skatu, kas man dzīvē dots,» to pati sev savā dzimšanas dienā vēl Valmieras drāmas teātra (VDT) aktrise Inese Pudža, kurai šodien, 22. maijā, aprit 32.

Sestdien, 21. maijā, Valmieras drāmas teātrī notika pēdējā pirmizrāde šajā sezonā - režisors Viesturs Meikšāns iestudējis izrādi Razpļujeva sapņi, un jau pirmdien no rīta Inesei Pudžai mēģinājums Rīgā, kur četrus vakarus pēc kārtas valmierieši spēlēs izrādi Meistars un Margarita. «Visticamāk, svētdien es vienkārši atpūtīšos. Laikam visu jau izsvinējos bērnībā, tad parasti aicināju draugus, dzērām sulas, ēdām rasolu un kūkas. Dzīvesbiedram nesen neapdomīgi izteicos, ka lielu balli nemaz negribētu. Gan jau būs tā, ka svētdien no rīta izdomāšu, ko darīsim, turklāt cipars nav nekāds zīmīgais un nopietnais, vadīšos pēc situācijas un sajūtām. Lai vai kā - svaigu gaisu noteikti dosimies ieelpot, tā nebūs, ka visu dienu būsim pa māju, bet nezinu teikt, vai dosimies kafejnīcas virzienā,» dzimšanas dienas iespējamo scenāriju izstāsta Inese Pudža. Aktrise stāsta, ka viņas ģimenē tieši maijā iekritušas dažādas svinamas dienas, varētu par teikt, ka maijs ir pārslogots ar iemesliem ballītēm. «Nevar jau visu mēnesi braukāt pa svētkiem, līdz esi no tiem pavisam noguris. Ir jau labi sanākt kopā, bet ir slikti, ja jubileju svinēšana kļūst par darbu,» smaidot nosaka Inese Pudža. Pērn tika rasts skaists risinājums, kas tiks realizēts arī šogad - 30. maijā viņas meitiņas Hermīnes otrajā dzimšanas dienā tiks rīkota lielāka ballīte, kurā tiks sumināti arī citi šī mēneša gaviļnieki ģimenē.

Pirmā sezona teātrī pēc meitiņas piedzimšanas Inesei Pudžai esot bijusi pilna ar darbiem, lomu un izrāžu ir daudz. «Ir jau grūti, jo ģimene - dzīvesdraugs Rūdolfs un meita Hermīne - ir Rīgā, bet darbs ir Valmierā, tomēr es cenšos izbraukāt, lai gan arī Valmierā man ir dzīvoklis, kur palikt. Es pati nebraucu ar mašīnu, izmantoju sabiedrisko transportu vai dažu kolēģu labvēlību, kas arī brauc no Rīgas uz Valmieru. Draugiem smejos, ka mana dzīve paiet autobusā. Bet tas ir arī ļoti vērtīgs laiks, jo to varu veltīt tikai sev. Tad cenšos daudz lasīt, jo mājās to nevaru - līdzko paņemu kādu grāmatu, meitiņa ir klāt un arī grib lasīt, tā sanācis, ka kopš meitas piedzimšanas es pārsvarā lasu bērnu grāmatiņas,» saka Inese Pudža. Par lielo slodzi teātrī Inese tomēr ir priecīga, jo «darbs ir svarīgs jebkurā profesijā - lai nepazūd iemaņas, kas nāk tikai ar praksi. Viens ir tas, ko izlasi grāmatā, pavisam cits, ko mācies studiju laikā, bet teātrī viss ir atkal cita pasaule.»

Par svētīgu viņa sauc arī laiku, ko pavadījusi mājās pēc bērniņa piedzimšanas. «Ja visu laiku esi darba ritenī, tad ļoti bieži šķiet, ka nekas cits dzīvē neeksistē - tikai darbs, un tā jau ir rutīna, lai vai kurā profesijā cilvēks strādā. Kad no sev ierastā riteņa izkļūsti ārā, tad vari uz notiekošo apskatīties no malas,» uzskata aktrise un jaunā māmiņa. Jau zināms, ka pēc sezonas beigām viņa kopā ar dzīvesbiedru Rūdolfu un meitiņu Hermīni dosies uz teātra kolēģes lauku mājām ezera krastā Valmieras pusē. «Nevarētu teikt, ka tas ir ārpus civilizācijas, tomēr man tā ir neizskaidrojama vieta - desmit dienu laikā tur man izdodas kārtīgi atjaunoties,» apgalvo Inese Pudža. Pārējā vasara tiks atdota impulsu varā, jo striktu plānu šobrīd nav. «Gan jau kaut ko izdomāsim.».