Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Dailes teātris veido atpazīstamību ārpus Latvijas

PĒDĒJO REIZI. Aprīlī būs skatāma izrāde Finita la comedia!. Attēlā – Lidija Pupure, Artūrs Skrastiņš, Dārta Daneviča © Publicitātes foto: Gunārs JANAITIS

Tāpat kā pērn, Dailes teātris, kuram šī ir 95 gadu jubilejas sezona, rīkos izrāžu skati, kas notiks no 15. līdz 17. aprīlim.

Atšķirībā no pagājušā gada, kad skates programmā bija 17 izrāžu, šoreiz vietējo un citvalstu skatītāju vērtējumam būs nodotas četras izrādes – divi Lielās zāles un divi mazo spēles telpu iestudējumi. «Dailes teātra izrāžu skates galvenais mērķis ir gūt novērtējumu, rast padomus un ierosmes tālākai darbībai, kā arī veidot dažādu valstu teātru profesionāļu auglīgu dialogu par aktuālām teātra tēmām. Lai īstenotu skati, tiek veidoti izrāžu anotāciju un libretu tulkojumi angļu un krievu valodās, izrāžu portfolio ar plašu informāciju, kas atvieglotu izrāžu iekļaušanu arī festivālos vai viesizrādēs ārvalstu auditorijām. Taču galvenais uzdevums ir veidot teātra atpazīstamību arī ārvalstu teātra profesionāļu vidū,» norāda skates rīkotāji.

Šogad skates ietvaros būs skatāms Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga, Evitas Mamajas un Dž. Dž. Džilindžera nesen tapušais mūzikls Žanna d’Arka, divi Lauras Grozas-Ķiberes iestudējumi – Frankenšteins un Equus, kā arī Viestura Meikšāna veidotā Rēzijas Kalniņas monoizrāde Oskars un Rozā dāma. Izrādēm Equus un Oskars un Rozā dāma tiks nodrošināts sinhronais tulkojums angļu valodā austiņās, izrādei Frankenšteins – tulkojums angļu valodā titros, mūziklam Žanna d’Arka būs pieejams libreta tulkojums angļu un krievu valodā.

Aprīlī vairākas izrādes tiks spēlētas pēdējo reizi. Vēl tikai divas reizes – 10. martā un 5. aprīlī – ir iespēja redzēt bulgāru režisora Aleksandra Morfova pirmo iestudējumu Dailes teātrī – traģikomēdiju Finita la comedia!

Ir izsludināts arī pēdējais Koncerts, kura nebija – Artūra Skrastiņa, Kārļa Lāča, režisora Dmitrija Petrenko šosezon tapušais kopdarbs beidzamo reizi būs skatāms 13. aprīlī. Pēc vairāku sezonu veiksmīgas skatuves dzīves no skatītājiem atvadīsies Regnāra Vaivara iestudējuma Aija pēc Jaunsudrabiņa Aija, Jānis un Juris jeb Kristīne Nevarauska, Gints Grāvelis un Artūrs Dīcis. Vēl plānotas divas izrādes – 16. martā un 6. aprīlī. Tāpat vēl divas reizes tiks rādīts Lauras Grozes-Ķiberes 2014. gada iestudējums Pikaso sievietes – 8. martā un 13. aprīlī. Pēdējā M. Butterfly izrāde Lauras Grozas-Ķiberes režijā ar Daini Grūbi un Juri Žagaru galvenajās lomās notiks 27. maijā.