Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

TEĀTRIS: Vēl var pagūt noskatīties

SARKANS. Tālivaldis Lasmanis (Marks Rotko) un Mārtiņš Meiers (mākslinieka asistents Kens) sarunā par mākslu un dzīvi © Publicitātes foto: Matīss MARKOVSKIS

Dailes, Latvijas Nacionālais un Valmieras teātris izsludinājuši vairākas pēdējās izrādes, tāpēc, ja nav redzētas, var pievērst tām uzmanību.

Jau šajā nedēļas nogalē, 13. decembrī, Valmieras teātrī beidzamo reizi tiks rādīts Reiņa Suhanova iestudējums Sarkans – stāsts par Daugavpilī dzimušo pasaulslaveno amerikāņu gleznotāju Marku Rotko, ko sarakstījis Džons Logans. Lugas notikumi risinās laikā, kad mākslinieks strādā pie sienas gleznojumiem restorānam Četri gadalaiki, kurus tā arī neatdod pasūtītājiem. Izrādē piedalās Tālivaldis Lasmanis (Rotko) un Mārtiņš Meiers – dramaturga izdomātais gleznotāja asistents Kens, kurš ieradies pie meistara, lai izpētītu viņa daiļrades principus un atklātu viņa mākslas iedarbības noslēpumu. Vēl 9. janvārī un pēdējo reizi 9. februārī, kad izrādi iemūžinās Latvijas Televīzija, skatāma Deivida Henrija Hvanga drāma M. Butterfly Lauras GrozasĶiberes režijā. Iestudējuma pirmizrāde bija 2013. gada novembrī, to novērtējuši skatītāji un teātra eksperti. Dainis Grūbe par Song Lilingas lomu (un Benu Izraidītajos) saņēma Spēlmaņu nakts balvu un arī Skatītāju balvu kā Gada aktieris. Par viņa darbu pēc pirmizrādes rakstīju: «Izrādes emocionālo nervu uzskaņo Daiņa Grūbes un Sergeja Jēgera kā Song Lilingas alter ego tandēms, kura pasaulē ienākot Rietumu barbaram atklājas Austrumu skaistā, vilinošā, noslēpumainā un bīstamā daba. Dainis Grūbe sava dubultvaroņa skaistajā un kairajā androgīnajā tēlā, lieliski pārvaldot Austrumu sievietes psihofiziku, atgādina Romāna Viktjuka teātra aktieri.» Juris Žagars (Renē Galimārs) par lomu šajā izrādē, kā arī Benu Izraidītajos un Džeku Slazdā bija nominēts balvai Gada aktiera kategorijā. No radošās komandas Spēlmaņu nakts balvai bija izvirzīts scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un kustību māksliniece Inga Krasovska. M. Butterfly bija starp LTV raidījuma 100 g kultūras balvai Kilograms kultūras 2013 izvirzītajiem notikumiem.

Savukārt Nacionālajā teātrī vēl 29. decembrī, 16. janvārī un pēdējo reizi 17. februāri iespējams noskatīties Braiena Frīla Dejas Lūnasas svētkos iestudējumu Ineses Mičules režijā. Tas ir 2014. gada sākuma jauniestudējums, ko režisore Jaunajā zālē veidojusi kopā ar scenogrāfu Gintu Sippo, kostīmu mākslinieci Ievu Veitu, horeogrāfi Lieni Stepenu, gaismu mākslinieku Igoru Kapustinu. Īru dramaturga lugas iestudējumā spēlē piecas aktrises – Marija Bērziņa (Agnesa), Zane Dombrovska (Krista), Maija Doveika (Roza), Daiga Gaismiņa (Keita), Daiga Kažociņa (Megija), kā arī Juris Lisners vai Juris Hiršs, Jānis Vimba un Arturs Krūzkops.