Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

TEĀTRIS: Sudraba gaisma Valmierā

© vdt.lv

Sestdien, 30. maijā, ieplānota sezonas pēdējā pirmizrāde Valmieras teātrī – Sudraba gaisma ir pasaulslavenā gruzīnu režisora un dramaturga Rezo Gabriadzes luga, ko Valmieras teātrī iestudē Mihails Gruzdovs, dzimis un audzis valmierietis.

Bijusī aktrise Meri ir atgriezusies dzimtajā pilsētā pēc divdesmit izsūtījuma gadiem. Pilsēta viņu sagaida ar kapu kopiņām, jo visi Meri tuvie cilvēki ir miruši. Viņa apmetas kapsētā un sarunājas ar tuvinieku pieminekļiem. Tomēr tas jau arī ir Rezo Gabriadzes talants un gruzīnu kultūras īpatnība, ka viņš šo šķietami bezcerīgo vēstījumu izstāsta ļoti viegli, poētiski – tā ir komēdija. Mihails Grudovs atzinis, ka viņu jau sen valdzina šī luga. «Pirmkārt, tāpēc, ka visa mana bērnība pagāja Valmieras vecajos Vācu kapos pie Rīgas ielas, kas atradās pretim manai skolai. Tur bija skaisti pieminekļi, bet blakus – kafejnīca Sports, kuru visi gan sauca par Mironīti.» Piebilstams, ka pilsētas leģenda vēsta – šo ēdināšanas iestādi tik tiešām uzbūvēja bijušās kapsētas vietā, un dažkārt pavasaros pēc lietus zālītē tur esot balojis pa kādam kaulam.

Luga tikusi iestudēta tikai vienreiz – Pītera Bruka teātrī Londonā. Valmieriešiem tātad ir tas gods būt otrajiem. Kāpēc gan nepārspēt Londonu? Galvenajā lomā ir aktrise Dace Everss, izrādē darbojas Imants Strads, Mārtiņš Meiers, Krišjānis Salmiņš, Marta Līne, Ingus Kniploks, Kārlis Neimanis, Kārlis Freimanis, Mārtiņš Liepa, Lelde Kalēja. Izrādes radošajā komandā darbojas arī komponists Arturs Maskats, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone un horeogrāfe Inga Raudinga.